Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

ONLINE: Roušky budou v MHD povinné všude

ČESKÁ REPUBLIKA - V návaznosti na omezení pohybu jen na nejnutnější minimum již začínají města omezovat provoz městské dopravy. Tou totiž mnohdě jezdí ještě méně cestujících, než například o letních prázdninách.

/AKTUALIZUJEME/ Informační portál Vlčoun.cz průběžně aktualizuje online zpravodajství o vývoji situace ve veřejné dopravě...


Většina vozidel MHD má uzavřenou přední část (13. března 2020, čtenář Jaroslav).

Situace ohledně šíření infekce koronaviru se postupně zhoršuje. Přibývají infikovaní i osoby v karanténě. Dopravní společnostem začínají chybět řidiči, ale i cestující. Mnohde dokonce v tramvajích, trolejbusech a autobusech cestuje ještě méně lidí, než o letních prázdninách nebo dokonce než v noci. Řada dopravních podniků již noční provoz zrušila, jinde začínají prodlužovat intervaly a v několika menších městech provoz městské dopravy dokonče přerušili úplně. 

PŘEHLED NEJDŮLEŽITĚJŠÍHO:
● České dráhy zrušily prodej místenek, cestující si tak mohou zajistit odstup od ostatních.
Praha: DP má sto zaměstnanců v karanténě, omezí metro i tramvaje.
Brno: Ode dneška je omezena trolejbusová a autobusová doprava.
Ostrava: Tramvajový provoz je ode dneška bez linek číslo 6 a 15.
Většina dopravců již zavedla nebo brzy zavede nástup pouze s rouškou.
● Provoz městské dopravy včera zrušily Havlíčkův Brod a Litoměřice.

● Informační portál Vlčoun.cz sleduje aktuální situaci online:


OBNOVIT STRÁNKU


20.00 hodin (ČR):
Vážení čtenáři, pro dnešek ukončujeme online zpravodajství. Aktuální vývoj pro vás budeme sledovat zase zítra, ve čtvrtek 19. března, od ranních hodin, ale v omezeném rozsahu. Zítra budeme informovat o omezeních na železnici a o opatřeních v některých krajích. Od pátku pak budeme vývoj situace sledovat již pouze prostřednictví článků. Děkujeme čtenářům za pozornost a přejeme klidný zbytek dne.

19.31 hodin (Kroměříž):
Lidé, kteří cestují městskou hromadnou dopravou v Kroměříži, mohou ode dneška nastupovat do autobusů pouze s ochrannou rouškou, která zakrývá ústa a nos. "Jedná se o nezbytné preventivní opatření, které je nutné k ochraně zdraví nás všech. Opět apeluji na všechny obyvatele Kroměříže, aby roušky nosili a chránili tak sebe i své okolí," uvedl starosta Jaroslav Němec. Radnice se snaží zajistit ochranné roušky pro své zaměstnance, seniory, pracovníky sociálních služeb či pro řidiče MHD svými silami.

18.23 hodin (Třinec):
Od středy 18. března do odvolání budou autobusy MHD Třinec jezdit v prázdninovém režimu. Do autobusů je umožněn nástup pouze středními nebo zadními dveřmi, předními dveřmi se nenastupuje. Autobusy jsou uklizeny a vydenzifikovány. Při nástupu do autobusu a po dobu celé přepravy mají cestující povinnost mít zakrytá ústa a nos.

17.29 hodin (Česká Lípa):
Provoz městské dopravy v České Lípě se řídí prázdninovými jízdními řády bez školních spojů, navíc v bezplatném režimu. Cestující mají zákaz nastupovat a vystupovat předními dveřmi, řidiči jsou od cestujících v rámci mezí odděleni a není tak možné vydávat jízdenky. Kvůli zvýšenému riziku v souvislosti se šířením koronaviru přistoupil provozovatel MHD Česká Lípa k intenzivnějším hygienickým opatřením. "V souvislosti se zpřísněním mimořádných opatření bude úklid ještě intenzivnější, než před tím. Zdraví a ochrana našich obyvatel je pro nás i pro provozovatele MHD v České Lípě v této době prioritou. Pokud to situace dovolí, provoz MHD v tomto omezeném režimu zachováme, protože městské autobusy využívá mnoho našich obyvatel při cestě do práce či k lékaři a není v našem zájmu dopravu ve městě ochromit," uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová.

16.07 hodin (Znojmo):
Z důvodu prevence proti koronaviru a ochraně řidiče i cestujících jezdí městská autobusová doprava ve Znojmě již od pondělí zdarma, a to až do odvolání. Nastupovat je možné jen prostředními a zadními dveřmi. Ztrátu dopravci uhradí město ze svých finančních rezerv. Kromě běžné údržby jsou všechny autobusy městské hromadné dopravy na náklady města jednorázově kompletně dezinfikované nanotechnologií.

14.52 hodin (Praha):
Pražský dopravní podnik omezuje provoz, prodloužen bude, nebo už je, interval na všech trasách metra, od příštího týdne pak bude prodloužen interval také na linkách tramvají s tí, že provoz linek číslo 2, 8, 12, 13 a 15 bude ukončen již po 22.30 hodině. Důvody jsou výrazně snížená poptávka po cestování, jednak i několik desítek zaměstnanců v karanténě. Dopravní podnik chce vytvořit určitou personální rezervu. Výraznějšího omezení se v rámci dopadů šíření koronaviru poprvé dočká metro, prodlouženy budou intervaly také u tramvajových linek.
Čtěte také: Praha začíná omezovat provoz metra i tramvají (vydáno 18. března 2020).


Pražský dopravní podnik omezuje provoz metra i tramvají (8. září 2016, Filip Vlček)

14.15 hodin (Karviná):
Místní autobusová přeprava je omezena. Nástup je možný jen zadními a prostředními dveřmi, doprava je bez placení v hotovosti řidičům. Pokud občan chce, může pípnout kartou platební či předplacenou KODIS kartou nebo cestovat zdarma. Zároveň platí nové rozhodnutí Odboru školství a rozvoje Magistrátu města Karviná o zavedení školního režimu jízdních řádů od středy 18. do úterý 31. března.

13.33 hodin (Ústecký kraj):
Rada Ústeckého kraje již včera rozhodla, že se nebude v autobusech Dopravní společnosti Ústeckého kraje nastupovat předními dveřmi, nýbrž prostředními, případně zadními. „Tím se snažíme maximálně ochránit naše řidiče. Věřím, že i toto opatření přispěje ke zklidnění situace,“ uvedl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Cestující nebudou odbaveni řidičem ani odbavovacím zařízením ve vozidle. Již zakoupené jízdní doklady nebudou cestující ve vozidle přikládat k odbavovacím zařízením. Ve veřejné linkové dopravě se ruší nutnost obsluhy tlačítka pro výstup v zastávkách a cestující dají řidiči najevo úmysl výstupu na zastávce včasným postavením se u dveří před zastávkou výstupu cestujícího.

12.51 hodin (ČR):
Vláda České republiky na dnešním mimořádném jednání rozhodla o plošném zákazu vycházení bez roušek nebo jiných ochranných prostředků. Za jiné ochranné prostředky se zatím považuje například šála nebo šátek. Nařízení platí od půlnoci ze středy na čtvrtek a týká se veřejných prostor mimo bydliště a zahrady, dále veřejných budov a státních, krajských, městských a obecních institucí. Rouška nebo jiný ochranný prostředek bude nově nutností také ve všech supermarketech a obchodech, ale také ve veřejné dopravě železniční, krajské i městské hromadné. V praxi tak bude možné chodit bez roušky pouze doma, případně na vlastním pozemku s dodržením dvoumetrového odstupu od ostatních lidí (sousedů).

12.13 hodin (Ostrava):
Na linkách číslo 1, 2, 7 a 10 a na trolejbusových linkách nemusejí být dodrženy jízdním řádem předepsané nízkopodlažní spoje, a to z organizačních důvodů spojených s optimalizací využití vozového parku. "Zároveň již nebudou řidiči otevírat přední dveře u řidiče nejen v autobusech a trolejbusech, ale nově i v tramvajích," uvedla tisková mluvčí Dopravního podniku Ostrava Karolína Rycková.
Čtěte také: Předními dveřmi nenastoupíte ani do tramvají (vydáno 18. března 2020)

11.40 hodin (Pardubice):
Vzhledem k tomu, že od poloviny minulého týdne došlo k přechodu na prázdninový jízdní řád, došlo v některých částech města k radikálnímu snížení přepravní kapacity. Největší problémy byly evidovány v oblasti průmyslové zóny v Čívicích. Pro snížení koncentrace cestujících ve vozidlech MHD zajišťujících přepravu do průmyslových oblastí zajišťuje ode dneška do odvolání posilové spoje na linkách číslo 14, 23 a 25. V praxi tak dochází ke zdvojení vybraných spojů z Polabin, Dubiny i Čívic.

11.16 hodin (Zlínský kraj):
Jízdné zdarma v důsledku šíření nákazy koronaviru zavedl od středy Zlínský kraj v linkových autobusech. Cestující nastupují pouze zadními dveřmi, zároveň jsou povinni použít roušky nebo jiné ochranné prostředky. "Chceme tím ochránit řidiče. Cestující budou nastupovat a vystupovat pouze zadními dveřmi a nebudou platit jízdné. Cestovat tedy budou zdarma, budeme však po nich chtít, aby si ústa a nos chránili rouškami či alespoň šálami, šátky nebo kapesníky," upozornil hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek. Kde se i nadále musí platit, jsou trolejbusy a autobusy Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice, kde k tomu není důvod.
Čtěte také: Zlínský kraj má autobusy zdarma, Zlín ale nikoli (vydáno 18. března 2020)


Autobusová doprava ve Zlínském kraji je zdarma (21. července 2015, Filip Vlček).

10.34 hodin (ČR):
České dráhy ruší prodej rezervací do všech vlaků s výjimkou spojů SC Pendolino, které by měly vyjet po 24. březnu. Toto opatření platí pro nákup místenek u pokladních přepážek, na e-shopu i přes aplikaci Můj vlak a pro celé období předprodeje. Povinně místenkové vlaky kromě spojů SC Pendolino lze použít bez místenky, místa v oddílech Business ve vlacích railjet mohou obsadit cestující s jízdními doklady platnými v 1. vozové třídě. Cestující s místenkou z předprodeje mohou své rezervované místo přednostně využít nebo mohou místenku na vlaky se zrušenou povinnou rezervací vrátit z důvodu na straně dopravce. V návaznosti na ukončení prodeje místenek se ruší veškeré úkony spojené s označováním rezervovaných míst.

10.12 hodin (Liberecký kraj):
Bezplatně se vozí cestující v Libereckém kraji. Krajský krizový štáb již v závěru inulého týdne nařídil minimalizovat styk cestujících s personálem dopravce a upravit podle toho systém odbavování v hromadné dopravě v regionu. Je tak zakázán nástup a výstup předními dveřmi. Stejně tak není možné zakoupit u řidiče lístek ani si jej u řidiče na odbavovacím zařízení označit. "Nařízení se týká všech dopravců a všech dopravních prostředků ve veřejné hromadné dopravě v našem kraji. Chceme tímto ochránit řidičky a řidiče autobusů, vlaků i tramvají, kteří se při práci setkávají s velkým množstvím jiných osob," uvedl hejtman Libereckého kraje.

09.49 hodin (Brno):
Trolejbusová a autobusová doprava v jihomoravské metropoli přešla do prázdninového režimu, intervaly na většině linek se tak mírně prodloužily. Tramvajová doprava coby páteřní síť zůstává nadále v běžném jízdním řádu.
Čtěte také: Do brněnské MHD bez roušky nenastupujte (vydáno 17. března 2020).

09.25 hodin (Praha):
V návaznosti na včerejší informaci, že koronavirem se nakazil jeden ze strojvedoucích metra Dopravní podnik hlavního města Prahy dnes reagoval, že současně s propadem cestujících využívajících pražskou MHD naopak roste počet zaměstnanců, kterým byla povinně nařízena karanténa. "K dnešnímu dni evidujeme již více než 100 zaměstnanců napříč profesemi, kteří musí zůstat 14 dnů v karanténě," potvrdila tisková mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. Z těchto důvodů a s ohledem na nutnost vytvoření personálních rezerv řidičů a strojvedoucích přejde městská doprava na prázdninový jízdní řád.

08.58 hodin (Plzeňský kraj):
Vzhledem k situaci dochází od středy 18. března do odvolání ve veřejné linkové dopravě k přechodu na prázdninový režim jízdních řádů. "Na vybraných linkách je zcela zrušen víkendový provoz, případně podvečerní provoz. Důvodem jsou jednak přísnější opatření Vlády ČR a také omezený počet řidičů u dopravců," uvedla Eva Mertlová, referentka úseku mediální komunikace. Na území Plzeňského kraje nadále platí zákaz nástupu a výstupu předními dveřmi ve všech vozidlech zařazených do systému Integrované dopravy Plzeňska. Cestující musí nastupovat a vystupovat druhými dveřmi, opatření se týká i linek MHD. Cestující nebudou řidičem odbavováni, stejně jako nebudou kontrolovány kupony.

08.44 hodin (Ostrava):
Ostravský dopravní podnik ode dneška přerušil provoz tramvajových linek číslo 6 a 15 a současně s tím také zrušil výměnu autobusů mezi jednotlivými řidiči během směny. Chce tím eliminovat kontakt mezi řidiči samotnými. Dopravní podnik zároveň během dnešního rána vyzval všechny obyvatele Ostravy, kteří mají roušky navíc a neupotřebí je, aby je darovali dopravnímu podniku právě k ochraně řidičů.
Čtěte také: Ostrava omezí výměnu vozů i provoz tramvají (vydáno 17. března 2020)

08.30 hodin (ČR):
Informační portál Vlčoun.cz spouští online zpravodajství o vývoji situace okolo šíření koronaviru a jeho důsledcích na veřejnou dopravu.


Předními dveřmi v Ostravě již nenastoupíte. A nejen tam (16. března 2020, Filip Vlček).

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!