Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Výluka 13. - 28. července 2015 (Panská)

ÚSTÍ NAD LABEM - Největší plánovanou výluku v historii trolejbusové dopravy v Ústí nad Labem mají cestující za sebou. Trolejbusy ve po dvoutýdenní odstávce ve středu 29. července vrátily do ulic města.

Důvodem celosíťové výluky byla výstavba manipulační smyčky Panská v centru města, v rámci projektu IPRM Mobilita...


Citybus na lince číslo 62 u Panské ulice (28. července 2015, Ladislav Grepl).

Díky novému obratišti v centru města se zvýší operativnost trolejbusové dopravy například při povodních nebo zablokování kruhového objezdu Pražačka, kdy nebude muset docházet k úplnému zastavení trolejbusů ve městě.

Začalo se už v půli července

Výběrové řízení na svatbu vyhrála firma Strabag, v místě však byla k vidění montážní věž teplického dopravního podniku. Práce na novém obratišti byly zahájeny 13. července, po ukončení nočního provozu a zátahu posledního trolejbusy. Pracovníci společnosti Strabag nejprve snesli část trolejového vedení v Masarykově ulici.


Mercedes na lince číslo 55 objíždí montážní plošinu (28. července 2015, Ladislav Grepl).

Tím byl dám prostor pro instalaci a montáž nových komponent. Pracovníci firmy Strabag pak postupně zřídili trolejové vedení samotné smyčky a napojili jej na nově instalované trolejové vedení v Masarykově ulici.

Dopravní podnik města Ústí nad Labem musel z důvodu celosíťové výluky trolejbusů zajistit náhradní autobusovou dopravu za všechny trolejbusové linky a navíc ještě udržet autobusových provoz, který kromě omezení provozu linky číslo 5 zůstal v předprázdninovém režimu a tedy s minimální úsporou autobusů. Novinkou bylo například nasazení nových autobusů Urbanway na trolejbusové linky.


Jeden ze zapůjčených libereckých autobusů (28. července 2015, Ladislav Grepl).

Pro zajištění dostatečné kapacity zálohových autobusů si ústecký dopravní podnik zapůjčil od svých libereckých kolegů tři nízkopodlažní Citybusy. Na dvoutýdenní 'stáži' se tak v Ústí nad Labem ocitly vozy ev.č. 353, 374 a 379. Častěji, než ve vozovně ale byly vozy k vidění v ulicích jako náhradní doprava za trolejbusové linky.

Čtěte také...
- Kvůli výluce si v Ústí půjčili autobusy z Liberce (vydáno 10. července 2015).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Práce na úpravách trolejí na křižovatce Divadlo (28. července 2015, Ladislav Grepl).

Ačkoli byly na práce vyčleněny dva týdny, nakonec externí stavební firma bohužel nezklamala. V poslední den výluky se tak ještě horlivě pracovalo prakticky na všech místech nového obratiště i jeho napojení na Masarykovu a Revoluční ulici tak, aby bylo možné provést pantografické zkoušky. Ty se původně měly konat v podvečerních hodinách, ale nakonec je bylo nutné ještě o několik hodin posunout.

Dva zkušební trolejbusy tak pod novým trolejovým vedením projely až okolo 22.00 hodiny. A neobešly se bez problémů, nicméně nakonec bylo trolejové vedení předáno dopravnímu podniku, který tak od ranního provozu mohl obnovit plný trolejbusový provoz.


Přípravy na napojení trolejí ze smyčky Panská (28. července 2015, Ladislav Grepl).

Trolejbusy jedoucí od Hraničáře tak nyní mohou při mimořádné události odbočit u Divadla a pod hotelem Clarion se napojit zpět na svou trasu. Ve směru od Mírového náměstí je možnost pokračování u Divadla směrem na Předlice a opětovné napojení pod hotelem Clarion směr centrum.

Zanikla stopa od Předlic k Hraničáři

Ačkoli byla obnovena trolejová stopa od Hraničáře směrem k Západnímu nádraží, tak zároveň došlo ke snesení trolejové stopy v opačném směru. V případě mimořádné události v oblasti Mírového náměstí tak smyčka neřeší zachování trolejbusového provozu ve směru z Předlic a od Globusu. Při jejích zapojení bylo totiž možné trolejbusy odklonit a otáčet na blokové smyčce Klíše, což teď není možné.


Objíždění plošin nebylo nic zvláštního (28. července 2015, Ladislav Grepl).

Bohužel, oproti předpokladům, se jízda trolejbusů v Masarykově ulici nezrychlila, ale naopak spíše zpomalila. Kromě toho, že na Masarykově ulici přibyla řada nových výhybek a křížení, tak samotná kvalita prací je viditelná i opticky. Trolej je na mnoha místech pokroucená a z výhybek není nastaven správný úhel pro rychlejší jízdu.

Průjezd armaturami, které dodala společnost Esko, je razantně hlučnější. Laici i odborníci se shodují v tom, že provedené práce bohužel neodpovídají úrovni profesionální montážní firmy.


Trolejbus na pantografické zkoušce v Panské ulici (28. července 2015, Ladislav Grepl).

Diskutabilní je také mimořádná událost hned v první den provozu pod zastávkou Hraničář, kde došlo k přetržení převěsu trolejového vedení. Ačkoli dopravní podnik uvedl, že mimořádnost nemá s novým trolejovým vedením spojitost, k poruše došlo v místě křížení, které tady instalovali pracovníci firmy Strabag právě v souvislosti se stavbou nového manipulačního obratiště Panská.

Ačkoli se tak na této stavbě pracovníci dopravního podniku nepodíleli, tak museli okamžitě vyjet na místo a poškozený převěs opravit. Za jejich rychlou a kvalitní práci na obnovení provozu jim patří, na rozdíl od zhotovitele velký dík a pochvala.

Čtěte také...
- Závada na nové troleji zastavila trolejbusy (vydáno 30. července 2015).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Středeční pantografická zkouška (28. července 2015, Ladislav Grepl).

Dopravní podnik města Ústí nad Labem využil výluky ale ještě pro další akce. Jednak si v rámci vlastních sil opravil trolejové vedení pod Městským stadionem a jednak se ve všebořické vozovně uskutečnil křest dalších nových trolejbusů. Naprosto unikátní tak byla možnost prohlédnout si kompletní vozový park četně všech nových trolejbusů.

Čtěte také...
- Patroni v Ústí pokřtili šestici nových trolejbusů (vydáno 24. července 2015).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Dopravu posilovaly tři liberecké Citybusy (28. července 2015, Ladislav Grepl).

Ústecký kraj teď

zdroj: http://www.kr-ustecky.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Ústí nad Labem - Slunečno.cz

Redakce Ústí nad Labem:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Miroslav Hruška

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!