Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Lávka pro pěší na Rajské
zahradě je kompletní

 O Rail Business Days
je letos nebývalý zájem

 Nové jízdní řády v Ústí:
Mizí takt a mění rozjezdy

 Začala oprava nádražní
budovy v Pardubicích

Na tarifní kázeň v Ústí nově dohlíží preventisté

ÚSTÍ NAD LABEM - Dopravní podnik města Ústí nad Labem zavedl nový způsob kontroly cestujících. V případě, že cestující nemá jízdní doklad, není mu umožněn nástup do vozidla. 

Nově se tak cestující mohou potkat s preventisty, kteří kontrolují cestující ještě před vstupem do vozidla na zastávkách...


Preventisté dohlíží na cestující na zastávkách (13. července 2015, František Živnůstka).

"Tito speciálně proškolení přepravní kontroloři jsou na předem určených zastávkách ještě před příjezdem vozidla. Když se trolejbus nebo autobus blíží k zastávce, představí se a vyzvou cestující, ať si připraví své jízdní doklady. Cestujícím, kteří nemají jízdenku, pak není umožněn nástup do vozidla. Prioritou je především snížení počtu cestujících bez platného jízdního dokladu, ale i vyšší přínos do tržeb z jízdného. Jedná se o jedno opatření z mnoha, které jsme od nového roku zavedli," popsal způsob kontroly Libor Turek, výkonný ředitel dopravního podniku.

Vyškolení přepravní kontroloři mají na sobě oranžovou reflexní vestu s nápisem Dopravního podniku města Ústí nad Labem a při kontrole se prokazují odznakem přepravní kontroly. Pro zajištění jejich bezpečnosti jsou s nimi na zastávce také strážníci Městské policie Ústí nad Labem. Namátková kontrola na určené zastávce probíhá v časovém horizontu 1 až 2 hodiny, dle situace, pak se preventisté přesouvají na další zastávky.


První zkušenosti mají revizoři z Mojžíře (23. dubna 2016, František Živnůstka).

Výběr zastávek pro kontrolu není jen na problematických linkách a oblastech, kde je výskyt cestujících bez platného jízdního dokladu jeden z největších, ale i v místech, kde je vyšší kumulace cestujících na zastávkách. Při první takovéto kontrole byl odliv cestujících ze zastávky Mojžíř sídliště markantní, ovšem za pár minut se vrátili s nově pořízenou jízdenkou a byl jim umožněn nástup do vozidla.

Někteří cestující také na zastávce čekají, ale když vidí, že přepravní kontrola na zastávce zůstává i po odjetí několika spojů, pošlou si sms jízdenku nebo si zajdou koupit jízdenku a pak se na zastávku vrátí a nastoupí do vozidla. "Evidujeme i zvýšený počet prodaných jízdenek přímo u řidiče. Když se na zastávce objevíme opakovaně, cestující už tuší, co bude následovat a přijdou s platnou jízdenkou. Vidíme tak určitý pokrok v naší práci. Hlavně cestující, kteří si pravidelně kupují časové kupóny, tuto činnost pozitivně vnímají," uvedl vedoucí přepravní kontroly Milan Hrudka.


Pravidelní cestující preventisty vítají (2. dubna 2014, Filip Vlček).

"Škoda jen, že není možnost dělat tyto kontroly častěji a s větším počtem pracovníků. Personálně, organizačně a finančně je to velmi náročné. Kontrola je totiž jen na jednom místě a neobsáhne tolik linek jako mobilní přepravní kontrola. Z těchto důvodů budeme jednat se starosty městských obvodů, zda by tuto činnost nemohli převzít preventisté, kteří by pracovali pro městské obvody a na které by mohly být čerpány finanční prostředky z Úřadu práce," dodal Hrudka.

Cestující ale revizorům často ukáží před vstupem do vozidla nově koupenou jízdenku, ale při samotném nastupování si ji vymění za již použitou a označí si v označovači jízdenek tuto použitou jízdenku. "Při takto prováděných kontrolách jsme byli nuceni změnit strategii a je nutné, aby byla další osoba přítomna právě u označovače jízdenek a sledovala cestujícího, jak si označuje jízdenku," dodal jeden z revizorů.


I přesto se někteří snaží preventisty obejít (4. května 2014, Filip Vlček).

Ústecký kraj teď

zdroj: http://www.kr-ustecky.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Ústí nad Labem - Slunečno.cz

Redakce Ústí nad Labem:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Miroslav Hruška

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

  20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!