Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Nízkopodlažní trolejbusy přibývají. Spoje už ne

ÚSTÍ NAD LABEM - Ačkoli má ústecký dopravní podnik ve svém stavu celkem 19 nízkopodlažních trolejbusů, garantuje jen minimum spojů, na která tyto vozy nasazuje. Komplikuje přitom cestování imobilním cestujícím. A nejen jim.

Na absenci nízkopodlažních spojů upozorňují i matky s kočárky, pro které bývá jízda nízkopodlažním spojem sázkou do loterie...


Nízkopodlažní trolejbus na garantovaném pořadí linky číslo 60 (24. prosince 2014).

Dopravní podnik má ve svém vozovém parku celkem 19 nízkopodlažních trolejbusů. Z toho je jeden dlouhodobě odstaven, protože jde o opravovaný prototyp trolejbusu 22Tr. Dva jsou dvanáctimetrové, dva patnáctimetrové a ostatní jsou kapacitní kloubové, kterých je celkem čtrnáct. I přesto se s vyznačenými nízkopodlažními spoji cestující setkávají jen na 4 linkách, a ještě jen přibližně každou hodinu a půl.

"Jezdím pro syna na sídliště Pod Vyhlídkou do školy s kočárkem a vždy musím jezdit až o hodinu dřív, protože jiný nízkopodlažní spoj mi nejede. A pokud na něj čekám, tak nikdy nevím, jestli se do něj vejdu. Několikrát mi řidič odmítl kočárek svézt s tím, že už dva veze," uvedla Ústečanka Jana Motejlková.

Dostanou se do cíle včas?

S podobnými problémy se potýkají další cestující, kteří kvůli malému počtu garantovaných nízkopodlažních spojů musí cesty plánovat i s hodinovou rezervou. "Dnes pokaždé, když se chystám někam jet, ať už do školy pro syna nebo k lékaři, se bojím, jestli se dostanu na dané místo včas," dodala Motejlková


Také na lince číslo 56 jsou vedeny garantované nízkopodlažní spoje (24. prosince 2014).

Ústecký dopravní podnik v současnosti vypravuje celkem 4 garantovaná nízkopodlažní pořadí na linky číslo 51, 54, 56 a 60. Cestující se tak nízkopodlažního spoje dočká průměrně jednou za hodinu a půl. "Od září 2014 jsme rozšířili tyto spoje na lince číslo 56, čímž jsme téměř naplnili nejvíce frekventované trolejbusové linky," uvedl výkonný ředitel dopravního podniku Radek Chobot.

Další garantované nízkopodlažné spoje dopravní podnik rozšíří od září, až dorazí poslední z šestadvacetikusové série nízkopodlažních trolejbusů. V tu chvíli totiž bude vozový park oproti dnešku čítat dalších 20 nízkopodlažních vozů.

Spoje vyznačí na dalších linkách, ale až v září

"Naším záměrem je garanci rozšířit o linky číslo 52, 55 a 62, dále bychom chtěli zajistit všechny spoje k nemocnici na lince číslo 60 alespoň v době od 6.30 do 19.00 hodin a případně ještě navýšit stávající garantované linky," dodal Chobot s tím že si podnik musí ponechat určitou rezervu nízkopodlažních spojů pro případ poruch či plánovaných oprav a servisních prohlídek.


O víkendu není na lince číslo 52 nízkopodlažní spoj vyznačen (24. prosince 2014).

Postupné navyšování garantovaných spojů je podle Radka Chobota navázáno s dalšími provozními náklady, a to výměnou jízdních řádů. Kromě základního zpracování v softwaru jízdních řádů, jejich schválení, se musí také vytisknout kompletní jízdní řády v obou směrech, v některých zastávkách i dalších linek, musí dojít k jejich výlepu. "Podle našeho názoru je finančně levnější varianta postupného nasazení nízkopodlažních trolejbusů a příprava jedné velké změny," dodal Chobot.

Garantovaný nízkopodlažní spoj...
...je spoj, který je vždy zajišěn nízkopodlažním bezbariérovým vozidlem.
...musí v případě technické závady nízkopodlažního spoje zajistit jiným nizkopodlažním vozem.
...byl poprvé vyznčen v jízdním řádu v Praze v roce 1992.


Takové spoje na lince číslo 55 budou od září garantovány (24. prosince 2014).

Ústecký kraj teď

zdroj: http://www.kr-ustecky.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Ústí nad Labem - Slunečno.cz

Redakce Ústí nad Labem:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Miroslav Hruška

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!