Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Vánoční vozy rozzářily ulice napříč republikou

ČESKÁ REPUBLIKA - Vánoční tramvaje, trolejbusy i autobusy jsou v posledních letech oblíbeným doplňkem Vánoc. V řadě měst to již berou jako samozřejmost, jinde to letos zkusili poprvé a nestačili se divit, jaký zájem to vyvolalo.

Informační portál Vlčoun.cz pro čtenáře připravil téměř kompletní přehled, kde bylo nebo ještě stále je možné speciální vyzdobené vánoční vozy potkat...


Rozsícení flotily vozidel v Praze (2. prosince 2023, DPP/Daniel Šabík)

Úplně poprvé vánočně vyzdobené trolejbusy vyjely hned ve dvou městech. Svojí premiéru má za sebou Dopravní společnost Zlín - Otrokovice, který do ulic vyslal svůj vánoční trolejbus v úterý 28. listopadu odpoledne. Až do začátku ledna bude spoluvytvářet příjemnou vánoční atmosféru Zlína i Otrokovic. Vnější vánoční světelné ozdoby získal bateriový trolejbus ev.č. 272, který dokáže ujet až dvanáct kilometrů i mimo trolejové vedení. Jde o typ Škoda 26Tr Solaris, který ve Zlíně a Otrokovicích jezdí již od roku 2016. Je v současné době jedním z deseti trolejbusů s bateriovým napájením ve vozovém parku dopravní společnosti.

"Chtěli jsme naše cestující v závěru roku nějak potěšit a svým dílem přispět k tomu, aby prožili hezké Vánoce. Podobně jako je tomu zvykem i v některých dalších městech, jsme nechali nazdobit světelnými vánočními motivy jeden z našich trolejbusů. Takto rozsvícený vůz se bude až do 7. ledna objevovat na různých linkách MHD ve Zlíně i Otrokovicích. Věříme, že pohled na něj udělá radost dětem i dospělým. Určitě se u něj budou chtít někteří i vyfotografovat," popsal letošní novinku ředitel Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice Josef Kocháň.

Čtěte také...
Vánoční trolejbus vyjel poprvé už také ve Zlíně (vydáno 5. prosince 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Vánočně vyzdobený trolejbus vyjel do ulic Zlína (27. listopadu 2023, DSZO)

Druhým premiantem je Dopravní podnik města Jihlavy, který svůj Vánoční trolejbus do ulic vypravil poprvé v neděli 3. prosince, a to během slavnostního rozsvěcení vánočního stromu. Jeho venkovní část je osvětlená a bude v barvách fialové, stříbrné a zlaté. Hlavními motivy na trolejbusu jsou sníh, rampouchy a vločky. "Provoněn je vanilkou a cukrovím. Cestující se mohu těšit na vánoční melodie, výzdobu a překvapení čeká i na ty nejmenší," prozradil radní David Beke, který s nápadem na vánoční trolejbus přišel.

Součástí nejen vánočního trolejbusu je i informační grafika k programu Vánoc z dílny Brány Jihlavy pod heslem Jihlava k Vánocům. Trolejbus byl představen na Masarykově náměstí v neděli 3. prosince, kam přijel kolem půl páté a dovezl Radu města Jihlavy. Během rozsvěcení stromku si ho mohli lidé detailně prohlédnout a v plánu byly i vánoční jízdy zdarma, to vše mezi 17 a 20 hodinou, a to v intervalu 10 až 20 minut. Nástupní i výstupní zastávka vánočního trolejbusu nasazeného na zvláštní linku V byla horní náměstí.

Čtěte také...
Vánoční trolejbus si užil premiéru i v Jihlavě (vydáno 13. prosince 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Vánoční trolejbus na speciální lince V (prosinec 2023, DPMJ)

Stálicí je hlavní město. "Svátečně vyzdobená vánoční flotila Dopravního podniku hlavního města Prahy slavnostně vyjíždí do pražských ulic. Doufám, že vám všem vykouzlí úsměv na tváři a bude Vám dělat radost po celý advent," uvedl při slavnostním rozsvícení první náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib. Vánoční flotila vozidel se rozrostla na jedenáct vozů, v celopolepu jich je šest a poprvé do ní dopravní podnik zařadil i kloubový autobus. "Premiéru mají i koledy, které budou ve vánočně vyzdobené tramvaji 14T hrát mezi vyhlašováním zastávek. Vánoční flotilou chceme přispět k navození pravé předvánoční atmosféry v hlavním městě, letos nám k tomu vydatně pomohla Ladovská zima," dodal Petr Witowski, generální ředitel pražského dopravního podniku.

Už osmé rozsvícení vánoční flotily na obou dvorech vozovny Střešovice v sobotu přihlížely stovky návštěvníků a fanoušků. Vánoční průvod vozidel plně obsazených fanoušky MHD a rodin s dětmi vyjel z vozovny Střešovice v 17.30 hodin v čele s historickou dvounápravovou tramvají Ringhoffer s vlečným vozem po trase od Vozovny Střešovice přes Hradčanskou, Spartu, Strossmayerovo náměstí, Vltavskou na Těšnov, odkud pokračoval přes Bílou labuť, Náměstí Republiky, Dlouhou třída na Malostranskou a dále na Mánesův most, kde proběhlo společné focení všech vozů.

Čtěte také...
V Praze vyjelo 11 vánočně vyzdobených vozů (vydáno 4. prosince 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Vánočně vyzdobené vozy nejde přehlédnout (2. prosince 2023, DPP/Daniel Šabík)

A když už jsme u těch velkých měst, tak už jen takřka pár hodin bude Vánoční tramvaj jezdit také v ulicích Brna. V letošním roce tramvaj jezdí již od 25. listopadu opět po celý týden od 15.00 do 20.30 hodin v okružní trase, kdy přes centrum v rámci jednoho okruhu jede hned dvakrát. Z České u budovy kostela vyjíždí na Malinovského náměstí, odkud pokračuje přes Hlavní nádraží a Náměstí Svobody znovu na Českou. Odtud v rámci jedné jízdy ovšem pokračuje dále vpravo přes Šilingrovo náměstí a Nové Sady k Hlavnímu nádraží, odkud opět přes Náměstí Svobody dojede na Českou. Zde tato jízda trvající 24 minut končí. A naposledy tramvaj povede v sobotun 23. prosince.

Ve vánoční tramvaji platí běžný tarif, turisté se tak mohou svézt touto tramvají například i na celodenní jízdenku. Speciální vánoční tramvaj, která brázdí ulice večerního Brna v půlhodinových intervalech, je ozdobena patnácti světelnými rámy se zimními motivy. Jejich instalace společně s kilometry světelných řetězů zabrala technikům tři dny. Střídají se tady tak motivy sněhových vloček, sněhuláků nebo vánočních stromků. Projížďku lze využít například ke zpestření návštěvy vánočních trhů, které se letos opět konají hned na několika náměstích. 

Čtěte také...
Brněnská vánoční tramvaj opět září v ulicích (vydáno 19. prosince 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)

 


Oblíbená vánoční tramvaj jezdí až do soboty (16. prosince 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

A pozadu není ani Ostrava. Do ulic moravskoslezské metropole v pondělí 20. listopadu v 5.55 hodin poprvé vyrazila Ostravská vánoční tramvaj. Vánočkou je poprvé nejnovější tramvaj Škoda 39T, vyzdobená svátečními motivy a LED osvětlením. Vůz je vyzdoben jak zvenku tisícovkami žárovek, tak i v interiéru polepy s vánočními motivy stromečků, dárků a vánočních stromků. Nechybí ani polep na stropě. První jízdou zahájila Tyrkysovou sbírku, kterou pořádá Dopravní podnik Ostrava s Nadačním fondem Křídlení už pošesté. Nejen ve vánoční tramvaji, ale i v celé síti městské hromadné dopravy mohou cestující přispívat u dobrovolníků s kasičkami na projekty místních neziskovek.

"Ostravská vánoční tramvaj bude vypravována až do konce ledna 2024 na různé linky, aby se pravidelně objevovala v jednotlivých městských obvodech a potěšila co nejvíce Ostravanů," uvedla tisková mluvčí Dopravního podniku Ostrava Tereza Šnoblová. Aktuální jízdní řád Vánoční tramvaje bude zveřejněn vždy s několikadenním předstihem na webu Dopravního podniku Ostrava.

Čtěte také...
V Ostravě už vyjela Vánoční tyrkysová tramvaj (vydáno 22. listopadu 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Vánoční tramvaj vyjela v Ostravě (20. listopadu 2023, DPO)

Naopak letošní prvenství si drží Olomouc, kde vánočně vyzdobené tramvaje poprvé vyjely v neděli 19. listopadu v rámci zahájení adventního programu v hanácké metropoli. "Kromě světýlek je tentokrát ozdobil i tematicky laděný polep. Lidé se mohou 2. prosince těšit také na tradiční Mikulášské jízdy historickou tramvají 223 a 17. prosince rozvezeme po Olomouci Betlémské světlo," uvedla tisková mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Anna Sýkorová.

Vánočně nazdobeny vůz T3 se v adventní době stal už tradiční součástí olomouckých ulic, od roku 2021 k němu přibyla souprava vozů EVO. Letos se všechny vánoční tramvaje kromě světýlek dočkaly tematického polepu. "Souprava vozů typu EVO je laděna v duchu zimní krajiny, sněhových závějí a zasněžených domků, vůz T3 dostal teplý červený vánoční svetr," přiblížil proměnu tramvají předseda představenstva Dopravního podniku města Olomouce Jaroslav Michalík. Vánoční tramvaje budou v provozu denně do 6. ledna příštího roku. Vánoční souprava tramvajových vozů typu EVO1 bude jezdit na lince číslo 4 a vánoční tramvaj typu T3RP bude jezdit v pracovní dny na lince číslo 2 a v dny pracovního klidu na lince číslo 7.

Čtěte také...
Olomouc má vánoční tramvaje, jednu ve svetru (vydáno 24. listopadu 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Vánočně ozdobená tramvaj EVO (19. listopadu 2023, DPMO)

Prvenství si pro letošní rok stále drží také Dopravní podnik města Hradce Králové. Ten totiž stále jako jediný vypravuje vánočně vyzdobený elektrobus. Ten se objevil již pátým rokem, letos to padlo na vůz SOR NS 12 ev.č. 419. Shodně jako v předešlých letech je kromě světelné výzdoby exteriéru dekorován vánočními motivy i interiér samotného vozu. Svátečně laděným elektrobusem se cestující mohou svézt denně až do Tří králů do 6. ledna 2024. Vánoční elektrobus se stal již tradiční a nedílnou součástí vánoční výzdoby ulic našeho krajského města k potěše malých i velkých, cestujících či kolemjdoucích.

Před čtyřmi roky se toto vozidlo stalo vůbec prvním vánočně vyzdobeným elektrobusem na linkách MHD v České republice a zatím to vypadá, že i jediným. Ve většině měst vládnou trolejbusy. Elektrobus ve vánoční podobě je i poděkováním Dopravního podniku města Hradce Králové všem cestujícím, kteří využívají hradeckou MHD. Dopravní podnik tak věří, že během adventního času a blížících se svátků tento speciálně nazdobený vůz zaujme, přinese pozitivní ohlasy a v ulicích města přispěje k naladění na tu správnou sváteční atmosféru.

Čtěte také...
Vánoční elektrobus jezdí v Hradci jako dárek (vydáno 18. prosince 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Vánoční elektrobus s obrovskou mašlí na boku (1. prosince 2023, DPMHK)

Také Dopravní podnik města Ústí nad Labem pokračuje v krásné tradici. Od prosince tak jsou opět pravidelně nasazovány vánočně nazdobené trolejbusy. "V roce 2019 jsme do ulic města Ústí nad Labem nasadili první vánočně ozdobený trolejbus. O rok později jsme radost zdvojnásobili a lidé tak mohli vídat dva vánočně nazdobené a osvícené trolejbusy. Jsme rádi, že můžeme i letos pokračovat v této krásné tradici. Těší nás, že můžeme našim cestujícím, a samozřejmě i ostatním, přivézt trochu vánoční atmosféry a těm nejmenším vykouzlit úsměv na tváři," uvedla výkonná ředitel ústeckého dopravního podniku Simona Mohacsi.

To vše by se ale podle ředitelky nemohlo uskutečnit bez zaměstnanců Dopravního podniku města Ústí nad Labem, kteří obětavě věnují svůj čas přípravám během několika víkendů. "Poděkování jim patří za jejich neocenitelnou práci a oddanost," dodala. Cestující se mohou těšit na vánočně ozdobené trolejbusy až do svátku Tří králů. Trolejbusy jsou vyzdobeny jak zvenku stovkami led žárovek, tak i v interiéru polepy s vánočními motivy. Dopravní podnik se tak přidal k velkému počtu měst, kde jsou podobné vozy tradicí.

Čtěte také...
Ústecký DP vyšle do ulic vánoční trolejbusy (vydáno 28. listopadu 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Vánočně vyzdobené trolejbusy jezdí v Ústí nad Labem (25. listopadu 2023, DPMÚL)

Neslavně proslulé prvenství si od letošního roku budou držet naopak Plzeňské městské dopravní podniky. Ty letos pro vánoční tramvaj vybraly moderní nízkopodlažní vůz Škora 40T, jejíž zdobení zabralo více jak týden. Kromě vnějšího celopolepu je tramvaj vyzdobena i vnitřním polepem stropu. Především ve večerních hodinách pak vynikly nové světelné dekorace, kterých je na celé tramvaji umístěno celkem 58. "Vánoční tramvaj je nedílnou součástí vánoční atmosféry v Plzni a za mě osobně patří k tomu nejlepšímu z celé vánoční výzdoby v našem městě," řekl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Jenže po týdnu provozu do tramvaje narazil nákladní vůz. Tramvaj byla po střetu vážně poškozena, při nehodě byla zraněna řidička tramvaje, cestujícím se naštěstí nic nestalo. Po bližší kontrole vyšlo najevo, že poškození tramvaje je natolik rozsáhlé, že takto nazdobená tramvaj 40T již letos do ulic nevyjede. Plzeňané se ale své vánoční tramvaje nevzdali, a proto nakonec narychlo nazdobili tramvaj KT8D5, která takřka pár dnů předtím vyjela po velké opravě z vozovny a obdržela i retronátěr, který má příští rok propagovat dopravní výročí. 

Čtěte také...
Vánoční tramvaj 40T v Plzni nahradí vůz KT8 (vydáno 13. prosince 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Vánoční tramvaj vynikala především večer (5. prosince 2023, Vlčoun/Jakub Klimeš)

V průběhu adventního času a vánočních svátků se cestující českobudějovické městské hromadné dopravy mohou opět těšit na vánočně nazdobený autobus, letos už čtvrtým rokem. Křižovat bude jihočeskou metropoli na různých linkách až do oslav Tří králů 6. ledna příštího roku. Své první cestující svezl v sobotu 2. prosince na lince číslo 7. Vyjel samozřejmě i na první adventní neděli 3. prosince, tentokrát na lince 1. Adventní autobus bude tyto dny nasazen od brzkých ranních hodin až do posledních spojů před půlnocí.

Adventní autobus letos opět ozdobili studenti oboru Aranžér českobudějovické Střední školy obchodní a vůz tentokrát zkrášlují motivy zimních Českých Budějovic. Stejně jako loni, kdy se zdobení adventního vozu studenti ujali poprvé, v rámci výuky navrhli, vyřezali a připravili motivy na polep autobusu a dostali příležitost také sami polep aplikovat v dílně dopravního podniku. Jako každý rok pak vánoční atmosféru podtrhli elektromechanici dopravního podniku, kteří instalovali světelnou výzdobu.

Čtěte také...
Vánoční autobus zdobí dominanty Budějovic (vydáno 6. prosince 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Vánočně vyzdobený autobus v Českých Budějovicích (1. prosince 2023, Petr Zikmund)

Již pátým rokem připravuje dopravní podnik pro svoje cestující vánočně ozdobený trolejbus. Letos to jsou dokonce trolejbusy dva, z toho jeden z těch nejnovějších - parciální trolejbus SOR 32Tr ev.č. 460 pořízený v letošním roce. "Zájem cestujících a jejich pozitivní reakce inspirovaly ke zkrášlení dalšího trolejbusu, tentokrát parciálního (s bateriemi), díky kterému si pardubičtí užijí vánoční trolejbus i v místech bez trolejového vedení," informovala tisková mluvčí Dopravního podniku města Pardubic Jitka Malinská.

Poprvé trolejbusy vyjely v pátek 1. prosince na linky číslo 2 a 5. Trolejbusy budou jezdit postupně na všech trolejbusových linkách jako běžné spoje od začátku adventních svátků až do Tří králů. "Podrobné informace k provozu vánočních trolejbusů v dalších dnech najdou cestující na facebooku dopravního podniku," dodala závěrem tisková mluvčí Jitka Malinská. A právě podle facebookových stránek je jisté, že ve středu 6. prosince budou trolejbusy jezdit na linkách číslo 1 a 5 a ve čtvrtek pak na linkách 5 a 13.

Čtěte také...
Městem začaly jezdit dva vánoční trolejbusy (vydáno 6. prosince 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Jeden z vánočních trolejbusů v Pardubicích (prosinec 2023, DPMP)

A také v Opavě vyjel Vánoční trolejbus, ale netradičně až v průběhu prosince. Jeho letošní premiéra proběhla totiž až 5. prosince, kdy do ulic Opavy vyrazil v rámci Mikulášské jízdy. Trolejbus tehdy vyjel na speciální trasy z Bílovecké na okružní jízdu městem, kdy vyjel postupně na Městský hřbitov, poté ke Globusu, odtud do Kateřinek a na Jaktař, Svoji trasu pak zakončil na Bílovecké, odkud se na tuto trasu vydal poté znovu. Uvnitř Mikulášského trolejbusu byli připraveni Mikuláš, čert i anděl, kteří dětem rozdávali sladkosti. Ohlas na tuto akci, která v Opavě má svoji tradici již od roku 2015, je vždy velmi pozitivní a nejinak tomu bylo i letos.

Nutno připomenout, že také v dalších městech letos vyjely speciální vánoční tramvaje nebo autobusy. S vánočně ozdobenou tramvají se mohou setkat například také cestující v Mostě a Litvínově nebo v Jablonci nad Nisou, hned dva vánočně vyzdobené autobusy pak 5. prosince vyjely odpoledne také ve Frýdku-Místku. "Budou jezdit po setmění městem až do Tří králů," uvedla tisková mluvčí frýdeckomístecké radnice Jana Musálková Jeckelová.

Čtěte také...
Vánoční trolejbus opět září v ulicích Opavy (vydáno 20. prosince 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Vánoční trolejbus na DOlním náměstí v Opavě (prosinec 2023, MDPO)

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!