Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Program v opavské vozovně zlákal stovky lidí

OPAVA - Pohodový den připravil na uplynulou sobotu Městský dopravní podnik Opava. V rámci Dne otevřených dveří zpřístupnil svůj areál, ukázal novinky ve vozovém parku a pokřtil trolejbusy i knihu.

Aby se mohli do vozovny v Kylešovicích snadno dostat i přespolní, zajištěna byla také bezplatná autobusová linka z centra...


Křest dvou nových trolejbusů (6. června 2015, Filip Vlček).

Areál vozovny se veřejnosti otevřel před 9.00 hodinou a už o půl hodiny později se uskutečnila vernisáž další výstavy v trolejbuse ev.č. 307. Tentokrát bude tento vůz vozit výstavu '21 alpských zastavení' opavského fotografa Antonína Boudy.

"Autor zde představuje soubor fotografií ze svých toulek italskými Dolomity," informoval tiskový mluvčí Městského dopravního podniku Jaromír Šimánek. Jeho slova doplnil sám autor fotografií Antonín Bouda, že Dolomity patří k jeho srdečním záležitostem a focení jejich krás ho drží již několik let.


Montážní jáma v hale denní údržby byla lákadlem (6. června 2015, Filip Vlček).

V 10.00 hodin následoval slavnostní křest dvou nejnovějších trolejbusů ev.č. 312 se jménem Květa a 313 se jménem Opasaurus. Kromě zástupců dopravního podniku jej pokřtily také samy autorky názvů - žačky opavských základních škol Jana Hopjanová a Adéla Seidlová. Inspirací pro ně bylo roční období a záliba v dinosaurech.

Následovaly komentované prohlídky celého areálu vozovny, o které byl mezi veřejností poměrně velký zájem.


Připraven byl také průjezd myčkou (6. června 2015, Filip Vlček).

Zajímavou atrakcí nejen pro děti pak byla projížďka myčkou. Ačkoli byl původně připravený jízdní řád pro tyto spoje, vždy nakonec jezdilo buď několik autobusů a nebo byly zavedeny spoje také mimo jízdní řád.

Krátce po čtvrt na dvě byla na podiu před autobusovou částí vozovny pokřtěna nová kniha vydaná k příležitosti 110 let MHD v Opavě. Výrazně aktualizované vydání předchozí knihy pokřtili jak její autoři, tak i primátor města Opavy Martin Víteček s přáním, aby si knihu přečetlo co nejvíc lidí. Křtilo se tradičně šampaňským.


Malování na silnici zpestřilo areál vozovny (6. června 2015, Filip Vlček).

Během dne byla připravena také řada soutěží nejen pro děti, ale i pro dospělé. Děti si mohly vyzkoušet, jakou mají trefu při házení kroužků na cíl, mohly pomalovat plátno natažené kolem jednoho z trolejbusů, mohly malovat křídou na silnici po celém areálu vozovny a nechyběla ani vědomostní soutěž.

Velmi vyhledávanou atrakci zájemci nalezli také v Opavě, a tak si mohli všichni vyzkoušet, že nasazování sběračů na trolejové vedení není zrovna jednoduchá věc. Mnozí pak i odcházeli s pocitem, že řidiči jsou opravdu profíci. "Já to nenandal ani jednou, musel mi pomoct pracovník vozovny, abych se vůbec trefil. Obdivuju ty řidiče, kteří sběrač nandají během pár vteřin hned napoprvé," řekl například Jan Mysliveček.


Nové autobusy Urbanway s pohonem na zemní plyn (6. června 2015, Filip Vlček).

Patřičný obdiv opět sklidila také původní opavská tramvaj z roku 1905, kterou dopravní podnik v minulých letech náročně zrekonstruoval a vystavuje ji pouze při důležitých příležitostech.

Díky zpřístupnění celého areálu vozovny v Kylešovicích si lidé mohli prohlédnout takřka kompletní vozový park, nové autobusy Urbanway s pohonem na zemní plyn ještě neopatřené evidenčními čísly, i mobilní plnící stanici CNG, která je umístěna v zadní části areálu. Zájemci si mohli projít také montážní jámy v halách denní údržby a podívat se tak na trolejbus či autobus z jiného pohledu.


Nasazování sběračů bylo opět vyhledávanou atrakcí (6. června 2015, Filip Vlček).

Po celou dobu akce byla zajištěna kyvadlová autobusová doprava. Na tu měl být původně nasazen historický autobus, nakonec ale cestující z vozovny do centra Opavy vozil v intervalu 45 minut nízkopodlažní vůz.

Akci přálo také počasí, a tak si Den otevřených dveří ve vozovně Městského dopravního podniku Opava v Kylešovicích nenechaly ujít stovky zájemců. Ať už to byly děti a nebo dospělí, všichni se mohli podívat do zákulisí městské hromadné dopravy a odhalit tak zajímavosti z provozu i zázemí dopravy ve městě. Akce se velmi vydařila a dopravnímu podniku určitě patří velký dík.


Zresturovaný původně opavský vůz tramvaje číslo 7 (6. června 2015, Filip Vlček).

Informační portál Vlčoun.cz se v následujících dnech ještě vrátí k některým akcím, které si mohli návštěvníci Dne otevřených dveří prohlédnout. Blíže se seznámíme s fotografiemi Antonína Boudy, jehož fotografie jezdí v trolejbuse ev.č. 307, ale také mrkneme na mobilní plnící stanici CNG, která je v areálu vozovny v Kylešovicích...


Na své si určitě přišli i modeláři (6. června 2015, Filip Vlček).

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!