Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Zlínský kraj má autobusy zdarma, Zlín ale nikoli

ZLÍNSKÝ KRAJ - Jízdné zdarma v důsledku šíření nákazy koronaviru zavedl od středy Zlínský kraj v linkových autobusech. Cestující nastupují pouze zadními dveřmi, zároveň jsou povinni použít roušky nebo jiné ochranné prostředky.

Kde se i nadále musí platit, jsou trolejbusy a autobusy Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice, kde k takovým opatřením není důvod...


V krajské autobusové dopravě jezdí cestující zdarma (21. července 2015, Filip Vlček).

O novém nařízení, které má snížit riziko šíření pandemické nákazy, informoval Krajský úřad Zlínského kraje. "Chceme tím ochránit řidiče, aby se při platbě nedostávali do blízkého styku s cestujícími potenciálně nakaženými koronavirem. Cestující budou nastupovat a vystupovat pouze zadními dveřmi a nebudou platit jízdné. Cestovat tedy budou zdarma, budeme však po nich chtít, aby si ústa a nos chránili rouškami či alespoň šálami, šátky nebo kapesníky," upozornil na nové pravidlo při cestování veřejnou dopravou hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

V městské dopravě se platí dál

Opatření Zlínského kraje se ale netýká trolejbusů ani autobusů městské hromadné dopravy Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice. Cestující tak musí mít i v době mimořádných opatření při přepravě platný jízdní doklad. Z důvodu ochrany řidičů před nákazou byl pouze zastaven doplňkový prodej jízdenek u řidičů vozidel MHD. "U některých cestujících by mohl vzniknout mylný dojem, že rozhodnutí kraje o dočasném odpuštění jízdného v příměstské linkové autobusové dopravě by se mohlo týkat i MHD. Není tomu tak. Bezplatná doprava se vztahuje pouze na autobusovou dopravu, jejímž objednavatelem je Zlínský kraj," upozornil ředitel Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice Josef Kocháň.


Na městskou dopravu se opatření nevztahuje, dál se platí (21. července 2015, Filip Vlček).

Nákup jízdních dokladů pro městskou dopravu i označování jízdenek pro jednotlivou jízdu ve vozidlech probíhají bez kontaktu s řidiči. "Chápu opatření v krajské autobusové dopravě, kde všichni cestující při nástupu a nákupu jízdenek procházejí v menší vzdálenosti než jeden metr od řidiče a kde stanoviště řidiče nejsou oddělena skleněnou přepážkou jako v městské dopravě. V trolejbusech a autobusech městské dopravy není důvod, proč by měli být cestující od povinnosti opatřit si jízdní doklad předem mimo vozidlo osvobozeni," doplnil Kocháň s tím, že počty cestujících razantně poklesly.

Zdarma zatím do 24. března

Jízdné zdarma v krajských autobusech bude prozatím zavedeno do 24. března. "Věříme, že do té doby budou všichni řidiči vybaveni potřebnými ochrannými prostředky,“ doplnil hejtman Čunek. Právě do 24. března platí vládní nařízení o omezení pohybu osob. Lidé by měli své cesty omezit jen na nejnutnější minimum, jako jsou cesty do zaměstnání, k lékaři a na nákupy. Vláda sice nezakázala pobyt v parcích a v lesích, doporučila ale mít ochranné prostředky.


Bezplatná přeprava potrvá zatím do 24. března, dál se uvidí (21. července 2015, Filip Vlček).

Zlínský kraj teď

zdroj: http://cam-zl.nwt.cz/

Počasí Zlín - Slunečno.cz

Redakce Zlín:

213 zlinsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- zlinsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!