Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Urbanwaye doplnily Květinka a Školáček

OPAVA - Poslední dva nové autobusy Urbanway v úterý doplnily flotilu třinácti stejných vozů v Opavě. Slavnostního křtu se v první školní den zúčastnily také děti ze dvou základních škol, které vymyslely jména vozů.

Dopravní podnik za poslední rok svůj pořízeným patnácti nových autobusů a sedmi trolejbusů výrazně omladil vozový park...


Křest autobusu s názvem Květinka (1. září 2015, Filip Vlček).

Představení dvou posledních autobusů Květinka a Školáček se uskutečnilo v úterý v kylešovické vozovně. Protože i tyto autobusy dostaly jména, tak kromě zástupců opavského magistrátu či dopravního podniku nemohli chybět ani žáci dvou opavských základních škol, kteří názvy vozům vymysleli.

Každý název je na čele autobusu tradičně doplněn obrázkem. "Na našem obrázku jsou například dvě knihy, protože se hodně učíme, a dva tanečníci, protože na škole tančíme," uvedla Michaela Vaňková ze základní školy Mařádkova, která je autorkou názvu Školáček. Naopak decentní Květinka pochází z rukou Melanie Šustrové, která je naopak žačkou opavské základní školy Otická.


Autorky Školáčka hovoří o námětu na název (1. září 2015, Filip Vlček).

Dodáním obou autobusů se stala série patnácti Urbanwayů pro Opavu kompletní. Město je tak jedno z mála měst, jehož autobusový vozový park se stal plně nízkopodlažním. Pořízením nových autobusů totiž musel Městský dopravní podnik Opava vyřadit starší vozy, kvůli čemu tak vozovnu opustila například i Karosa.

K samotnému projektu pojmenování se na slavnostní akci vyjádřil také náměstek primátora pro dopravu Josef Stiborský. "Jsem rád, že se projektu, který já nazývám projektem polidštění městské hromadné dopravy v Opavě, zúčastnilo tolik dětí. Také bych chtěl zmínit duchovního otce tohoto záměru, pana Jaromíra Šimánka. Byl to šťastný projekt," uvedl Stiborský.


Oba vozy před zahájením slavnostního křtu (1. září 2015, Filip Vlček).

Novotou zářící vozy do Opavy dorazily koncem srpna. "Jeden z zářících vozidel přijel teprve včera, takže jsme do nich ještě nestihli instalovat odbavovací systém," řekl tiskový mluvčí Městského dopravního podniku Jaromír Šimánek při následující okružní jízdě z vozovny k Divadlu. Děti ze zmíněných základních škol společně se svými spolužáky tak byly skutečně prvními cestujícími, kteří se mohli plynovými autobusy svézt.

Náměstek dopravního podniku Libor Pěčonka uvedl, že v současné době jezdí Opavou celkem 22 pojmenovaných vozidel, z toho je sedm trolejbusů a 15 autobusů. Na webu dopravního podniku si pak mohou zájemci všechna jména najít.


Před okružní jízdou se uskutečnila krátká prohlídka tramvaje (1. září 2015, Filip Vlček).

"Všechny nové autobusy jsou osazeny kamerami monitorujícími bezpečný výstup cestujících a vybaveny nejmodernější komunikační technikou, kterou dopravní podnik postupně vybaví veškeré své autobusy a trolejbusy," uvedl již dříve Šimánek s tím, že na dovybavení přispěje také Evropská unie. Technika umožní řidiči hladkou komunikaci s dispečerem, což přinese i zvýšení komfortu cestujících. 

Cena jednoho autobusu se pohybuje okolo 5,5 milionu korun. Řada lidí se ale podivuje, že vozy nejsou vybaveny klimatizací prostoru pro cestující. Ta se podle Šimánka do městských autobusů nedodává, neboť díky častému otevírání dveří na zastávkách by klimatizace nebyla příliš účinná.


Fotografická pouza u Divadla v Opavě (1. září 2015, Filip Vlček).

Městský dopravní podnik tak uzavřel jednu kapitolu obnovy vozového parku. V uplynulém roce tak opavskou dopravu doplnilo sedm trolejbusů, které byly pořízeny především jako náhrada za požárem zničené vozy, a dále patnáct nových ekologických autobusů s pohonem na zemní plyn.

Čtěte také...
- V Opavě pokřtili třináct nových Urbanwayů (vydáno 26. června 2015).
- Dodávka trolejbusů pro Opavu je kompletní (vydáno 28. května 2015).
- Cestující v Opavě vozí pojmenované trolejbusy (vydáno 11. září 2014).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Dopravní podnik nyní disponuje patnácti autobusy Urbanway (1. září 2015, Filip Vlček).

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!