Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Praha začíná omezovat provoz metra i tramvají

PRAHA - Pražský dopravní podnik omezuje provoz. Důvody jsou výrazně snížená poptávka po cestování, jednak i několik desítek zaměstnanců v karanténě. Dopravní podnik chce vytvořit určitou personální rezervu.

Výraznějšího omezení se v rámci dopadů šíření koronaviru poprvé dočká metro, prodlouženy budou intervaly také u tramvajových linek...


Intervaly v metru se prodlouží (8. září 2016, Filip Vlček)

Již ve středu byl omezen provoz na trase metra B, intervaly mezi soupravami se prodloužily o 1 až 2 minuty. Od čtvrtečního zahájení denního provozu pak bude omezen stejným způsobem také provoz metra na zbývajících trasách A a C. I přesto dopravní podnik předpokládá dostatečnou kapacitní rezervu, díky které by si mohl každý v dopravním prostředku pohodlně sednout. 

Od pátečního večera bude upraven také provoz nočních linek, které nově i o víkendech pojedou stejně, jako ve všední dny. "Intervaly u tramvají číslo 91 až 99 a u páteřních autobusových linek číslo 904, 905, 910, 911, 912 a 915 zůstanou na 30 minutách," uvedla tisková mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. Provoz autobusů zůstává stejný jako dosud, čili jsou v pracovních dnech mírně prodlouženy intervaly na nejčastěji jezdících linkách, u vybraných městských linek je provoz ukončen již ve 22.30 hodin a zároveň nejsou v provozu školní linky ani školní spoje na příměstských linkách. Od soboty 21. března bude dále prodloužen interval u letištních linek číslo 100 a 119 vzhledem k omezenému provozu Letiště Václava Havla Praha.

Omezí se také tramvajová doprava

Travajová doprava bude omezena až od pondělí 23. března. Na všech tramvajových linkách bude nasazen prázdninový jízdní řád, což v praxi znamená prodloužení intervalů ve špičkách i během dopoledního období všedních dnů o 2 minuty. U páteřních linek číslo 9, 17 a 22 bude interval ve špičkách upraven ze 4 na 5 minut a dopoledne z 5 na 6 minut. Oproti běžnému prázdninovému provozu budou jezdit také linky č. 4 a 21. "Podobně, jako u doplňkových denních autobusových linek bude také provoz doplňkových tramvajových linek číslo 2, 8, 12, 13 a 15 ukončen již kolem 22.30 hodin," dodala Řehková.


Část tramvajových linek bude dříve ukončena(23. února 2017, Filip Vlček).

Omezení provozu je jen následkem výrazného snížení počtu cestujících. V pondělí 16. března v Praze využilo městskou hromadnou dopravu v průměru o 71% méně cestujících, než v pondělí 2. března. "Zatímco v pondělí 2. března 2020 využilo metro celkem přes 1,1 milionu cestujících, v úterý 17. března to bylo pouhých 310 tisíc osob," vysvětlila Aneta Řehková. O téměř polovinu se propadl počet přepravených cestujících po zavedení karantény. Paralelně s tím, jak klesá počet cestujících v pražské MHD, naopak roste počet zaměstnanců dopravního podniku i dalších dopravců, kterým byla nařízena povinná karanténa. V současnosti má dopravní podnik v karanténě více než 100 zaměstnanců.

I přes tato opatření bude pražská MHD poskytovat dostatečnou kapacitu umožňující pohodlné cestování a dodržování bezpečné vzdálenosti mezi cestujícími. I nadále jsou v platnosti všechna dosavadní preventivní opatření pro minimalizaci rizika nákazy v MHD, tedy povinnost otevírat v zastávkách všechny dveře vozů, vyhrazení prostoru předních dveří autobusů pouze pro řidiče, vypnuté systémy uzavřené cirkulace vnitřního vzduchu ve vozidlech, a také zvýšená dezinfekce dopravních prostředků.

Jízdní řády jsou aktuální na internetu

I nadále mají cestující povinnost vstupovat do dopravních prostředků a do prostoru stanic metra se zakrytým nosem i ústy pomocí respirátoru, roušky, šátku, šály či jiné tkaniny. Pro nákup jízdenek doporučujeme cestujícím využít aplikaci PID Lítačka nebo bezkontaktní terminály, případně si jízdenky zajistit předem v jízdenkovém automatu, či e-shopu. Pro vyhledání aktuálního spoje doporučují dopravci využívat přednostně internetové vyhledávače. 


Autobusový provoz je omezen již od úterý (1. března 2012, Filip Vlček).

Praha teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Redakce Praha:

201 praha
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Martin Röslein

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!