Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Terminál Hranečník již plně slouží cestujícím

OSTRAVA - Terminál Hranečník v Ostravě od neděle plnohodnotně slouží cestujícím. Je sem zkrácena většina regionálních autobusových linek, naopak byla posílena městská doprava ve směru do města.

V článku najdete podrobné změny regionální autobusové, tramvajové, trolejbusové a autobusové městské dopravy...


Trolejbus ve výstupní zastávce Hranečník (28. února 2016, Ondra Kašpárek).

Cestující, kteří dojíždí do Ostravy ve směru od Havířova, od včerejška musí pečlivě studovat jízdní řády. Na Hranečníku byl totiž zprovozněn nový významný přestupní terminál, kde teď musí většina lidí přestoupit na tramvaje, trolejbusy nebo autobusy městské dopravy. Město i dopravní podnik si od toho slibují zkvalitnění dopravy.

Pro cestující a zaměstnance je v prostoru přestupního terminálu vybudován objekt sociální vybavenosti. V tomto objektu bude zázemí pro cestující s čekárnou, WC a umývárnou, hodiny, infotabule s odjezdy jednotlivých spojů, prodej novin a časopisů. Zázemí tady najdou ale také řidiči. Ke zvýšení bezpečnosti občanů města v dané lokalitě, bude v objektu sociální vybavenosti umístěna služebna Městské policie.


Tramvaj linky číslo 12 jezdí na Hranečník celodenně (28. února 2016, Ondra Kašpárek).

Lepšímu komfortu cestujících přispěje i zastřešení nástupišť a hlavních pěších tras v návaznosti na objekt sociálního zázemí a vybavenosti. Pro informovanost a komfort cestujících jsou jednotlivá nástupiště osazena informační panely s informacemi o odjezdech jednotlivých spojů, reproduktory místního rozhlasu a kamerovým systémem.

Do nového přestupního terminálu jsou tak nově zkráceny téměř všechny autobusové linky od Havířova (linky číslo 383, 440, 441, 442), Orlové a Karviné (531, 551 a 552), další linky pak doznaly výrazných změn například zkrácením intervalu nebo úpravou trasy. Některé spoje i nadále zajíždí v Ostravě až na Ústřední autobusové nádraží. Podrobnější informace o trasách linek najdete v letáku níže.

Stáhněte si...
- Informační leták s kompletními změnami hromadné dopravy si stáhněte zde.
  (zdroj: www.kodis.cz).


Odstav pro trolejbusy, v pozadí výstupní zastávka (28. února 2016, Ondra Kašpárek).

Autobusové linky 22, 23, 28, 29, 30, 38, 71, 74, 97, 271, 383, 440, 441, 442, 531, 551 a 752 dojedou do terminálu Hranečník, kde jsou ukončeny a výstup z autobusů těchto linek probíhá u nástupiště shodného s nástupištěm pro tramvaje a trolejbusy směřující do centra města. Přestup z autobusu na tramvaj či trolejbus tedy obnáší pouhý 10 metrů pěší přesun z jedné hrany nástupiště na hranu protější.

Stejný princip přestupu je aplikován v opačném směru, kdy výstup z tramvají a trolejbusů bude realizován na nástupišti shodném s nástupištěm pro odjezd autobusů ve směru z Ostravy. Pro nástup do autobusů směrem z Ostravy jsou určena dvě stanoviště, z nichž jedno pro linky směrem na východ a druhé směrem na jih.


Nástupní zastávka regionálních autobusů (28. února 2016, Ondra Kašpárek).

Cestující po příjezdu na Hranečník mají hned několik možností, jak mohou pokračovat do centra Ostravy. Páteřním systémem je tramvajová doprava tvořená dvěma, respektive třemi tramvajovými linkami, které ve špičce pracovního dne vytváří s centrem města častý pětiminutový interval.

Linka číslo 4 zajišťuje spojení Hranečníku s centrem Ostravy, Mariánskými Horami, svinovským nádražím a Martinovem. Linka číslo 12 z Hranečníku jede přes centrum města, Mariánské Hory a Vítkovice na terminál Dubina, nově pak jezdí na Hranečník celodenně a celotýdenně. Kromě toho sem i nadále zajíždí tramvajová linka číslo 14 v nepravidelném intervalu zajišťující ávoz a odvoz zaměstnanců směrem na Hlučínskou.


Odstavený autobus linky číslo 22 v terminálu Hranečník (28. února 2016, Ondra Kašpárek).

Novinkou na Hranečníku jsou trolejbusy. Celodenní a celotýdenní spojení zajistí trolejbusová linka číslo 101, která z Hranečníku umožní cestujícím spojení s centrem Ostravy, Sadem Boženy Němcové a Hlavním nádražím. Linka zároveň zlepšuje spojení s Ústředním hřbitovem. Celodenně a celotýdenně bude v polookružní trase v provozu také linka číslo 107, která z Hranečníku jede přes Most Miloše Sýkory, Futurum a Sídliště Fifejdy zpět Hornopolní ulicí na Hranečník.

Ve špičkách pracovních dnů bude v provozu nová trolejbusová linka číslo 110, která v intervalu 20 minut jezdí v trase Hranečník - Náměstí Jurije Gagarina - Náměstí Republiky. Časově je linka proložena s autobusovou linkou číslo 38. Díky tomu je ve špičkách pracovních dnů z Hranečníku zajištěn až tříminutový interval.


Linky číslo 107 a 110 jsou nově zřízené spoje (28. února 2016, Ondra Kašpárek).

Změněny budou také autobusové linky městské dopravy. Všechny spoje linky číslo 28 jsou ve směru z Václavovic, linky 29 z Šenova a linky 30 z Petřvaldu zkráceny do nového terminálu Hranečník. Linka číslo 38 zůstává v pracovní dny vedená do centra města z důvodu připravovaného nasazení nových trolejbusů, které budou schopny v úseku do Bartovic jet na bateriový pohon. Víkendové spoje budou ukončeny v terminálu Hranečník.

Noční linka číslo 71 z Náměstí Republiky přes Hranečník do Šenova nahrazuje noční spoje linky číslo 38. Noční linka nově zajíždí také na zastávky Radvanice škola a Dalimilova a zajistí tak noční dopravní obsluhu celých Radvanic v intervalech 60 minut. Linka číslo 78 je zrušena a linka 92 jede nově přes Hradní náměstí a končí na Bazalech.


Tramvaje čekající na odjezd (28. února 2016, Ondra Kašpárek).

Výstavba terminálu Hranečník byla zahájena v červnu 2014 a cestujících se kromě dílčích výluk výrazněji dotkla loni v létě, kdy z důvodu napojování nového kolejiště jezdily na Hranečník celý červenec a část srpna náhradní autobusy za tramvaje. Po dokončení výstavby tramvajové tratě přistoupil Dopravní podnik Ostrava pak ještě od Mostu Miloše Sýkory prodloužil trolejbusovou trať, která má posílit možnosti spojení s Ostravou.

Čtěte také...
- Na terminál Hranečník si počkáme ještě rok (vydáno 16. února 2015).
- Hranečník s tramvajemi, trolejbusy až na jaře (vydáno 11. září 2015).
- Ostrava zveřejnila, jak se pojede na Hranečník (vydáno 9. října 2015).
- Hranečník už za měsíc změní trasy autobusů (vydáno 29. ledna 2016).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Nástupní zastávka tramvají a trolejbusů do centra (28. února 2016, Ondra Kašpárek).

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!