Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Anonym na tři hodiny paralyzoval MHD v Ústí

ÚSTÍ NAD LABEM - Chaos a zmatek přinesl do městské hromadné dopravy v pondělí anonym, který nahlásil uložení bomby v budově Komerční banky v Ústí nad Labem. Policie totiž musela uzavřít část Mírového náměstí.

V části města se tak zastavila trolejbusová doprava, evakuováno bylo také zákaznické centrum a dispečink dopravního podniku...


Policejní uzávěra části Revoluční ulice (25. dubna 2016, Ladislav Grepl).

Krátce po 15.00 hodině bylo na policejní linku nahlášeno uložení bomby v budově Komerční banky v Ústí nad Labem. Na místo ihned vyjeli hasiči a policisté, kteří průjezd Mírovým náměstím v bezprostředním okolí banky v 15.04 hodin hermeticky uzavírají.

To však značně zkomplikovalo provoz městské hromadné dopravy, kterou v době odpolední přepravní špičky využívají tisíce cestujících. Ti totiž zůstali bezradně stát na zastávkách stejně, jako uvízlé trolejbusy a autobusy, které nemohly pokračovat v jízdě. Redaktor jich jen na Mírovém náměstí před policejní uzávěrou napočítal okolo patnácti, dalších sedm trolejbusů pak zůstalo stát v Důlcích ve směru do centra.


Trolejbus linky číslo 56 končící u budovy Divadla (25. dubna 2016, Ladislav Grepl).

Dopravní podnik přijal řadu opatření, aby dopad na cestující byl co nejmenší. Nicméně v době odpolední špičky to bylo nemožné. Například linky číslo 51, 52, 53, 54, 55, 56, 58, 59 a 60 ve směru od Hraničáře byly zkráceny.

"Trolejbusy končily v zastávce Divadlo a obracely se přes točnu Panská zpět k Hraničáři," uvedl tiskový mluvčí Dopravního podniku města Ústí nad Labem Luboš Heřman. Zachován byl provoz také v Neštěmicích a Krásném Březně, odkud trolejbusy linek číslo 51, 56, 57, 58 a 59 jezdily od Pivovaru do zastávky Jungmannova a dále po využití tzv. povodňové stopy najely k Autoškole, odkud se vraceny na svoji trasu.


Náhradní dopravu zajistilo pět autobusů (25. dubna 2016, Ladislav Grepl).

Zcela zastavena byla trolejbusová doprava z centra také na Střekov, do Předlic, ke Globusu a do Dobětic. "Doprava do Předlic, Dobětic a na Střekov byla zajištěna dle možností náhradní autobusovou dopravou a pravidelnými autobusovými linkami," poznamenal mluvčí ústeckého dopravního podniku s tím, že pro zajištění náhradní dopravy vyjelo pouhých pět autobusů.

Za volant náhradních autobusů i tentokrát usedli všichni, kdo mohli. Cestující tak vozili také technicko-administrativní pracovníci, jak bývá při mimořádných událostech většího rozsahu zvykem. 


Kolona trolejbusů na Střekově u zastávky ZPA (25. dubna 2016, čtenář Andrej Z.).

Uzavírka Mírového náměstí ovšem zkomplikovala také průjezd autobusových linek, které musel dispečink operativně odklonit přes Důlce, Malátovu, aby se okolo Vladimiru napojovaly u Hraničáře na svojí trasu. V opačném směru jezdily všechny spoje včetně náhradní dopravy klasicky okolo hlavního nádraží.

Využití trasy okolo kulturního domu nepřipadalo v úvahu pro silnou dopravu v oblasti. "Trasou okolo kulturního domu autobusy nejezdily z důvodu předpokládané kongesce individuální dopravy," vysvětlil Heřman.


Stojící trolejbusy v Důlcích (25. dubna 2016, Ladislav Grepl).

Protože policisté na základě okolností rozhodli o rozšíření okruhu, ve kterém bylo nutné vyklidit prostory, museli svoji kancelář opustit také dopravní dispečeři. Evakuováno bylo rovněž Zákaznické a informační středisko. "Oba dopravní dispečeři se pohybovali v okolí zastávek u Divadla a v případě potřeby dostávali informace přímo od řidičů nebo komunikovali přes služební mobilní telefon," dodal mluvčí.

Čtěte také...
- Expres z Ústí nad Labem: Nahlášení bomby zastavilo MHD (vydáno 25. dubna 2016).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Náhradní autobus linky 54 zastavující u Uhlozbytu (25. dubna 2016, Ladislav Grepl).

Informace o tom, co se děje a proč městská doprava jezdí omezeně, mohli cestující obdržet hned několika způsoby. Informace byly po celou dobu mimořádnosti zveřejněny a aktualizovány na internetových stránkách dopravního podniku a na facebooku společnosti. Informace mohli získat také od dispečerů u Divadla a od řidičů uvízlých či odkloněných trolejbusů a autobusů.

Revizoři informace na zastávkách neposkytovali, pouze byli vyzváni k tolerantnějšímu chování při provádění přepravních kontrol. Do doby, než došlo k evakuaci budovy dopravního podniku v Revoluční ulici, tak byla cestujícím k dispozici také telefonická linka Zákaznického a informačního centra a také na dispečink.


Trolejbusy byly otáčeny přes obratiště Panská (25. dubna 2016, Ladislav Grepl).

Nově mohl dopravní podnik informovat cestující také díky LCD monitorům na zastávkách v centru města, čeho ale využil jen na Mírovém náměstí, kde byl provoz městské dopravy zastaven úplně. Ovládání těchto monitorů je možné i z jiného místa, než z dispečinku. "Bohužel všichni zaměstnanci, kteří s monitory mohou pracovat, byli na místě události nebo zajišťovali náhradní autobusovou dopravu," vysvětlil Luboš Heřman.


Linky od Divadla odjížděly ze zastávky směr Předlice (25. dubna 2016, Ladislav Grepl).

Po průzkumu oblasti policejním pyrotechnikem, který na místě výbušninu nakonec nenašel, policie v 17.53 hodin uzávěru odvolala. Po 18.00 hodině tak mohl být obnoven provoz městské hromadné dopravy přes Mírové náměstí. Rovněž se na svoje stanoviště mohli vrátit také dopravní dispečeři, kteří začali s co nejrychlejším a nejplynulejším návratem MHD do platných jízdních řádů.

V úterý se pak na webu dopravního podniku objevila omluva za komplikace vyvolané náhlou uzavírkou Mírového náměstí. V rámci možností tak ústecký dopravní podnik situaci opět zvládl bez větších problémů.


Náhradní dopravu zajistil také plynový Urbanway (25. dubna 2016, Ladislav Grepl).

Ústecký kraj teď

zdroj: http://www.kr-ustecky.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Ústí nad Labem - Slunečno.cz

Redakce Ústí nad Labem:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Miroslav Hruška

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!