Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Víkend doslova plný dopravními akcemi je tady

ČESKÁ REPUBLIKA - Sobota 15. června je velmi náročným dnem nejen pro dopravní nadšence. Zavítat je možné do vozoven v Českých Budějovic, Plzni či v Brně, muzejní noc se pak uskuteční v Praze i Ostravě.

Navštívit všechny akce najednou je prakticky nemožné, a proto je nutné se rozhodnout, zda máte raději Čechy nebo Moravu a Slezsko...


Ilustrační foto (27. září 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

České Budějovice jsou v letošním roce dějištěm oslav při příležitosti 115. výročí městské hromadné dopravy. Pro širokou veřejnost je určen Den otevřených dveří ve vozovně v Novohradské ulici. Návštěvníci se mohou od 9.00 do 15.30 hodin těšit na historická vozidla, jaká v uplynulých 115 letech v budějovické MHD jezdila. "Návštěvníci uvidí původní modely trolejbusů z hřbitovní linky i ty z druhé éry tykadel, repliku tramvaje, historické autobusy i moderní vozidla," nastínila program oslav tisková mluvčí Dopravního podniku města České Budějovice Barbora Fišer.

Dopravní podnik navíc představí i svou další techniku, se kterou zajišťuje kromě městské dopravy také široké portfolio městských služeb. Pro nejrychlejší zájemce pak dopravní podnik pořádá také komentované prohlídky areálu Horní 22, a to po bezplatné rezervaci CBsystem. Odpoledne si pak návštěvníci na akci Underground in Depo připomenou průjezd érami nesvobody hosté spojení s podzemní scénou a sametovou revolucí. Pozvání na akci Underground in Depo přijala legendární rodačka Marta Kubišová, která má nejen vazby k městu, ale i přímo k dopravnímu podniku. Vystoupí také autor protestsongů Jaroslav Hutka. Hudební večer naplno rozproudí David Koller, který v části repertoáru posílí také legendární undergroundovou skupinu Jasná Páka.

Čtěte také...
Na oslavy 115 let MHD přijede i Marta Kubišová (vydáno 4. června 2024)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Otevře se i nejnovější plzeňská vozovna (nedatováno, Plzeňské městské dopravní podniky)

Kdo má rád spíše Čechy, může během dne zavítat do Plzně, kde se koná další z dopravních akcí. Plzeňské městské dopravní podniky totiž bohatým doprovodným programem připomenou 125 let provozu městské hromadné dopravy. Akce se uskuteční od 10.00 do 17.00 hodin v autobusové a trolejbusové vozovně na Karlově a také v nové tramvajové vozovně na Slovanech. Slavnostní zahájení se uskuteční ve vozovně trolejbusů a autobusů na Karlově, nejmodernější tramvajová vozovna v České republice na Slovanech pak nabídne hned tři varianty komentovaných prohlídek vozovny. I tady bude možné zhlédnout výstavu historických i naopak moderních tramvají doplněnou o panelovou výstavu o rekonstrukci tramvajové vozovny.

Bateriové trolejbusy Škoda 27Tr zajistí kapacitní dopravu mezi jednotlivými vozovnami, na trase Vozovna Karlov – Jižní předměstí – U Práce – Mrakodrap – Pařížská – Hlavní nádraží – Železniční poliklinika – Slovany – Vozovna Slovany a zpět budou vozy jezdit v intervalu každých 10 minut. Historické autobusy budou jezdit mezi vozovnami, historické trolejbusy vyrazí z vozovny Karlov k Hlavnímu nádraží a zpět a na okružní jízdy ze Slovan do točny U Zvonu bude jezdit historická tramvaj. "Ve večerních hodinách vyjede konvoj historických autobusů," láká pak web Plzeňských městských dopravních podniků na akci.

Čtěte také...
Plzeň bude slavit 125 let provozu zdejší MHD (vydáno 30. května 2024)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Letos v Praze vyjede tramvaj, dříve jezdily autobusy (11. června 2016, Vlčoun/archiv).

A v pozdním odpoledni pak můžete z Plzně dorazit do Prahy, kde se koná další ročník Pražské muzejní noci. V letošním roce se k akci připojí také Dopravní podnik hlavního města Prahy, který pro přepravu mezi objekty zřizuje zvláštní tramvajovou linku číslo 35 a otevírá také brány svého Muzea MHD ve Střešovicích. Kromě Muzea MHD ve Střešovicích a Muzea Prahy se akce zúčastní 30 dalších muzeí a galerií, kupříkladu Městská knihovna, Národní zemědělské muzeum, Meet Factory, Muzeum Davida Černého, Kunsthalle, Galerie AMU, Atrium Žižkova, Platforma 15, Galerie Chodovská tvrz, Galerie Kurzor nebo Muzeum Karla Zemana.

Pro dopravu mezi zapojenými muzei a galeriemi bude jezdit zvláštní tramvajová linka číslo 35 z Malovanky přes Hradčanskou, Letenské náměstí na Strossmayerovo náměstí dále na Vltavskou, Těšnov, dočasně zřízenou zastávku Masarykovo nádraží, Náměstí Republiky, Čechův most a Staroměstskou k Národnímu divadlu, odkud se přes Palackého a Karlovo náměstí vrátí zpět po trase na Malovanku.

Čtěte také...
Praha: Během muzejní noci vyjede zvláštní tramvaj 35 (vydáno 12. června 2024)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


V provozu budou v Brně také historické trolejbusy (22. srpna 2020, Vlčoun/Filip Vlček)

Kdo by z Českých Budějovic chtěl ale zavítat spíše na Moravu, může vyrazit rychlíkem do Brna, kde se koná tradiční Dopravní nostalgie. Historická vozidla budou vystavena na náměstí Svobody a v Brandlově ulici v dopoledních hodinách, vozy budou následně převážet cestující na zvláštních linkách. Tramvaje a autobusy pojedou z náměstí Svobody, trolejbusy pak ze zastávky Česká. Dopravní podnik města Brna opět představí svou retro flotilu tramvají, autobusů a trolejbusů. Návštěvníci se můžou těšit například na tramvaj 107 s vlečným vozem, tramvaj 4MT 134 s vlečným vozem, tramvaj T2, tramvaj K2, autobus Karosa ŠM11, autobus Škoda 706 RTO nebo trolejbus 15Tr. 

"Trasy autobusů a trolejbusů povedou do areálu vozovny ve Slatině, která bude mimořádně zpřístupněna v rámci dne otevřených dveří, a to od 12 do 17 hodin. Návštěvníci si budou moci prohlédnout nejen vozovnu, ale i technické zázemí autobusových dílen," přiblížil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek. Součástí programu budou i ukázky techniky a program pro děti. Tramvaje do Slatiny přijet nemohou, takže bude cesta návštěvníků do Slatiny zpestřena přestupem na navazující retro autobusy v zastávce Životského. Koňka pak bude kroužit kolem centra města. Na náměstí Svobody pak po oba dny dopravní podnik představí jeden z parciálních trolejbusů a elektrobus nově zařazený do služby Seniorbus. 

Čtěte také...
V Brně vyjedou historické vozy, otevřou Slatinu (vydáno 5. června 2024)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Letos zajistí dopravu v Ostravě jen dvě linky (20. května 2023, Vlčoun/František Živnůstka)

A z jihomoravské metropole můžete vyrazit do Ostravy, kde se koná již patnáctý ročník Ostravské muzejní noci. Do letošního ročníku se zapojilo dvacet osm kulturních a vzdělávacích organizací v Ostravě, které v podvečerních a nočních hodinách nabídnou volný vstup a pestrý program. Tématem je cestování časem, a proto bude doprovodný program inspirován stoletým výročím vzniku Velké Ostravy. Festival bude zahájen na Masarykově náměstí v Ostravě v 17.00 hodin. Ve stejný den v Ostravě vyvrcholí oslavy stoletého jubilea Velké Ostravy, a právě toto téma je i tématem letošní Muzejní noci.

Tak, jako každý rok, tak i letos budou bezplatnou dopravu zajišťovat autobusové linky. Oproti předchozím letům bude doprava výrazně omezena, a proto budou v provozu namísto dosavadních čtyř linek jen dvě označené písmeny A a B. Linka A tak bude jezdit z martinovských dílen Dopravního podniku Ostrava přes Krajský úřad, Dolní Vítkovice, Nádraží střed a Elektru na Stodolní, Muglinovskou a na Náměstí Svatopluka Čecha, druhá linka B pak bude jezdit okružně s Mostu Miloše Sýkory přes Most Pionýrů, Husův sad a Konzervatoř dále na Elektru, Stodolní a zpět přes Most Pionýrů na Most Miloše Sýkory. Obě linky budou v provozu přibližně od 16.30 do 0.30 hodin v intervalu 20 minut. 

Čtěte také...
Dopravu na letošní muzejce zajistí jen dvě linky (vydáno 10. června 2024)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


České Budějovice jsou nyní zajímavým výchozím místem (27. září 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!