Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Obnova tratě u Dobkoviček začne za tři roky

ÚSTECKÝ KRAJ - Centrální komise ministerstva dopravy schválila záměr obnovy tratě Řetenice - Lovosice, který předložila Správa železnic. Železniční trať poškozená před sedmi lety sesuvem půdy se tak dočká obnovy.

Ústecký kraj musí doložit trvající zájem na objednávce pravidelné železniční dopravy, samotné práce by pak mohly začít v roce 2023...


Pohled na přerušenou trať, sedm let po sesuvu (5. února 2020, Viktor Odstrčil).

Na turisticky atraktivní železniční trati se doprava zhoršila po masívním sesuvu půdy v dubnu roku 2013, od té doby tak v úseku Radejčín - Lovosice České dráhy zajišťující náhradní autobusovou dopravu. Tento stav, který je dlouhodobě neudržitelný, se ovšem do budoucna stane minulostí. Správa železnic totiž na základě rozhodnutí Centrální komise ministerstva dopravy začne za tři roky s rekonstrukcí.

"Díky souhlasnému stanovisku může Správa železnic odstartovat práce na projektové dokumentaci a získání územního rozhodnutí a stavebního povolení. Investiční akce představuje opravu trati a vybudování nového železničního mostu, který tento úsek překlene. Cílem stavby je obnovení provozu na trati s minimálními investičními náklady," uvedla tisková mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová. Celkové náklady na dostavbu poškozeného úseku železniční tratě 097 přesáhnou 450 milionů, Ústecký kraj musí ještě doložit písemný zájem o budoucí objednávku železniční dopravy. 


Neprovozní část tratě je zpustlá (5. února 2020, Viktor Odstrčil).

Mimo základní investici spočívající v již zmíněné výstavbě mostu železniční trať čekají na zbylých úsecích také opravné práce. "Půjde o sanaci skalních masivů lemujících trať, vyčištění propustků a štěrkového lože, výměnu pražců a části kolejnic a celkové zlepšení stavu trati. Kromě toho Správa železnic plánuje i zlepšení zabezpečení stávajících železničních přejezdů," doplnila výčet potřebných plánovaných prací mluvčí Správy železnic. 

"O opravu trati jsme usilovali celou dobu. Jsem velmi rád, že jsme zase o krok blíž realizaci rekonstrukce a obnovení provozu na trati, kde Ústecký kraj do budoucna objedná pravidelnou dopravu. Autobusy nebyly vzhledem k složitému terénu vhodnou náhradou na tomto úseku. Trať máme zařazenou i v našem plánu dopravní obslužnosti, vedenou jako linku U6," doplnil náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jaroslav Komínek.


Obnovy by se měly dočkat také železniční zastávky (5. února 2020, Viktor Odstrčil).

Železniční trať z Řetenic přes Úpořiny do Lovosic je regionální jednokolejnou tratí vybudovanou v roce 1897. V červnu 2013 došlo mezi obcemi Dobkovičky, Velemín a Litochovice v Českém středohoří k sesuvu půdy, která těžce poškodila železniční trať a dále také rozestavený úsek dálnice D8. Dvousetmetrový úsek samotné železniční tratě byl posunut o téměř čtyřicet metrů, trať se stala okamžitě nesjízdnou. O budoucnosti tratě se dlouhodobě spekulovalo. Správa železnic i Ústecký kraj si v minulosti nechaly zpracovat mnoho studií na obnovu tratě, jejich realizace ale ztroskotaly na vysoké finanční náročnosti.

Čtěte také...
- Osud tratě 097 po sesuvu je stále nejistý (vydáno 19. března 2014).
- Se sesunutou tratí kraj počítá, stát nikoliv (vydáno 16. listopadu 2015).
- Kraj stále požaduje obnovu tratě přes Oparno (vydáno 20. dubna 2016).
- Sesunutou trať nahradí náspem nebo mostem (vydáno 8. března 2017).
- Sesunutá trať u Dobkoviček asi dostane šanci (vydáno 4. prosince 2018).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Nádražní budova v Chotiměři (5. února 2020, Viktor Odstrčil).

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!