Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

V Olomouci se střetl vlak s polským kamionem

OLOMOUC - Osobní vlak mířící do Olomouce se dopoledne v místní části Bělidla střetl s kamionem, který začal okamžitě hořet. Při nehodě naštěstí nikdo nezemřel, zraněno ale bylo pět lidí. Doprava na trati je stále zastavená.

Nehoda zkomplikovala také městskou dopravu v hanácké metropoli. Až do středy nepojedou olomoucké tramvaje mezi Fibichovou a Pavlovičkami...


Kamion po střetu s vlakem začal hořet (17. října 2023, HZS Olomouckého kraje)

K nehodě došlo v úterý v 8.21 hodin, osobní vlak 3542 mířil z Hrubé Vody do Olomouce a na železničním přejezdu v Divišově ulici se srazil s kamionem s polskou registrační značkou. "Nehoda se udála na železničním přejezdu P7519 zabezpečeném světelnou signalizací bez závor, která dle dosavadních zjištění na místě mimořádné události byla v době nehody v činnosti," potvrdil během dne tiskový mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Po nehodě kamion začal hořet, vlak totiž při střetu prorazil palivovou nádrž. Na místo ihned vyjely všechny složky integrovaného záchranného systému. 

České dráhy na sociální síti X uvedly, že díky rychlé reakci vlakvedoucího a strojvedoucího byli všichni cestující včas evakuováni. V době příjezdu zdravotníků tak ve vlaku již nebyl žádný cestující. Celkově tak bylo podle aktualizovaných informací zraněno pět osob, z toho 4 byly transportovány do Fakultní nemocnice Olomouc. "Dvě osoby se nadýchaly zplodin hoření, jedna cestující utrpěla pohmoždění krční páteře a řidič kamionu utrpěl úraz hlavy s otřesem mozku," upřesnili odpoledne zdravotníci. Drážní inspekce později dále uvedla, že mezi zraněnými byli i vlakvedoucí osobního vlaku a dva cestující z vlaku. 


Ohořelé trosky kamionu i osobního auta (17. října 2023, Drážní inspekce)

Požár prakticky zdemoloval jak kamion, tak i osobní vlak, který navíc nárazem vykolejil, poškodil přejezdové zabezpečovací zařízení a zastavil se až o plot přilehlého areálu. Požár navíc zničil také auto stojící na druhé straně železničního přejezdu. Ačkoli fotografie z místa vypadaly velmi tragicky, jako zázrakem nedošlo k usmrcení žádné osoby. "Celková škoda byla odhadnuta na 26,1 milionů korun, a zo 15,5 milionu korun na vlaku, půl milionu na výstražnících, 10 milionů na nákladním automobilu a 100 tisíc na osobním autě," vyčíslil předběžnou škodu Martin Drápal. Upozornil ale, že škoda na infrastruktuře železniční a tramvajové dráhy zatím vyčíslena nebyla. Na místě zasahovalo 8 jednotek hasičů, spolupracovali jsme s kolegy ze Správy železnic.

České dráhy musely na trati 310 mezi Olomoucí a Velkou Bystřicí zcela zastavit veškerou dopravu. Rychlíky i osobní vlaky jsou nahrazovány autobusovou dopravou, kvůli které pak následné vlaky nabírají zpoždění od 5 do 15 minut, některé osobní vlaky pak jezdí se zpožděním až 45 minut kvůli nižšímu počtu souprav v úseku Hrubá Voda - Velká Bystřice. V době vydání článku České dráhy předpokládaly obnovení provozu po 22.00 hodině. Nicméně po odtažení soupravy bude následně detailněji zkoumána trať, což může nakonec vést k pozdějšímu obnovení provozu. 


Vlak po nehodě vykolejil a začal hořet (17. října 2023, Drážní inspekce)

Nehoda ovlivnila také tramvajovou dopravu, protože přes přejezd je vedena tramvajová linka číslo 4. "Odklízecí práce v místě ranní nehody na přejezdu v olomoucké části Bělidla budou pokračovat do pozdních nočních hodin. Termín obnovení tramvajové dopravy bude možné určit až po odklizení všech vozidel z místa nehody a po kontrole stavu tramvajové trati a trolejového vedení," uvedla tisková mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Anna Sýkorová. Podle fotografií je totiž zřejmé, že došlo k přepálení trolejového vedení. 

"Náhradní autobusová doprava X bude po zbytek dnešního dne ukončena na zastávce Husův sbor. Zastávky Bělidla, Pavlovická a Pavlovičky nejsou obsluhovány," doplnila Sýkorová s tím, že tramvajová linka číslo 4 je ukončena na zastávce Fibichova. Od středečního ranního výjezdu dopravní podnik předpokládá nasazení náhradní autobusové dopravy po celém úseku tramvajové trati. 


Požár poškodil také trolejové vedení tramvají (17. října 2023, HZS Olomouckého kraje)

Dosavadní zjištění uvádí, že řidič kamionu, který převážel kovové součástky k výrobě nábytku, na přejezdu zůstal stát již v době, kdy zvonilo výstražné přejezdové zařízení. Někteří svědci sice rozporují to, že přejezd zvonil, to ale Drážní inspekce vyloučila. Policie v průběhu dne na sociálních sítích pak potvrdila i informaci, že zahájila stíhání řidiče kamionu. "Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti," uvedli kriminalisté na sociální síti X.

Kamion byl polské registrační značky. Mnohým se tak vybavila nehoda na železničním přejezdu ve Studénce v roce 2015. Na železničním přejezdu mezi závorami také zůstal stát kamion polské registrační značky, do kterého v plné rychlosti narazilo Pendolino mířící z Ostravy do Františkových Lázní. Nehoda ovšem tehdy měla tragické následky. Při samotné nehodě došlo k usmrcení dvou cestujících, v následujících dnech pak v nemocnici zemřela další osoba. Dalších 17 osob bylo zraněno, a to včetně strojvedoucího Jana Česného, kterému musely být amputovány obě nohy.

Čtěte také...
Po střetu Pendolina u Studénky zůstali mrtví (vydáno 22. července 2015)
Prokletá Studénka: Druhá nehoda za sedm let (vydáno 23. července 2015)
Nehoda ve Studénce: Zemřela třetí oběť (vydáno 23. července 2015)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Odklízení trosek potrvá do nočních hodin (17. října 2023, Drážní inspekce)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!