Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Se sesunutou tratí kraj počítá, stát nikoliv

LOVOSICE - Dva a půl roku čekají cestující i Ústecký kraj na to, až bude obnovena část železniční tratě 097 u Dobkoviček, která byla poškozena při masívním sesuvu svahu poblíž stavby dálnice D8 v červnu 2013.

Mezitím se ministr dopravy Dan Ťok nechal slyšet, že trať obnovena nebude, což se nelíbí obyvatelům i vedení Ústeckého kraje...


Pohled na sesuv ve směru od Dobkoviček (29. března 2014, Filip Vlček).

Provoz na trati 097 byl v úseku Dobkovičky - Radejčín zastaven začátkem června 2013. Od té doby se objevují informace, že se o osudu tratě jedná. Definitivní rozhodnutí stále ale ještě nepadlo. Až v polovině letošního roku se nechal ministr dopravy Dan Ťok při návštěvě místa slyšet, že priotirou je dálnice, která bude dokončena do koncem příštího roku. 

K trati uvedl pouze strohou informaci, že provoz na trati se po dohodě s Ústeckým krajem obnovovat nebude. Okamžitě vznikla petice za záchranu tratě, kterou podepsali především místní obyvatelé, kterým vlaky chybí.


Sesuv strhl 200 metrů trati, pohled od Radejčína (29. března 2014, Filip Vlček).

Informaci o dohodě vedoucí ke zrušení trati později ale odmítl krajský radní pro dopravu Jaroslav Komínek. "Ústecký kraj stále požaduje obnovu této tratě. V tuto chvíli je pro nás ovšem prioritou dostavba dálnice D8. Máme na trati platnou objednávku a chceme ji samozřejmě využívat i do budoucna," uvedl Komínek.

Dodal, že Ústecký kraj se Správou železniční dopravní cesty vede intenzívní jednání s cílem najít nějakou možnost, jak dosáhnout obnovy této trati, která plní funkci dopravní obslužnosti kraje a zajišťuje spojení mezi městy a obcemi na trase. "Trať nelze porovnávat s dálnicí, neboť velká část obcí podél dálnice neleží. Trať je využívána v hojné míře také turisty směřujícími například do Opárenského údolí nebo na Milešovku," dodal Komínek.


Ukončení tratě poblíž Dobkoviček (29. března 2014, Filip Vlček).

Vlaky na trati 097 vcelku vhodně navazují v Lovosicích, Teplicích a Úpořinách na další vlaky, což jejich vytíženost ještě zvyšuje. Ústecký kraj se snaží železniční dopravu řešit koncepčně na území celého kraje, k čemu hraje do noty především taktová doprava. "S touto tratí Ústecký kraj počítá v dlouhodobé koncepci dopravní obslužnosti," ubezpečil Komínek a potvrdil, že zrušení tratě není na pořadu dne.

Cestující tak jsou odkázáni na náhradní autobusovou dopravu, která jezdí v úseku Lovosice - Radejčín a neobsluhuje zastávku Dobkovičky. Z Radejčína pak pokračují vlaky, které tady končí přímo u budovy vlakové stanice.


Vlaky od Úpořin končí v Radejčíně (29. března 2014, Filip Vlček).

Připomeňme, že zhruba 200 metrů tratě bylo doslova utrženo společně s masivním pádem zeminy v červnu 2013. Původně se objevily domněnky, že svah se utrhl kvůli silným dešťům. Odborníci ovšem po průzkumech zveřejnili závěr, že svah utrhla činnost lomu Dobkovičky. Přitom několik týdnů před událostí téměř až k dálnici vlaky navážely tisíce lidí až téměř k dálnici, protože se zde konal Den otevřených dveří.

Čtěte také...
- Osud tratě 097 po sesuvu je stále nejasný (vydáno 19. března 2014).
- Dálnici vzali lidé útokem, vozily je autobusy (vydáno 28. dubna 2013).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Osud tratě je nejistý, vlaky tudy zatím nejezdí (29. března 2014, Filip Vlček).

Určitou zajímavostí je také to, že přerušení železniční trati v důsledku sesunutí svahu zaregistroval také portál Mapy.cz. Zatímco letecký pohled je neaktuální a zachycuje místo ještě před sesuvem, normální mapa ukazuje jednak přerušenou linku železniční tratě, ale také rozšířené zelené území znázorňující sesunutý les.

Informační portál Vlčoun.cz tuto aktualizaci zaznamenal již letos v létě. Kromě neaktuálního leteckého pohledu, který by byl jistě zajímavý, tady návštěvník nenajde ani jedinou fotografii sesunutého svahu.


Přerušení tratě zaregistrovaly také Mapy.cz (printscreen z www.mapy.cz).

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!