Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Nad poptávkovým otevíráním stále visí otazník

ÚSTÍ NAD LABEM - Poptávkové otevírání dveří, tedy systém, kdy si cestující sami na zastávkách otevírají podle potřeby dveře trolejbusů a autobusů, zatím v Ústí nad Labem zaveden nebude. 

Podle ankety, kterou v roce 2014 vyhlásil Informační portál Vlčouncz, by tento systém uvítalo přes 80 procent čtenářů...


Dveře by si mohli cestující otevírat sami (27. února 2016, David Koritenský).

"Předpokládáme, že pořízením nových trolejbusů a autobusů bychom možnost poptávkového otevírání dveří už cestujícím nabídli. Zřejmě nejvhodnější termín bude od změn jízdních řádů na konci roku 2015 nebo v jiném vhodném termínu," řekl v březnu roku 2014 tehdejší výkonný ředitel ústeckého dopravního podniku Radek Chobot. Loni v září byly dodány zbývající nové trolejbusy, a tak se poptávkové otevírání dveří mohlo spustit.

Ovšem chyba lávky. Na jaře roku 2016 se na zastávkách stále otevírají všechny dveře, i když nikdo nevystupuje. Tiskový mluvčí Dopravního podniku města Ústí nad Labem Luboš Heřman potvrdil, že na této téma dopravce nezapomněl. "Ale prioritní byl vstup MHD do Integrovaného dopravního systému Ústeckého kraje," uvedl.


Stačí k tomu stisknout tlačítko s nápisem 'Dveře' (27. února 2016, David Koritenský).

Důvodem je podle tiskového mluvčího Luboše Heřmana neustále probíhající jednání s objednatelem dopravy, statutárním městem Ústí nad Labem, k rozsahu dopravní obslužnosti, kde by dopravní podnik chtěl zavést ještě další dopravní opatření. "Může se jednat jak o tarifní, tak i ostatní stanovené trendy v dopravě v Evropské unii. Víc k tomu zatím nemohu říci," dodal s tím, že podrobnosti sdělí, až bude návrh nové dopravní obslužnosti hotový.

V současné době je poptávkové otevírání dveří technicky možné na všech nových a modernizovaných trolejbusech, a dále na třiceti nových autobusech Urbanway s pohonem na zemní plyn, které byly do Ústí dodány loni na jaře. 


Některé vozy jsou vybaveny cizími nápisy (27. února 2016, David Koritenský).

Systém poptávkového otevírání dveří je zaváděn zejména z důvodu šetrnosti k pohonům dveří a v zimních měsících také k snadnějšímu udržení tepelného komfortu ve vozidlech, což cestující jistě ocení.

Nejde tedy o lenost řidičů, jak si někteří čtenáři mylně tento systém vysvětlují. Systém spočívá v tom, že cestující, který hodlá vystoupit nebo nastoupit, stiskne tlačítko u příslušných dveří a ty se mu otevřou. Nijak tím však neodpadá práce pro řidiče. Ten musí, tak jako při běžném otevírání dveří, ze svého místa tento systém aktivovat, aby nedošlo k otevření dveří mimo zastávku, například v křižovatce nebo koloně.


K otevření dveří slouží tlačítko dvou šipek od sebe (27. února 2016, David Koritenský).

Informační portál Vlčoun.cz se čtenářů v souvislosti s úvahami nad tímto systémem v březnu 2014 zeptal, zda by takovou možnost uvítali. Pro tuto možnost se vyjádřilo přes 80 procent čtenářů, naopak pouhých 17 procent se domnívá, že jde o zbytečnost. Z toho lze jasně usoudit, zda by se tento systém v Ústí ujal.

Čtěte také...
- Poptávkové otevírání dveří zavedou i v Ústí (vydáno 7. března 2014).
- Čtenáři mají jasno: Dveře si chtějí otevírat sami (vydáno 31. března 2014).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Původní plán byl, že poptávku zavedou v roce 2015 (27. února 2016, David Koritenský).

Ústecký kraj teď

zdroj: http://www.kr-ustecky.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Ústí nad Labem - Slunečno.cz

Redakce Ústí nad Labem:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Miroslav Hruška

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!