Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

V Opavě pokřtili třináct nových Urbanwayů

OPAVA - Opavané byli jistě překvapeni, když ve čtvrtek dopoledne v centru města potkali třináct novotou zářících autobusů. Jde o nové autobusy, které se po slavnostní akci vydaly na prezentační projížďku Opavou.

Dopravní podnik zároveň pokračuje v tradici a i tyto nové autobusy obdržely jména, která vymysleli žáci základních škol...


Všech 13 nových autobusů v řadě (25. června 2015, MDPO).

Ačkoli první nové autobusy Urbanway si lidé mohli poprvé prohlédnout v rámci Dne otevřených dveří začátkem června, slavnostní zařazení do provozu se uskutečnilo až ve čtvrtek 25. června. A ani u nových autobusů Městský dopravní podnik Opava nezahálel a všechny vozy pojmenoval.

V opavské vozovně tak je nyní celkem 13 nových autobusů Iveco Urbanway 10 a 12 s pohonem na zemní plyn, které dopravní podnik pořídil z prostředků fondu Evropské unie s příspěvkem ze státního rozpočtu a vlastních zdrojů. Dopravně technický náměstek dopravního podnik Libor Pěčinka pak ještě doplnil, že dva zbývající autobusy z patnáctikusové serie budou dodány až v srpnu.


Tiskový mluvčí Jaromír Šimánek s jedním z autorů jména (25. června 2015, MDPO).

Během čtvrtečního dopoledního slavnostního křtu světlo světa také spatřily jména nových autobusů, která pochází z hlav žáků opavských základních škol. Cestující tak budou vozit Jeníček, Aqualínek, Kráska, Zaječák, Tukanbus, Hlásek, Kočičák, Rybíbus, Studánka, Slunečník, Balónek, Včelbus a Opavík. Vozy obdržely kromě jmen také evidenční čísla 162 až 176 s tím, že ev.č. 167 a 168 jsou rezervovaná pro autobusy, které dorazí v srpnu.

Kolona vzbudila obdiv

A protože jména vymyslely opavské děti, tak ty byly prvními cestujícími, kteří se novotou vonícími autobusy mohly svézt. Pro všechny zúčastněné totiž byla připravena projížďka v konvoji nových autobusů.


Slavnostní zařazení do provozu (25. června 2015, MDPO).

Nekonečně dlouhý konvoj vozidel pak zastavil u Horního náměstí v centru města, kde si nové vozy mohli lidé také prohlédnout.

"Všechny nové autobusy jsou osazeny kamerami monitorujícími bezpečný výstup cestujících a vybaveny nejmodernější komunikační technikou, kterou dopravní podnik postupně vybaví veškeré své autobusy a trolejbusy," uvedl tiskový mluvčí DP Jaromír Šimánek s tím, že na dovybavení přispěje také Evropská unie. Technika umožní řidiči hladkou komunikaci s dispečerem, což přinese i zvýšení komfortu cestujících.  


Kolona vozidel na Horním náměstí v Opavě (25. června 2015, MDPO).

Zajímavostí je, že pojmenováním Urbanwaye ev.č. 162 jako Jeníček má Opava známé pohádkové duo již kompletní. Trolejbus ev.č. 310 pojmenovaný jako Mařenka totiž jezdí Opavou již od loňského září. A pro úplnost dodejme, že k tankování nových autobusů bude do konce srpna sloužit mobilní plnička CNG ve vozovně.

Čtěte také...
- Urbanwaye v Opavě naplní mobilní plnička (vydáno 24. června 2015).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Jeníček je nový, Mařenka jezdí v Opavě od loňského září (27. listopadu 2014, Filip Vlček).

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!