Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

MHD v Ústí vstoupila do integrované dopravy

ÚSTÍ NAD LABEM - Městská hromadná doprava v Ústí nad Labem je od pátku 1. ledna součástí integrovaného dopravního systému Doprava Ústeckého kraje (DÚK). Dlouho plánovaný projekt se tak dočkal realizace.

Cestující tento krok ocení tím, že mohou na jednu jízdenku dojet zeleným autobusem do Ústí a po něm pak pokračovat MHD...


Letáky o integraci vizí na všech zastávkách v centru (30. prosince 2015, David Koritenský).

Základním principem integrovaného dopravního systému je cestujícím usnadnit a zpříjemnit cestování. Pod pojmem integrovaný dopravní systém se rozumí takový způsob zajištění veřejné dopravy v území, v němž jednotlivé druhy dopravy vzájemně spolupracují a vytvářejí tak přehledný a jednoduchý systém vzájemně provázaných linek s jednotným tarifem, přepravními podmínkami a pravidelnými intervaly mezi spoji. V integrovaném dopravním systému je možné s jedinou jízdenkou cestovat všemi trolejbusovými a do systému zahrnutými autobusovými linkami, včetně osobních a spěšných vlaků a vybraných rychlíků ve všech zaintegrovaných úsecích tratí Českých drah.

Částečná integrace znamená, že se budou uznávat jen vybrané papírové jízdenky a časové kupóny, integrace se netýká elektronického jízdného a bezkontaktních čipových karet. "Je to z důvodu odlišných elektronických systémů jednotlivých dopravců, na sjednocení odbavovacích systémů se dále pracuje a čeká nás v brzkém budoucnu," ubezpečil náměstek výkonného ředitele pro dopravu dopravního podniku Milan Šlejtr.

Co se od 1. ledna 2016 změnilo?

Zavedeno bylo vzájemné uznávání papírových jízdenek a časových kupónů v zóně 101 ústecké MHD provozované Dopravním podnikem města Ústí nad Labem a papírových jízdních dokladů DÚK. V praxi to znamená podstatné zlepšení podmínek cestování. "Například cestující, který bydlí ve Velkém Březně a denně dojíždí do práce do Masarykovy nemocnice v Ústí, cestuje za pomocí DÚK a následně DP. Do konce roku 2015 platil časový kupon DÚK a časový kupon DP. Díky integraci stačí, aby si zakoupil papírový časový kupon DÚK, který platí také u DP," nastínil úsporu mluvčí DP Luboš Heřman.


Zelenými autobusy lze jezdit i na jízdenku MHD (30. prosince 2015, David Koritenský).

Papírovou jízdenku DÚK cestující zakoupí v autobusech a předprodeji DÚK nebo ve vlacích a předprodeji ČD, jízdenka dle tarifu ČD není jízdenkou DÚK. Papírovou jízdenku DP pak je možné zakoupit v síti předprodeje včetně automatů DP nebo v doplňkovém prodeji u řidiče. Ve vozidlech DP pak nelze zakoupit jednotlivé jízdenky do vnějších zón DÚK z výjimkou zón 121 Chlumec, 122 Přestanov a 171 Dolní Zálezly.

Papírové vícedenní časové jízdenky jsou vzájemně uznávány v rozsahu platnosti zón, jednotlivé papírové jízdenky DÚK jsou v ústecké MHD plně uznávány, neplatí to však na sezónních linkách a lanové dráze. To samé platí o papírových jízdenkách DP, které jsou uznávány v zelených autobusech a vlacích ČD, musí ale být již před nástupem označeny ve vozidle MHD. Bezkontaktní čipové karty DÚK nejsou prozatím v ústecké MHD uznávány. "Veškeré informace týkající se změn, které nastanou s účinností od nového roku, se cestující dozví v zákaznickém a informačním centru DP, případně na infolince 800 100 613," dodal Heřman. Další informace jsou k dispozici také ve zpravodaji dopravního podniku Emhádéčko.

Kompletní informace...
- Veškeré informace včetně tarifu MHD a DÚK najdete zde.
  (zdroj: www.dpmul.cz).


MHD vstoupila do Dopravy Ústeckého kraje (30. prosince 2015, David Koritenský).

"Je potřeba si uvědomit, že rozhodnutí o další vlně integrace padlo ve čtvrtek 24. září, a díky státnímu svátku bylo možno začít realizovat veškeré kroky kampaně až od úterý 29. září," nastínil prvotní fakt František Chlada. Podle něj celý proces integrace obnáší spoustu prvků, které bylo nutné realizovat. "V praxi to značí vymodelovat nové tarifní a smluvní podmínky, připravit nový vizuál jízdenek a časových kuponů, zpracovat školící materiály pro pracovníky informačního centra, řidiče, pracovníky přepravní kontroly, všechny je svépomocí vyškolit a připravit je na změny v dopravě. Souběžně s tím ty samé materiály připravit pro cestující," upřesnil Chlada.

Mimo jiné vznikla pracovní skupina pro koordinaci marketingových aktivit mezi odborem dopravy Krajského úřadu Ústeckého kraje a dopravním podnikem. "Na základě této spolupráce jsme 11. prosince vystavili zelený a červený vůz na Mírovém náměstí a celý den zde společně prezentovali občanům plánované změny. Pro tuto příležitost byl vypracován podpůrný materiál, který jednak obsahoval základní pojmy, a dále zde byly popsány modelové situace v cestování, které můžou od ledna nastat," podotkl výkonný ředitel dopravního podniku Libor Turek.

Leták upozornil na blížící se změny

Na dvacítce nejexponovanějších zastávkách byl vylepen informační leták formátu A3, stejně tak byly označeny všechny zastávky na trase linky číslo 15, která obsluhuje obec Dolní Zálezly. V dopravních prostředcích na LCD obrazovkách pak byly uveřejněny informace o IDS, čímž lidé dostali další možnost, jak se dozvědět o změnách, které nás čekají po Novém roce.


Detailní pohled na ifnormační leták (30. prosince 2015, David Koritenský).

Od 14. prosince měli občané možnost seznámit se se změnami v dopravě také v Informačním centru města Ústí nad Labem v Paláci Zdar, kde bylo zřízeno detašované pracoviště Dopravního podniku. Toto pracoviště zde bude až do 15. ledna 2016. V rámci spolupráce s Ústeckým krajem podává Informační středisko DP informace i o spojích DÚK a je schopno prodat i nové integrované časové jízdenky. "Samozřejmě že tímto naše aktivity nekončí, budeme monitorovat postřehy, názory a dojmy cestujících, s cílem na vše od nich řečené pružně reagovat. Již teď chystáme osvětu ohledně výměny papírových jízdenek a koncipujeme další číslo firemního časopisu Emhádéčko, které bude tématicky zaměřené právě na IDS," dodal František Chlada.

Informační portál Vlčoun.cz bude vstup městské hromadné dopravy do systému Dopravy Ústeckého kraje průběžně sledovat. Kromě článků na webu mu mimo jiné bude věnovat také část vydání elektronického zpravodaje VLČOUNoviny, který vyjde 25. ledna.


Situaci bude Vlčoun.cz průběžně sledovat (30. prosince 2015, David Koritenský).

Ústecký kraj teď

zdroj: http://www.kr-ustecky.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Ústí nad Labem - Slunečno.cz

Redakce Ústí nad Labem:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Miroslav Hruška

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!