Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Czech Raildays: Ostravský DP nabídl i historii

OSTRAVA - Tradičním vystavovatelem na veletrhu Czech Raildays je již několik let i Dopravní podnik Ostrava, který letos prezentoval komponenty, které sám ve své tramvajové a trolejbusové síti provozuje.

/CZECH RAILDAYS/ Naproti svému stánku si pak návštěvníci mohli prohlédnout také historický trolejbus Škoda 8Tr...


Stánek Dopravního podniku Ostrava (14. června 2016, Filip Vlček).

Ve stánku Dopravního podniku Ostrava si zájemci mohli prohlédnout hned několik komponent. Vystavena tak byla řídící skříň tramvajové výhybky zpracovávající informace, které přijímá z vysílače umístěného v přední části tramvaje. Data se uchovávají na SD kartě a prostřednictvím GSM přenosů se on-line posílají na stanoviště dispečera. Prezentována byla také trolejbusová výhybka, jejíž řízení umožňuje kontrolu jednotlivých funkcí přímo ve skříni, a po připojení indukčního snímače návrat do základní polohy. Po dosazení programem vybaveného přijímače fy Herman pracuje v režimu automatického stavění trolejbusové cesty.

Zařízení pro dohled a záznam stavu tramvajové výhybky DT9 je dalším zařízením prezentovaným na letošním Czech Raildays. Jde o zařízení, které prostřednictvím polohových čidel umístěných v mechanismu výhybky snímá polohu postavení jazyků. Řidič je informován o poloze jazyků výhybky prostřednictvím světelného návěstidla umístěného nad výhybkou. V současnosti se systém využívá ve výhybně Dolní Lhota a na jednokolejných úsecích v Nádražní a Místecké ulici.


Ukazatel polohy tramvajové výhybky (14. června 2016, Filip Vlček).

Ve spolupráci s firmou Tam Tam Research byl prezentován také systém dálkového dohledu stavu napětí v trolejích trolejbusové a tramvajové sítě. Ten umožňuje z dispečerského stanoviště sledovat přítomnost napětí v trolejovém vedení daného úseku. Zájemci se mohli podívat také na samostatné zdroje napětí. Dopravní podnik Ostrava se zabývá výrobou zdrojů napětí, které nejsou závislé na distribuční síti, ale využívají napájení z trolejového vedení. V současnosti se využívají převážně k napájení vyhřívaných zrcadel, informačních tabulí, mazníků, osvětlení výhybek, kamer a podobných zařízení.

A v neposlední řadě se prezentovalo také proměnné přídavné návěstidlo s časovým odpočtem. To signalizuje změnu stavu například z volna na stůj časovým odpočtem číslic 5 - 4 - 3 - 2 - 1. V současnosti je návěstidlo umístěno na vjezdu jednokolejného úseku v Nádražní ulici. Řidiči tramvají dostávají informaci prostřednictvím návěstidla, na kterém se zobrazuje posledních 5 sekund do změny stavu návěstidla z volna na stůj. Posledním zařízením pak bylo řízení proměnného dopravního značení silničního přejezdu a přechodu pro chodce. Spouštění světelných značek je realizováno prostřednictvím vysílače, který je umístěn v přední části tramvaje a aktivuje se zhruba 100 metrů před přejezdem.


Vlevo je zřetelný záznam stavu tramvajové výhybky DT9 (14. června 2016, Filip Vlček).

Mezinárodní veletrh drážní techniky, výrobků a služeb pro potřeby železniční a městské kolejové dopravy Czech Raildays se konal od 14. do 16. června v Ostravě a do areálu nákladového nádraží v Cihelní ulici přilákal tisíce návštěvníků. Informační portál Vlčoun.cz se k veletrhu průběžně vrací prostřednictvím samostatných článků.

Čtěte také...
- Czech Raildays prezentuje novinky na kolejích (vydáno 15. června 2016).
- Czech Raildays: ČD Cargo pokřtilo Vectron (vydáno 16. června 2016).
- Czech Raildays: Stříbrný šíp se znovu zrodil (vydáno 17. června 2016).
- Czech Raildays: Nastupte si do pivní tramvaje (vydáno 20. června 2016).
- Czech Raildays: ČD prezentovaly i InterPantera (vydáno 21. června 2016).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Vystaven byl také trolejbus Škoda 8Tr ostravského DP (14. června 2016, Filip Vlček).

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!