Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Opavský DP letos velkolepě oslavil 110 let MHD

OPAVA - Městský dopravní podnik Opava letos pro cestující v rámci 110. výročí zahájení provozu MHD připravil řadu zajímavých akcí. Ať už šlo o den otevřených dveří nebo prohlídku tramvaje, nejen to letos podnik uspořádal.

Nevídaný zájem Opavané projevili také o Mikulášský trolejbus, který městem letos projížděl poprvé. Měl obrovský úspěch...


Letošní Den otevřených dveří a představení dvou nových vozů (6. června 2015, Filip Vlček).

Letošní rok byl pro opavský dopravní podnik z pohledu cestujícího úspěšný. Dopravce totiž oslavoval 110 let od zahájení provozu městské hromadné dopravy ve městě, které symbolicky doplnil o dodání patnácti nových nízkopodlažních autobusů na stlačený zemní plyn, díky čemu mohl vyřadit starší dosluhující vozy.

Důležitou událostí ale bylo, jak již bylo zmíněno, 110. výročí zahájení provozu tramvajové dopravy ve slezské metropoli. Dopravní podnik nabídl hned dvě hlavní akce a k tomu řadu ještě dalších doprovodných akcí.


Všichni si mohli nabidlovat trolejbus (6. června 2015, Filip Vlček).

Začátkem června se uskutečnil Den otevřených dveří spojení s prezentací vozovny v Kylešovicích. Návštěvníci při této příležitosti mohli do vozovny dojet speciální autobusovou linkou a seznámit se s historií tramvajové, trolejbusové a autobusové dopravy v Opavě. Dopravní podnik vystavil také svoji tramvaj, na kterou je náležitě pyšný.

Kromě toho se během této akce uskutečnil také křest rozšířené publikace shrnující 110 let městské dopravy v Opavě. Čtenář v ní tak najde jak unikátní fotografie tramvají z míst, kde dnes není po tramvajích ani památky, tak si může prohlédnout a zavzpomínat na dobu nedávnou, kdy trolejbusové i autobusové linky jezdily pod čísly od jedničky výše. Zajímavou akcí na Dni otevřených dveří byla také vernisáž druhé výstavy fotografií v trolejbuse číslo 307 fotografa Antonína Boudy.


Naposledy se veřejnosti ukázala stará Karosa (6. června 2015, Filip Vlček).

Druhou zajímavě pojatou akcí pak byla prosincová exkurze do vozovny v Kylešovicích, kde dopravní podnik prezentoval svoji renovovanou tramvaj číslo 7. Zájem o prohlídku jedné z mála připomínek existence tramvajové dopravy v Opavě předčil očekávání. "Na tramvaj se přijelo podívat přes tři stovky lidí. Mne samotného to překvapilo, protože jsem čekal zhruba sto lidí," uvedl po akci tiskový mluvčí Jaromír Šimánek.

Čtěte také...
- Program v opavské vozovně zlákal stovky lidí (vydáno 8. června 2015).
- Poslední opavská tramvaj přilákala stovky lidí (vydáno 9. prosince 2015).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Na akci se objevila historická tramvaj i nový trolejbus Solaris (6. června 2015, Filip Vlček).

Kromě pestrých oslav výročí městské dopravy pak opavskou dopravu doplnily také nové vozy. Po jarním dodání dvou nových trolejbusů, které tak doplnily dodávku trolejbusů, které zničil požár vozovny na podzim roku 2013, pak dorazilo ve dvou etapách 15 nových Urbanwayů.

Prvních třináct autobusů získaných díky velké finanční podpoře evropských fondů představil Městský dopravní podnik Opava v závěru června, přičemž pokračoval v tradici nové přírůstky ve vozovém parku pojmenovávat jmény, které vymyslely děti opavských základních škol. Třináctku vozů pak koncem srpna doplnily zbývající dva. Již v této době byla naplno rozjetá výstavba vlastní plnící stanice CNG, která byla zprovozněna v listopadu.


Historická tramvaj číslo 7 na prosincové akci (4. prosince 2015, Filip Vlček).

Adventního času pak dopravní podnik využil a do ulic, po vzoru dalších českých měst, poprvé vyslal Mikulášský trolejbus. Speciálně vyzdobený trolejbus pyšnící se jménem "Andělský", za jehož volantem seděl čert, několikrát projel trasu linky číslo 201 z Kylešovic k Městskému hřbitovu a zpět. A i tato akce se setkala s obrovským zájmem cestujících.

Čtěte také...
- Urbanwaye doplnily Květinka a Školáček (vydáno 1. září 2015).
- V Opavě pokřtili třináct nových Urbanwayů (vydáno 26. června 2015).
- Mikulášský trolejbus v Opavě předčil očekávání (vydáno 7. prosince 2015).
(zdroj: www.vlcoun.cz).


O tramvaj Opavané projevili nečekaný zájem (4. prosince 2015, Filip Vlček).

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!