Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Výstavba nové haly v Muzeu MHD jede naplno

PRAHA - V plném proudu je výstavba nové výstavní haly v Muzeu MHD ve Střešovicích určené pro historické autobusy. Výstavba má trvat 20 měsíců, návštěvníci by si v ní mohli exponáty prohlédnout již v září 2025.

Dále se pak chystá rekonstrukce vstupního objektu, na 11. koleji bude nová expozice metra a na 13. koleji bude mít své místo vůz lanovky na Petřín...


Podoba nové autobusové haly v Muzeu MHD (vizualizace, DPP)

V první etapě výstavby nové výstavní haly bylo nutné přeložit inženýrské sítě, demontovat část trakčního stožárů a trolejového vedení na dolním nádvoří vozovny Střešovice. Současně s tím pokračují terénní úpravy, zemní práce a archeologický průzkum staveniště. Tato etapa prací potrvá do letošního května, kdy na ně naváže výstavba základů a následně samotné výstavní haly. V rámci plánované revitalizace vozovny Střešovice si DPP na dolním dvoře v průběhu roku 2025 vlastními silami zrekonstruuje kolejovou harfu, do nových poloh osadí trakční stožáry a nainstaluje nové trolejové vedení.

Nová výstavní hala bude umístěna na dolním dvoře vozovny Střešovice, v doposud nevyužívaném prostoru mezi původní historickou halou pro odstav vozidel, budovou měnírny a ulicí Na Ořechovce. Budova bude zapuštěna do svahu klesajícího k ulici Na Ořechovce. Svažitému terénu s komplikovaným přístupem z dolního dvora vozovny je uzpůsoben projekt samotné haly. Nájezd do dolního patra, které bude svým provedením připomínat historické autobusové garáže. Horní patro bude sloužit jako showroom pro vystavování šesti vozidel, která se zde budou postupně střídat. V části horního patra nechá dopravní podnik vybudovat prostor pro pořádání přednášek a seminářů. 


Podoba nové autobusové haly v Muzeu MHD (vizualizace, DPP)

"Muzeum MHD ve vozovně Střešovice v loňském roce navštívil rekordní počet návštěvníků, bezmála 33 tisíc. To je důkazem, že obliba pražského Muzea MHD roste a dává smysl investovat do jeho rozvoje. Za 20 měsíců budeme moct novou výstavní halu i s exponáty představit veřejnosti, což bude hezký dárek ke 100. výročí od zahájení pravidelného provozu autobusů a ke 150. výročí MHD v Praze," řekl náměstek pražského primátora pro oblast dopravy Zdeněk Hřib.

Praha má jedinečnou a rozsáhlou sbírku historických vozidel městské dopravy, což není pravidlem v jiných městech. "Je důležité v této úžasné sbírce pokračovat a zachraňovat vozidla, která postupně končí v provozu. To ovšem vyžaduje nové haly. Jsme rádi, že se počítá i s novým zázemím pro návštěvníky, včetně přednáškového sálu, kde mohou probíhat v budoucnu i akce ve spolupráci s Prahou 6. Do budoucna zároveň přeji Muzeu MHD, aby se podařila i výstavba nové haly pro depozitář nových historických vozidel, jelikož kapacita Střešovic nebude stačit," dodal Ondřej Matěj Hrubeš, radní pro dopravu Prahy 6.

Čtěte také...
Muzeum MHD se rozšíří o halu pro autobusy (vydáno 15. května 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Podoba nové autobusové haly v Muzeu MHD (vizualizace, DPP)

Jední z důvodů, proč se staví nová hala pro historické autobusy a silniční vozidla je fakt, že kvůli protipožárním předpisům není možné naftová nebo benzínová vozidla vystavovat v původních halách vozovny Střešovice a samotná expozice Muzea MHD je o tuto významnou část historie pražské veřejné dopravy ochuzena. "Zatím jsou dočasně odstavena v garážích na Klíčově, v Hostivaři a v Řepích, kde na druhou stranu zabírají místa pro vozidla potřebná pro běžný provoz MHD," doplnil generální ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy Petr Witowski. Chystá se ale také rekonstrukce vstupního objektu, na 11. koleji bude do budoucna nová expozice metra a na 13. koleji bude mít své místo stávající vůz lanové dráhy na Petřín.

"Za dobu příprav nové výstavní haly se podařilo tuto část sbírky rozšířit na 13 autobusů a 6 silničních pracovních automobilů. Na některých z nich nás čeká ještě mnoho práce, než budou moct být vystavené v nové hale. V příštím roce, kdy oslavíme 100 let nepřetržitého provozu autobusů v Praze, bychom rádi veřejnosti představili 11 z 13 autobusů. Zásadní opravy zbylých dvou vozidel budou probíhat ještě v dalších letech," doplnil pak závěrem technický ředitel Jan Šurovský. Výstavba nové haly odstartovala největší změnu v historii vozovny Střešovice.


Podoba nové autobusové haly v Muzeu MHD (vizualizace, DPP)

Praha teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Redakce Praha:

201 praha
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Martin Röslein

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!