Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Do krajů zamíří zbrusu nové vlaky od Škodovky

ČESKÁ REPUBLIKA - České dráhy uzavřely smlouvu na dodání až 60 RegioPanterů od Škodovky. Tyto vlaky dopravce plánuje nasadit nejdříve v Moravskoslezském kraji a později je možné, že se objeví i v Olomouckém kraji.

Nové vlaky budou mít klimatizovaný, bezbariérový interiér, nabídnou wifi připojení k internetu a další prvky nejmodernější výbavy...


Jednotky Regiopanter tvoří velkou část vozového parku (nedatováno, České dráhy)

"Regionální doprava dostane další impuls v podobě až 60 nových elektrických vlaků za téměř 9,6 miliardy korun, které zajistí cestujícím vyšší komfort a současně nabídnou důležité prvky výbavy z hlediska bezbariérovosti a bezpečnosti. Dodání prvních kusů předpokládáme v průběhu roku 2023. Z rámcového kontraktu budeme objednávat vždy jen tolik jednotek, na kolik budeme mít zajištěno financování formou smluv s objednateli," řekl generální ředitel Českých drah Václav Nebeský.

Půjde o moderní klimatizované jednopodlažní a částečně nízkopodlažní třívozové elektrické jednotky pro regionální dopravu s kapacitou téměř 240 sedících cestujících. "V první fázi bychom chtěli z rámcového kontraktu závazně objednat až 29 kusů. Z nich jsou první dvě jednotky, jejichž nákup je podpořen i dotací z OPD2, určeny pro Moravskoslezský kraj. Dalších 27 vlaků by mělo po dohodě s krajskou samosprávou v letech 2023 a 2024 postupně vyjet na regionální tratě v Olomouckém kraji," dodal náměstek generálního ředitele Českých drah pro obchod Jiří Ješeta.


České dráhy kupují dalších až 60 jednotek (nedatováno, České dráhy)

Konsorcium společností Škoda Transportation a Škoda Vagonka bylo jedním ze dvou uchazečů, kteří předložili nabídky na výrobu moderních vlaků pro České dráhy. Vítěz soutěže dodá elektrické jednotky z rodiny RegioPanter. Celková hodnota rámcového kontraktu může činit téměř 9,6 miliard korun. Na jeho základě mohou být uzavírány dílčí kupní smlouvy. "Naše RegioPantery reprezentují novou, moderní éru cestování na našich železnicích. V posledních letech jsme jich pro České dráhy vyrobili více než padesát včetně jednotek InterPanter a další desítky jsou v současnosti ve výrobě," uvedl prezident skupiny Škoda Transportation Petr Brzezina.

České dráhy v současnosti provozují 12 jednosystémových stejnosměrných jednotek RegioPanter řady 440 , které budou postupně technicky doplněny tak, aby je bylo možné provozovat i na střídavém napájecím systému, dále 8 jednotek řady 640, 17 jednotek řady 650 a dalších 31 těchto jednotek je již aktuálně ve výrobě, a dále také 14 jednotek pro dálkovou dopravu InterPanter řady 660 a 661.

Nové jednotky nabídnou wifi, zásuvky a zabezpečovací systém ETCS

Moderní vlaky nabídnou cestujícím světlý a prostorný klimatizovaný interiér s ergonomicky řešenými sedačkami s textilním potahem, Wi-Fi připojením k internetu či elektrickými zásuvkami 230 V pro napájení drobné elektroniky. Sociální zařízení bude s uzavřeným systémem, takže může být použito i ve stanici. Umožňuje bezbariérový přístup pro osoby na vozíku a je navíc vybaveno i sklopným pultem pro přebalování kojenců. Vlaky budou mít maximální rychlost 160 km/h a budou vybaveny nejmodernějším evropským zabezpečovacím zařízením ETCS.


Chtějí je provozovat v Moravskoslezském kraji (nedatováno, České dráhy)

Jednotky budou disponovat dostatkem místa pro přepravu osob na invalidním vozíku, úložnými prostory pro zavazadla včetně univerzálního prostoru pro uložení kočárků, jízdních kol nebo zvlášť objemných spoluzavazadel a dále budou vybavené moderním audiovizuálním informačním systémem s LCD monitory, který bude cestující informovat o průběhu jízdy. Nástupní dveře budou posuvné a ovládat se budou snadno tlačítky. Za jízdy budou dveře blokovány proti otevření. Uzavření a také jejich blokování proti otevření se provádí již před rozjezdem vlaku. Nevidomí pak budou moci použít k ovládání nástupních dveří vlaku speciální vysílačku pro nevidomé.

"Jednopodlažní jednotky nové generace RegioPanterů významně zkvalitňují železniční dopravu. Proto se nám s nimi také podařilo prorazit na evropský trh. V tuto chvíli pracujeme na 25 těchto vozidlech pro Slovensko, 32 pro Lotyšsko, 37 jednotkách pro Jihomoravský kraj a dalších 31 vozech pro České dráhy. V našich závodech v Plzni a Ostravě navíc investujeme stovky milionů do rozšiřování a inovace jejich výroby a současně nabíráme další zaměstnance," doplnil Tomáš Ignačák, místopředseda představenstva skupiny Škoda Transportation.


S částí Regiopanterů pak chtějí ČD jezdit také na Olomoucku (nedatováno, České dráhy)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!