Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Praha stále dolaďuje říjnové změny autobusů

PRAHA - Jeden a půl měsíce od změn v tramvajové dopravě se od 15. října v Praze změnila také výrazná část autobusových linek. Měsíc a půl poté ROPID ještě dolaďuje některé jízdní řády a proklady.

S dalšími úpravami Ropid počítá až v průběhu příštího roku, neboť vyhodnocení současného stavu brání velké opravy silnic...


Do ulic se vrátila tradiční modřanská linka číslo 117 (17. října 2016, Jakub Lachout).

Od 15. října se v Praze změnilo trasu 21 linek, dalších pět bylo zrušeno a osm naopak zavedeno. Další 4 linky byly v souvislosti s rozvojem Pražské integrované dopravy přečíslováno. Pravděpodobně největší změny se uskutečnily v oblasti Prahy 8, 9, 10 a 15, změny se ale dotkly také obyvatel Prahy 4, 12 a částí Jižní Měst, Kunratice, Čakovice, Kbely a Satalice. 

"Úpravy autobusových jízdních řádů odrážejí zvyšující se nároky na autobusové linky především na okrajích Prahy, kde v posledních letech přibylo obytných domů a dosavadní nabízená kapacita již pro nové cestující nestačila," vysvětlil důvody změn náměstek pražské primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek.

Cestujícím radili vyškolení informátoři

Všechny úpravy byly v předstihu zveřejněny na webu i v médiích a na sociálních sítích již koncem srpna letošního roku. V průběhu posledního měsíce se připravovaly konkrétní jízdní řády a dolaďovaly poslední připomínky. S ohledem na počet změněných linek však bylo potřeba cestující důkladně informovat i těsně před změnovým termínem. Dopravní podnik hlavního města Prahy s Ropidem proto do ulic nasadil zhruba 150 informátorů.


Celkem bylo upraveno přes 20 linek autobusů (17. října 2016, Jakub Lachout).

Regionální organizátor Pražské integrované dopravy, který reorganizaci linek vypracoval, změny průběžně vyhodnocuje. "Podněty chodí zejména na konkrétní časové polohy jednotlivých spojů, které ještě postupně ladíme," uvedl Filip Drápal, tiskový mluvčí Ropidu s tím, že to platí i o koordinaci jednotlivých linek mezi sebou nebo návaznostmi zejména v brzkých ranních hodinách.

"Bohužel se nám do změn negativně promítá složitá situace s průjezdností Prahy, která je asi nejhorší za posledních několik let. Současná nepravidelnost spojů je způsobena především souběhem několika akcí Technické správy komunikací, které by měly být ukončeny v průběhu prosince letošního roku. Teprve pak budeme schopni zodpovědně a s odstupem provedené změny vyhodnotit," doplnil Drápal. Další úpravy linek budou probíhat v průběhu příštího roku v návaznosti na požadavky jednotlivých městských částí.


Linka číslo 157 začala jezdit na Násirovo náměstí (17. října 2016, Jakub Lachout).

Nejpotřebnější posílení, kde již kvůli nové výstavbě současná kapacita autobusů nestačila, nastala zejména v oblastech Starých Letňan, v okolí zastávky Sicherova na Praze 14, Záběhlic v oblasti sídliště Práčská a Hornoměcholupské ulice. Do Starých Letňan je nově přivedena kapacitní linka 195 v kloubových vozech, mezi Satalicemi a Černým Mostem nově jede prodloužená a posílená linka 201, dopravu v Záběhlicích posílila přetrasovaná linka 101 i nová linka 154, která zároveň vyřešila kapacitní problémy v Hornoměcholupské ulici.

Z Modřan opět jezdí linka číslo 117

Byla také splněna celá řada požadavků městských částí na obnovení nebo zavedení přímých spojení. Nová linka 154 zajišťuje přímé spojení Prahy 15 s obchodním centrem Chodov a propojila také oblast Jesenické i Horních Měcholup s obchodním centrem Hostivař, nová midibusová linka 117 nabízí přímé spojení Prahy 12 s jednotlivými pracovišti úřadu městské části i s Poliklinikou Budějovická. 


Linka číslo 117 spojuje Prahu 12 s městskými úřady (17. října 2016, Jakub Lachout).

Rozsáhlst změn je natolik obsáhlá, že kompletní přehled změněných linek najdete v níže přiloženém souboru. K dispozici jsou čtenářům také přehledná schemata oblastí, které prošly výraznou reorganizací linkového vedení. 

Stáhněte si...
- Kompletní seznam změn autobusů si stáhněte zde.
- Schema linkového vedení v severní oblasti Prahy si stáhněte zde.
- Schema linkového vedení v jižní oblasti Prahy si stáhněte zde.
  (zdroj: www.ropid.cz).


Také linka číslo 134 je novotou zářící linka (17. října 2016, Jakub Lachout).

Praha teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Redakce Praha:

201 praha
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Martin Röslein

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!