Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Hranečník už za měsíc změní trasy autobusů

OSTRAVA - Dopravu na Ostravsku čeká už za měsíc další rozsáhlá změna. Úplného zprovoznění se dočká terminál Hranečník, což s sebou přinese úpravy tras trolejbusových a autobusových linek.

Páteří zůstane tramvajová doprava, doplňkovou dopravou pro spojení s centrem či hlavním nádražím budou trolejbusy...


Výstupní zastávka autobusů a nástupní zastávka tramvají (26. ledna 2016, Filip Vlček)

Cestující přijíždějící do Ostravy ve směru od Havířova, se musí připravit na změny. Koncem února totiž bude plně zprovozněn nový terminál Hranečník, který oproti předchozímu stavu, nabídne daleko větší komfort, než při přestupech na dnešních zastávkách Náměstí Jurije Gagarina nebo Ústředním autobusovém nádraží

Nový terminál, jehož většina zastávek nebo spojovacích cest je zastřešena, nabídne uzavřenou čekárnu, prodejny tabáku a občerstvení a cestujícím budou k dispozici také toalety. Bezpečnost je zajištěna kamerovým systémem.


Pohled na nový terminál z ptačí perspektivy (26. ledna 2016, Filip Vlček)

Autobusové linky ve směru od Havířova, které nyní přes Hranečník projíždí dále do centra Ostravy, budou většinou ukončeny právě na Hranečníku. Trasy příměstských autobusů přes Vítkovice na ÚAN, ArcelorMittal a po Rudné do Ostravy-Poruby budou zachovány. Dnešní linka 442 se přemění na novou expresní linku mezi Havířovem a terminálem Hranečník. Veškeré linky budou zaintegrovány do dopravního systému ODIS, a to nově včetně linek od Havířova.

Čtěte také...
- Koleje terminálu Hranečník už jsou položené (vydáno 9. července 2015).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Výstupní zastávky autobusů s budovou sociálního zázemí (26. ledna 2016, Filip Vlček)

Páteřním systém návazné dopravy se stanou tramvaje. Na Hranečník budou vedeny současné tramvajové linky číslo 4, 12 a 14, jejichž dosavadní trasování zůstane zachováno - linka číslo 4 pojede přes Svinov do Martinova a linka číslo 12 zajistí spojení Hranečníku s centrem, Mariánskými Horami a Dubinou. V provozu zůstane i tramvajová linka číslo 14 zajišťující posilové spojení Nové hutě a Hranečníku s centrem a Hlučínskou.

V pracovních dnech budou tramvaje jezdit každých 5 minut, večer a o víkendu každých 10 minut. Díky tomu bude zajištěno dostatečné spojení a krátký časový přestup mezi autobusovými linkami a tramvajemi.


Výstupní zastávka tramvají na Hranečníku (26. ledna 2016, Filip Vlček)

Dopravu s centrem Ostravy navíc posílí nově také trolejbusová doprava, která vede Těšínskou ulicí do Slezské Ostravy. Dosavadní trolejbusová linka číslo 101 ve směru od Hlavního nádraží už nebude končit na Bazalech, ale u Mostu Miloše Sýkory se odkloní vpravo na Hranečník a bude v provozu celodenně, celotýdenně. Pro posílení spojení pak vzniknou dvě posilové trolejbusové linky číslo 107 a 110.

Linka číslo 107 pojede celodenně z Hranečníku okružně okolo Futura a přes Hornopolní ulicí zpět. Okružně bude vedena také linka číslo 110, která pojede pouze ve špičkách pracovních dnů do oblasti Náměstí Jurije Gagarina, Mostu Pionýrů a Českobratrské ulice. Ve špičce tak z Hranečníku pojede trolejbus každé tři minuty.


Nástupní zastávky autobusů směr Havířov (26. ledna 2016, Filip Vlček)

Výstavba terminálu Hranečník začala začátkem loňského roku. V červenci si pak stavební práce vynutily výluku tramvajové dopravy, kdy byly linky ve směru z centra zkráceny na Výstaviště a dál jezdily pouze autobusy náhradní dopravy. Během prací bylo demotnováno původní obratiště a vybudován terminál zcela nový umožňující ukončení jak tramvajových, tak trolejbusových a autobusových linek. 

Celkové předpokládané náklady představují 153,4 milionů korun, na stavbě terminálu se finančně podílelo Ministerstvo financí částkou ve výši 70,8 milionů. Celou stavbu realizovala firma Rekultivace Ústí nad Labem.


Přestupní návaznosti v terminálu z tramvají na autobusy MHD (26. ledna 2016, Filip Vlček)

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!