Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Barevné panely, ústecká novinka, budí rozpaky

ÚSTÍ NAD LABEM - Nové barevné panely na nových trolejbusech zobrazující číslo linky a konečnou zastávku budí mezi cestujícími v Ústí rozpaky. Mnohým se tato ústecká novinka - první v republice - líbí, jiní jí kritizují.

Dopravní podnik panely sice testuje, ale už je jasné, že jimi budou vybavovány všechny nově dodávané trolejbusy a autobusy.


Barevný panel na voze ev.č. 613 u zastávky Prior (11. října 2014, Ladislav Grepl).

"Občané čekající na zastávce MHD jistě v aktuálním podzimním pošmourném počasí ocení fakt, kdy již na dálku získají základní viditelnou vizuální informaci o tom, jaká linka právě přijíždí. Toto jistě přivítají zejména naši starší spoluobčané, a maminky školáčků – prvňáčků, kteří se ještě nedokáží rychle zorientovat v čísle blížícího se vozu," informoval o nových barevných panelech na nových vozech výkonný ředitel ústeckého dopravního podniku Radek Chobot.

Panel podle něj nabízí vskutku výraznou a nezaměnitelnou barvu a v porovnání s původním panelem jde o rozdíl markantní. Díky spolupráci se společností Bustec je Ústí nad Labem prvním městem v republice, které může otestovat tuto novinku.


Číslo linky je značené modře (12. října 2014, Ladislav Grepl).

Ačkoli jde o testovací provoz tohoto zařízení, v budoucnu by jím dopravní podnik rád vybavil všechny nové vozy pořízené v rámci IPRM Mobilita tímto jedinečným a v České republice zatím nepoužívaným informačním panelem, kdy základní předností tohoto panelu je výrazná barevnost požadované informace (číslo linky apod.), a dále možnost nastavit barvy číslic na jednotném pozadí tak, aby byly odlišné.

"Tento výrobek se používá zatím jen ve zhruba padesáti procentech výbavách vozů hromadné dopravy ve městech západní Evropy, v České republice zatím ne, ústecký dopravní podnik je první," dodal Radek Chobot.


(15. listopadu 2014, David Koritenský).

Novinkou je vybaveno celkem pět trolejbusů Škoda 27Tr Solaris ev.č. 611 až 615, a to v rámci zkoušek, kdy se měnila svítivost jednotlivých diod i odstíny barev. Panely však mezi cestujícími budí emoce. Jedni jsou zásadně proti, jiným se líbí. Vychvalují především oranžovou barvu, modrá už takový úspěch ale nesklízí.

Podle čtenáře Miloslava Sýse jde o příjemnou změnu. Ale podle Jakuba Vávry je z hlediska viditelnosti nejlepší oranžová. "Hlavně ať to je jednobarevný, ta modrá je děs. Zajímalo by mě, co na to říkají slabozrací," ptal se.


Cíl pravděpodobně zůstane oranžový (14. listopadu 2014, David Koritenský).

Podle ředitelky Aleny Bašníkové, centra Tyfloservis pro slabozrané, Informačnímu portálu Vlčoun.cz řekla, že značení trolejbusů se jejím klientům zdá čitelnější. "Podle jedné z nich odpadá dotazování spolucestujících na značení čísel přijíždějících autobusů," uvedla.

"Jeden klient mi ale řekl, že modrá barva na transparentech mu moc nevyhovuje. Oranžovou o to víc vychválil," dodala.


Na panelech se zkouší různé barevné varianty (14. listopadu 2014, David Koritenský).

Podle Radka Chobota existuje řada možností, jak využít část barevného displeje s tím, že se zatím soustředí na trolejbusy. "Tyto panely s barevným provedením jsou o nepatrnou výši dražší, vzhledem k pořizovacím cenám autobusů i trolejbusů je to však minimální cenové navýšení. Nicméně dopravní podnik hodlá těmito panely vybavit také třicítku nových autobusů Urbanway, které do Ústí nad Labem dorazí na jaře příštího roku.

Čtěte také...
- Výběrové řízení vyhrál Tezas. Dodá Urbanwaye (vydáno 20. listopadu 2014).
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


V nočních hodinách je číslo linky poměrně rozpité (11. října 2014, Ladislav Grepl).

Ústecký kraj teď

zdroj: http://www.kr-ustecky.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Ústí nad Labem - Slunečno.cz

Redakce Ústí nad Labem:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Miroslav Hruška

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!