Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Czechbus si letos nenechalo ujít 6,5 tisíce lidí

PRAHA - Dvanáctý ročník veletrhu Czechbus nabídl v letošním roce opět řadu novinek nejen od výrobců autobusů, ale i od výrobců a distributorů techniky a dalšího vybavení. K návštěvě pak zlákal téměř 6,5 tisíce lidí. 

/CZECHBUS/ Na téměř deseti tisících metrech čtverečních ve třech halách letňanského výstaviště se pak prezentovalo celkem 65 vystavovatelů z šesti zemí...


Veletrh Czechbus letos navštívilo téměř 6,5 tisíc lidí (21. listopadu 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

I v letošním roce veletrh Czechbus potvrdil svou nezastupitelnou roli a pozici jedničky na trhu. "Ve třech halách a na venkovní ploše o celkové hrubé výstavní ploše 9610 metrů čtverečních představilo své novinky 65 vystavovatelů z šesti zemí světa," informovala manažerka veletrhu Veronika Plocková. Oproti loňskému ročníku tak došlo k navýšení počtu zastoupených zemí o jednu, naopak došlo ke zmenšení hrubé výstavní plochy oproti loňským 15 tisíc metrů čtverečních. Stoupl ale počet návštěvníků. Zatímco loni veletrh navštívilo 6115 lidí, letos to bylo 6413 návštěvníků. A kdo rád plánuje, tak by si měl napsat termín 19. až 21. listopadu příštího roku - to proběhne další ročník Czechbusu. 

Největší zájem z řad návštěvníků byl především o nové autobusy. Lákadlem byla především oficiální premiéra dvoukloubového parciálního trolejbusu Škoda - Solaris 24m pro Dopravní podnik hlavního města Prahy. Ten byl oficiálně novonářům představen po poledni a hned se stal právoplatným cílem všech návštěvníků. Dopravní podnik hlavního města Prahy, který je začíná provozovat, jej bude po provedení nutných zkoušek nasazovat od března příštího roku na lince číslo 59 na letiště. Ta nahradí stávající autobusovou linku číslo 119 z Nádraží Veleslavín. 


Nový tříčlánkový trolejbus pro Prahu (21. listopadu 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

"Není to jen další typ vozidla a rozšířené portfolio, je to i symbol změny v úrovni a kapacitě cestování. A obavy nejsou nutné ani u řidičů samotných trolejbusů ani těch kolemjedoucích. Tříčlánkový trolejbus se i přes svoji délku ovládá velmi dobře, jeho řízení a manévrování je srovnatelné s běžnými kloubovými trolejbusy. V neposlední řadě máme možnost podílet se na znovuzavádění trolejbusové dopravy do pražských ulic, což nás doopravdy těší," uvedl Radek Svoboda, Managing Director Components & Bus Mobility ve Škoda Group.

Dopravní podnik hlavního města Prahy si od konsorcia Škoda Group a Solaris Bus & Coach objednal celkem 20 tříčlánkových bateriových trolejbusů Škoda - Solaris 24m v celkové hodnotě 620 milionů korun. Se svou délkou 24,7 metrů se stanou vůbec nejdelšími trolejbusy provozovanými v České republice. Vozidlo pojme až 179 cestujících, z toho 54 sedících. Pětidvéřová konstrukce urychlí výměnu cestujících a umožní pohodlný pohyb pasažérů se zavazadly. Chybět nebude ani plnohodnotný odbavovací a informační systém s bezhotovostním prodejem jízdenek a automatickým počítáním cestujících, výkonná klimatizace nebo komplexní monitorovací systém s kamerami v interiéru i exteriéru, které mimo jiné zajistí řidiči dostatečný přehled o situaci okolo vozidla.

Čtěte také...
- Nejdelší trolejbus v ČR sveze cestující v březnu (vydáno 27. listopadu 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Další z řady parciálních trolejbusů pro brněnský DP (21. listopadu 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Společnost Škoda ale nezůstala na Czechbusu jen u tohoto vozu. Dopravní podnik města Brna si od společnosti Škoda Group v rámci tiskové konference na veletrhu Czechbus 2023, která se uskutečnila v minulém týdnu v úterý, slavnostně převzal další nový parciální trolejbus Škoda 32Tr. Brno se může pochlubit nejrozvinutější trolejbusovou sítí v České republice. Stávající vozový park, skládající se z více než 140 trolejbusů Škoda, ho staví do čela v zavádění progresivních a ekologických řešení veřejné dopravy. Nákup vozidel typu Škoda 32Tr je tak přirozeným pokračováním tohoto trendu.

"Brno zaujímá v historii i přítomnosti Škodovky zvláštní místo, neboť je největším provozovatelem našich trolejbusů v České republice. Jsme rádi, že můžeme v tomto odkazu pokračovat i prostřednictvím nejnovějšího přírůstku do brněnské flotily. Dopravci, kteří chtějí modernizovat svůj vozový park a přizpůsobit se rostoucí poptávce po udržitelné mobilitě, najdou ve voze Škoda 32 Tr přesvědčivé řešení. Vozidlo nabízí provozní efektivitu, nižší dopad na životní prostředí a lepší zážitek pro cestující, což z něho činí ideální volbu pro města, která chtějí být lídrem v oblasti dopravních řešení 21. století," uvedl Radek Svoboda, Managing Director Components & Bus Mobilty ve Škoda Group.

Čtěte také...
Škodovka předala další trolejbus 32Tr pro Brno (vydáno 28. listopadu 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Nový model autobusu společnosti Scania (21. listopadu 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

"Po loňské premiéře modelu Scania Fencer f1 máme na stánku i tentokrát výjimečný autobus. První kusy Irizaru i6S Efficient se teprve nedávno dostaly k zákazníkům. Mezi ty první v Česku patří společnost Arriva," řekl Lukáš Martinů, manažer prodeje autobus Scania pro Česko a Slovensko. Nová verze Efficient představuje zásadní vylepšení stávajícího a populárního prémiového autokaru i6S. Díky rozsáhlejšímu použití vysokopevnostní oceli a kompozitních materiálů v konstrukci nástavby je lehčí o 750 kilogramů.

Významného vylepšení doznala i aerodynamika, upravené tvarování přední části střechy a volitelná digitální zrcátka snižují odpor vzduchu o 30 procent. Podle poznatků řidičů kamery navíc usnadňují manévrování s autobusem ve stísněných prostorech. Výsledkem modelových změn je o 13 procent nižší spotřeba paliva a emisí CO2. Finančně může v případě dieselového vozidla a ceně jednoho litru nafty 36,50 korun znamenat úsporu 1,2 milionu korun v provozních nákladech během jednoho milionu najetých kilometrů. V nabídce jsou navíc rovněž verze na zkapalněný bio- nebo zemní plyn, které mohou přinést ještě významnější úsporu emisí skleníkových plynů.

Čtěte také...
Scania na Czechbusu ukázala nový Irizar i6S (vydáno 1. prosince 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Společnost MAN představila svůj elektrický kloubák (21. listopadu 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Výrobce autobusů MAN Truck & Bus Česká republika je tradičním účastníkem středoevropského veletrhu autobusů, veřejné dopravy, telematiky a servisní techniky Czechbus. Na 12. ročníku vystavoval MAN tři modely ze tří různých segmentů – pro dálkovou, meziměstskou a bezemisní městskou dopravu. Na veletrhu CZECHBUS 2023 měl českou premiéru plně elektrický kloubový autobus MAN Lion's City 18 E. K vidění byl také Lion's Coach ve špičkové konfiguraci a meziměstský autobus Intercity LE 12 pro Pražskou integrovanou dopravu.

Aby měli zákazníci co nejširší výběr, je Lion´s Coach k dispozici ve čtyřech délkách a se dvěma nebo třemi nápravami. K jeho flexibilitě z hlediska variability nasazení pro provozovatele přispívá i maximální přípustná hmotnost 19,5 tuny u dvounápravové verze. Díky optimalizovanému systému pohonu je MAN Lion's Coach mimořádně hospodárný. Souhra komponentů nového hnacího řetězce přispívá k mimořádně efektivnímu provozu vozidla a nízké spotřebě paliva. Díky těmto a mnoha dalším specifickým opatřením je MAN Lion's Coach výjimečně bezpečný a všestranný, což provozovatelům dopravy výrazně usnadňuje podnikání.

Čtěte také...
MAN v Praze ukázal svůj elektrický kloubák (vydáno 6. prosince 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Vodíkový autobus společnosti SOR (21. listopadu 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Mezi dalšími vystavovateli byl také například SOR, který na veletrhu představil svůj vodíkový autobus NSF 12 - hydrogen. Společnost tak reaguje na aktuální poptávku od některých dopravních podniků, kteří s vodíkovou mobilitou koketují a plánují její vyzkoušení v provozu. V současné době u vozu běží proces homologace, který jakmile skončí, tak umožní vůz otestovat. Vodíkové stanice jsou podle společnosti SOR v Praze, Litvínově a Ostravě, s vodíkem v městské dopravě aktuální počítá v rámci zkoušek dopravní podnik v Ústí nad Labem a Ostravě. Vodíkový autobus od společnosti SOR je zároveň prvním tohoto výrobce, kde byla klasická zrcátka nahrazena kamerovým systémem. 

Společnost Mikroelektronika zabývající se výrobou odbavovacích zařízení pro veřejnou dopravu na letošním listopadovém veletrhu Czechbus prezentovala dvě produktové novinky, a to automaty MVC a MVB. V obou případech se jedná o mobilní automaty určené do vozidel hromadné dopravy. Prvně jmenovaný MVC je bezhotovostní automat, který mimo jiné nabízí netradiční funkcionalitu v podobě prostoru pro umístění defibrilátoru za uzamykatelnými dvířky. Dvířka lze odjistit dvěma způsoby. Příkazem zaslaným řidičem z centrální jednotky nebo otočením páčky na dvířkách opatřených plombou. Tato funkcionalita byla zahrnuta na základě požadavku klienta a lze ji využít i pro umístění dalšího vybavení, které nemá být volně přístupné.

Čtěte také...
Mikroelektronika ukázala své mobilní automaty (vydáno 29. listopadu 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Stánek společnosti BUSE Blansko (21. listopadu 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

A když už jsme naťukli informační systémy, tak mezi dalšími tradičními vystavovateli byly například společnost BUSE, Bustec nebo Ivo Herman. Kromě výrobců pak byl k dispozici návštěvníkům také stánek jak Dopravního podniku hlavního města Prahy, tak i Pražské integrované dopravy, kde i v letošním roce byly vystaveny vizuálny nového informačního systému, který se v současné době testuje ve stanicích metra Palmovka a Jiřího z Poděbrad a dále také v devíti soupravách pražského metra. Zájemci prostě i letos měli co zhlédnout. 

Z dalších společností, které zde vystavovaly autobusy, zmiňme také BusPlan. Jde o dynamicky se rozvíjející společnost s více než desetiletými zkušenostmi v oblasti prodeje malých a středních autobusů na podvozcích Mercedes-Benz a Iveco, a také prodejcem městských a meziměstských autobusů značky BMC a OTOKAR. Tyto společnosti se pyšní více než padesátiletými zkušenostmi v oblasti výroby městských a meziměstských autobusů s pohonem Diesel, CNG a Elektro. Všechna vozidla odpovídají mezinárodním standardům, samozřejmostí jsou certifikace a globální homologace.

Informační portál Vlčoun.cz se bude i v následujícím období - především v průběhu ledna a února - k veletrhu ještě průběžně vracet. Připravujeme také bohatou fotogalerii na facebookových stránkách Vlčoun.cz. 


Dalším z vystavovatelů byl BusPlan (21. listopadu 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!