Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Návštěvnost Rail Business Days trhla rekord

OSTRAVA - Červnový mezinárodní železniční veletrh Rail Business Days trhnul rekord. Co do počtu návštěvníků, kterých se přišlo podívat téměř 11,5 tisíce, letošní rok trhnul zatím nejsilnější rok 2022 s jednotkou TGV.

Představilo se 130 vystavovatelů z tuzemska i ze zahraničí, což je s návštěvností další rekord veletrhu a na kolejišti se pak sešlo 14 kolejových vozidel...


Letošní Rail Business Days trhal rekordy (11. června 2024, Vlčoun/Filip Vlček)

Mezinárodní železniční veletrh a konference Rail Business Days, který se letos již podruhé od 11. do 13. června konal v ostravském Trojhalí Karolina, překonal rekord v návštěvnosti. "Za tři dny jej navštívilo 11344 železničních odborníku, nadšenců a studentů. Toto číslo tak překonalo dosavadní rekord z roku 2022 v Brně s vystavenou jednotkou TGV," uvedl v tiskové zprávě mluvčí veletrh Michal Sirovátka. V areálu se představilo 130 vystavovatelů z tuzemska i ze zahraničí, což je s návštěvností další dosavadní rekord veletrhu. Poprvé se také expozice rozrostla i do druhé výstavní haly.

Mezi vystavovateli byli nováčci i stálice

Mezi vystavovateli byla řada firem na ostravském veletrhu vůbec poprvé, nechyběly však již tradiční vystavovatelé, mezi které lze zajisté počítat Správu železnic, České dráhy, AŽD, ČD Cargo nebo výrobce kolejových vozidel jako Škoda Group, Stadler, Pesa a Alstom. Na kolejišti se pak letos sešlo 14 kolejových vozidel. O největší tahák svedla pomyslný souboj moderní elektrická jednotka RegioPanter osazená bateriemi a historický unikát z roku 1936 s názvem Slovenská strela. Ani ostatní vozidla však neušla pozornosti návštěvníků, k vidění tak byla jednotka EMU FLIRT, podbíječka UNIMAT DYNAMIC, lokomotivy 383 Vectron, Traxx3, EffiShunter 1000 nebo DualShunter. Nechyběla ani vozidla Správy železnic.


Letošní Rail Business Days trhal rekordy (11. června 2024, Vlčoun/Filip Vlček)

"I letos se konala první veletržní den již tradiční doprovodná konference o jejíž zahájení se již potřetí postaral ministr dopravy Martin Kupka společně s Radkem Podstawkou, náměstkem hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu," doplnil Sirovátka. Tuto dvojici doplnil generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda, generální ředitel Českých drah Michal Krapinec a generální ředitel společnosti AŽD Praha Zdeněk Chrdle. Hlavním tématem se bezpochyby stal provoz vozidel s alternativním pohonem v ČR, neboť na přilehlém kolejišti se nacházela vystavená jednotka RegioPanter osazená bateriemi. Mezi další témata patřila například energetika v návaznosti na železnici nebo příprava vysokorychlostních tratí.

Konference se zabývala polským firmám

Druhý veletržní den odstartovala v konferenčním depu prezentace společnosti Hexagon na téma 3D digitální reality a představení polské divize ČD Cargo. Následně byla opět na programu konference, která se tentokrát věnovala z větší části zástupcům polských firem, neboť letošní ročník byl věnován právě partnerské zemi Polsko. V rámci dne se také uskutečnilo setkání primátora Ostravy Jana Dohnala a Jarosława Makowskeho, náměstka primátora města Katowice.


Letošní Rail Business Days trhal rekordy (11. června 2024, Vlčoun/Filip Vlček)

O další premiéru se postaral studentský den 13.6. s doprovodnou mini-konferencí. Od začátku existence RBD mají studenti na veletrh vstup zdarma, letos byl však studentům a jejich zapojení do pracovního života věnován celý den. V rámci konference představili společnosti například své studentské programy a možnosti uplatnění. Stejně tak představili zástupci univerzit možnosti studia v rámci dopravních oborů. Projekt je podporován z dotace Moravskoslezského kraje a města Ostravy. "Příští ročník veletrhu se bude konat ve dnech 10. až 12. června 2025 opět v Trojhalí Karolina v Ostravě," uzavřel Sirovátka. Mediálním partnerem byl letos poprvé také Informační portál Vlčoun.cz, který se k letošnímu ročníku ještě vrátí.

Čtěte také...
ONLINE: Rail Busines Days je v plném proudu (vydáno 11. června 2024)
Veřejnost zhlédla první bateriový RegioPanter (vydáno 11. června 2024)
Slovenská strela zavítala na první den veletrhu (vydáno 12. června 2024)
Stadler v Ostravě ukázal nový Flirt pro Srbsko (vydáno 13. června 2024)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Letošní Rail Business Days trhal rekordy (11. června 2024, Vlčoun/Filip Vlček)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!