Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Po střetu Pendolina u Studénky zůstali mrtví

STUDÉNKA - Pendolino mířící z Bohumína do Františkových lázní narazilo do nákladního automobilu na přejezdu ve Studénce. Poslední informace hovoří o 2 mrtvých a osmnácti zraněných. Doprava na trati byla částečně obnovena.

/AKTUALIZOVÁNO 22.36/ Kromě škody na Pendolinu dosahující několika desítek milionů je poškozena také trať i nástupiště...


Poškozený čelní článek jednotky Pendolino (22. července 2015, Drážní inspekce).

Ke střetu došlo v 7.43 hodin na železničním přejezdu u železniční stanice Studénka. "Vlak jedoucí z Bohumína do Františkových lázní se střetl s nákladním automobilem. Nehoda se udála na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou signalizací se závorami," uvedl ve středu ráno tiskový mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Dodal, že na místě zahynuli dva lidé a další byli zraněni.

Podle Správy železniční dopravní cesty vjel řidič nákladního automobilu převážející plechy na přejezd již na červenou, kdy šly závory dolů. Prvotní informace o tom, že řidič z místa nehody utekl, se nepotvrdily. Naopak, Drážní inspekce odpoledne oznámila, že řidič byl po celou dobu v kabině, která jako zázrakem zůstala nepoškozená. Řidič je v šoku a ihned po příjezdu na místo jej zatkli policisté Po nárazu soupravy byl náklaďák vlečen zhruba 300 metrů a došlo i k menšímu požáru.

Poranění hlavy i amputace končetin

Lukáš Humpl, tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje dopoledne potvrdil dva mrtvé a 13 zraněných. "Pěti pacientům poskytli záchranáři přednemocniční neodkladnou péči a poté byli převezeni na traumatologické centrum v Ostravě, dalších šest cestujících do nemocnice v Novém Jičíně. Mezi zraněními byla poranění hlavy, poranění mozku a také amputace končetin," uvedl Humpl. Další ranění byli ošetřeni na místě. Těžce zraněn je také strojvedoucí jednotky Pendolino, kterému nehoda údajně amputovala obě nohy.


Poškozen je také druhý vůz jednotky Pendolino (22. července 2015, Drážní inspekce).

Na místo kromě záchranářů v průběhu dopoledne dorazili také zástupci vlády, kteří jeli na výjezdní zasedání do Ostravy a Moravskoslezského kraje. Odpoledne pak na místo přijel také Pavel Krtek, předseda představenstva Českých drah.

"My se nyní primárně snažíme zajistit dopravu na koridoru, v místě jsme zavedli desítky náhradních autobusů, navezli jsme vodu pro cestující do stanic, do služby jsme mimořádně povolali desítky zaměstnanců, kteří mají cestující informovat ve stanicích a organizovat přestupy na náhradní autobusy," uvedl. Dodal, že České dráhy zřídily bezplatnou psychologicko-poradenskou linku 800 100 064. Lidém ale slouží také krizová linka Policie ČR 950 739 941, kde jsou poskytovány informace o cestujících.

Škoda? Desítky milionů

"Celkově byla škoda na místě nehody odhadnuta na 157,7 milionu korun," upřesnil ve středu v podvečer tiskový mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal s tím, že 150 milionů korun je škoda na vlaku, 3,7 milionu pak škoda na trati a zbytek je škoda ostatních účastníků. Na místě nehody byla stažena data ze záznamových zařízení, podle kterých byl železniční přejezd v době nehody v činnosti.


Strojvedoucí utrpěl velmi těžká zranění (22. července 2015, Správa železniční dopravní cesty).

Místo nehody skutečně připomíná apokalypsu. Odpoledne probíhaly na železničním přejezdu úklidové práce, pracovníci záchranných složek odstraňovali trosky havarovaného automobilu i zbytek nákladu z trati. Železniční přejezd je uzavřen. Torzo jedné z náprav se nacházelo odmrštěné na nástupišti vzdáleném zhruba 150 metrů, další trosky se pak zaklínily do čela vlakové jednotky Pendolino, která je vláčela další desítky metrů. Její odtah do Bohumína se uskuteční v noci.

Obrovské štěstí také bylo, že na nástupišti, které bylo silně poškozeno, v době střetu nikdo nestál. Poslední vlak odjel zhruba čtvrt hodiny před nehodou, dalším nejbližším spojem pak měl být rychlík z Bohumína do Brna v 8.02 hodin.

Konečná bilance: 2 mrtví a 18 zraněných

Ve středu v podvečer pak Drážní inspekce upřesnila počet mrtvých a zraněných. Nehodu nepřežili dva muži ve věku 39 a 49 let. Dalších osmnáct osob bylo zraněno. "Do počtu zraněných jsou započítáni i dva zaměstnanci, kteří pracovali v okolí," dodal Martin Drápal. Bilance ale mohla být horší, ve vlaku cestovalo dost matek s dětmi.


Poškozený čelní článek jednotky Pendolino (22. července 2015, Drážní inspekce).

Provoz na trati je zastaven. Pro rychlíky a dálkové vlaky je v úseku Hranice na Moravě - Ostrava-Svinov zavedena náhradní autobusová doprava, osobní vlaky jsou nahrazeny v úseku Suchdol nad Odrou - Jistebník. České dráhy zároveň doporučují cestujícím pro cestu na Slovensko do Žiliny využití vlaků jedoucích přes Valašské Meziřící a Půchov. Z důvodu uzavření železniční stanice Studénka pak byl přibližně do 13.30 hodin zastaven provoz také na regionálních tratích do Bílovce a ze Studénky do Sedlnic. I tady byla zavedena náhradní doprava.

Přerušen musel být provoz také u vlaků společnosti RegioJet a Leo Express. "V úseku Hranice na Moravě - Ostrava Svinov a zpět je pro cestující vlaků RegioJet zajištěna náhradní autobusová doprava, kterou zajistí 4 autobusy," informoval tiskový mluvčí RegioJetu. Pro mezinárodní vlaky z Prahy do Košic je zaveden odklon přes Vsetín a Horní Lideč. Leo Express informace vydává průběžně.

AKTUALIZACE 22.36: Provoz ve stanici byl podle informací Správy železniční dopravní cesty ve 21.25 hodin částečně obnoven po jedné koleji, po nočním odtahu havarované jednotky Pendolino bude obnoven provoz i na druhé koleji. Podrobnosti připravujeme na čtvrteční ráno.

Čtěte také...
- Náhradní autobusová doprava pojede do noci (vydáno 22. července 2015).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Poškozený čelní článek jednotky Pendolino (22. července 2015, Drážní inspekce).

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!