Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Vánoční tramvaj 40T v Plzni nahradí vůz KT8

PLZEŇ - Prakticky jen týden vozila cestující v západočeské metropoli Vánoční tramvaj v podobě tramvaje 40T. Po nehodě, ke které došlo zkraje týdne, byl další osud vánoční tramvaje nejistý, poškození je totiž rozsáhlé.

Nakonec ale pracovníci Plzeňských městských dopravních podniků v krátkém čase přemístili vánočních dekorace na tramvaj KT8 v retro nátěru...


Vánoční tramvaj vynikala především večer (5. prosince 2023, Vlčoun/Jakub Klimeš)

Na výzdobě původní tramvaje se začalo pracovat v pondělí 20. listopadu a práce trvaly přes týden. Kromě vnějšího celopolepu je tramvaj vyzdobena i vnitřním polepem stropu. Především ve večerních hodinách pak vynikly nové světelné dekorace, kterých je na celé tramvaji umístěno celkem 58. "Vánoční tramvaj je nedílnou součástí vánoční atmosféry v Plzni a za mě osobně patří k tomu nejlepšímu z celé vánoční výzdoby v našem městě. Mám velkou radost, že se letos budeme moct pochlubit několika novinkami, ze kterých snad budou mít všichni Plzeňané radost. Celkový vzhled vánoční tramvaje je zatím v přísně tajném režimu tak, abychom si moment překvapení užili co nejvíce," řekl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

"V letošním roce bude vánoční tramvaj opravdu nepřehlédnutelná. A to nejen díky novým světelným dekoracím, za které patří poděkování Správě veřejného statku města Plzně, ale také díky novému typu vozu, který jsme pro vánoční tramvaj zvolili. Jedná se o naši nejnovější tramvaj typu 40T, která měří téměř třicet metrů a její kapacita je přibližně o čtvrtinu větší než u tramvaje, která jezdila v minulých letech," doplnil pak generální ředitel Plzeňských městských dopravních podniků Jiří Ptáček.


Tramvaj po střetu s nákladním autem (11. prosince 2023, PMDP)

O nepřehlédnutelnosti tramvaje ovšem asi neslyšel řidič nákladního auta, který se s tramvají střetl v pondělí 11. prosince v ranních hodinách na křižovatce ulic Plaská a Studentská. Pře nehodě byla zraněna řidička tramvaje, cestujícím se naštěstí nic nestalo. Tramvajová doprava byla zablokována na několik hodin. Nicméně to byla rána pro samotnou tramvaj.

"Vánoční tramvaj měla bohužel dnes ráno nehodu. V současné době neumíme říct, kdy opět vyjede do ulic," uvedly Plzeňské městské dopravní podniky na sociálních sítích. Tramvaj sice po zadokumentování nehody odjela na nejbližší točnu, odkud po vlastní ose dokázala dojet do vozovny, ale pro přepravu cestujících ji využít není možné. Postupně pak při bližším prozkoumání vyšlo najevo, že poškození tramvaje je natolik rozsáhlé, že takto nazdobená tramvaj 40T již letos do ulic nevyjede.


Náhradní vůz jako Vánoční tramvaj vyjede v pátek (13. prosince 2023, PMDP)

Nakonec ale dopravce přišel s náhradním řešením, protože Vánoční tramvaj jezdící v ulicích Plzně v adventním čase je tradicí, kterou nechtějí Plzeňské městské dopravní podniky porušit. "Proto jsme přemýšleli nad různými variantami náhrady s ohledem na čas, který zbývá do Vánoc. Vzhledem k tomu, že v příštím roce slavíme krásné výročí 125 let městské hromadné dopravy v Plzni, ke kterému vznikl speciální nátěr tramvaje typu KT8D5.RN2P, tak nás napadlo, že se pokusíme tuto speciální tramvaj na chvilku předělat na novou vánočku," uvedl dopravce na facebooku. 

Díky obětavosti zaměstnanců Plzeňských městských dopravních podniků tak cestující o vánoční tramvaj nepřijdou, jen nebude tak moderní. "Naši šikovní kolegové v rekordním čase přeinstalovali světelné dekorace, které ještě zítra doplníme o samolepky s vločkami. Tramvaj ještě bude muset na zkušební jízdu, ale na pravidelnou linku bude nasazena v pátek," dodaly dopravní podnik s tím, že doufají, že cestující tato alternativa potěší a všem zpříjemní adventní čas.


Letos se dočkala nového osvětlení, ne na dlouho (6. prosince 2023, Vlčoun/Jakub Klimeš)

Na svoji vánoční jízdu původní tramvaj 40T vyjela v neděli 3. prosince. Ta začala slavnostním rozsvícením v 16.20 hodin v točně U Zvonu, kde byla odstavena půl hodiny, aby si návštěvníci mohli udělat krásné fotografie a prohlédnout si interiér tramvaje, kde jsou vystaveny obrázky a ozdoby od dětských fanoušků. Následovaly okružní jízdy městem. Po poslední okružní jízdě se vánoční tramvaj, již bez cestujících, vydá na cestu městem. Nejprve směrem na Košutku, poté na Univerzitu, do Skvrňan a následně konečná v Bolevci. Poslední zastávkou před odjezdem do vozovny byla konečná Světovar.

Od začátku byla tramvaj nasazována v pracovní dny na linku 1 o víkendech na linky 2 a 4. Po skončení výluky v Koterovské ulici měla být tramvaj nasazována v pracovní dny na linku 2 a o víkendech na linky číslo 1 a 4. Zjednodušené jízdní řády naleznou cestující po obnovení provozu vánoční tramvaje na webových stránkách a sociálních sítích Plzeňských městských dopravních podniku. "I v letošním roce bude možné vánoční tramvaj sledovat také na mapě provozu na webových stránkách Jízdních řádů," uzavřel tiskový mluvčí Plzeňských městských dopravních podniků René Vávro. 


Výjezd Vánoční tramvaje na první adventní akci (3. prosince 2023, PMDP)

Plzeňský kraj teď

zdroj: http://www.zaktv.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Plzeň - Slunečno.cz

Plzeň na youtube:

Redakce Plzeň:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- Jakub Klimeš

Kontakt na redakci:
- plzensky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!