Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Praha testuje novou grafiku navigačních prvků

PRAHA - Hlavní město modernizuje informační systém a navigační prvky v pražském metru. Novinky jsou již viditelné ve stanicích Palmovka a Jiřího z Poděbrad a nově také v devíti soupravách metra. Zatím stále zkušebně.

Dopravní podnik, ROPID i město nyní sbírají názory cestujících. Pokud se systém nyní doladí, bude kompletně aplikován nejpozději na jaře příštího roku...


Nový navigační systém ve stanici Jiřího z Poděbrad (2. listopadu 2023, ROPID)

V rámci revitalizace stanice metra Jiřího z Poděbrad se podařilo díky spolupráci Dopravního podniku hlavního města Prahy, ROPIDu a designérského studia Side2 aplikovat novou grafiku projektu Čitelná Praha na všechny informační a navigační tabule v této stanici. Jedná se již o druhou stanici, kde se testuje nová grafika statických informačních prvků. Tou první byla západní polovina stanice Palmovka. A právě na základě testování nového systému na Palmovce již byly do navigačních prvků nyní zprovozněné stanice Jiřího z Poděbrad zapracovány některé poznatky a připomínky cestující veřejnosti.

"Chceme, aby se každý v Praze vyznal a našel správnou cestu. Naším cílem je proto sjednotit všechny navigační a informační prvky ve městě do jednotného stylu tak, aby pohyb v něm byl předvídatelný a především čitelný. Prvky, které se používají nyní, mnohdy pocházejí i ze 70. a 80. let minulého století. Navigační systém v moderní metropoli musí odpovídat potřebám cestujících a měl by také umět reflektovat celou řadu online dat a aplikací, které pro přesuny po městě městskou hromadnou dopravou i pěšky lidé běžně využívají. Zkušenosti, které posbíráme v rámci pilotního testování, využijeme pro vytvoření finální podoby tohoto systému," řekl Zdeněk Hřib, náměstek pražského primátora pro oblast dopravy.


Nový prvek ve stanicích nazvaný jako vertikální teploměr (2. listopadu 2023, ROPID)

I v rámci stanice Jiřího z Poděbrad je nová grafika ve fázi pilotního testování. Třeba základní schéma trasy metra s jednotlivými stanicemi je i zde prezentováno ve dvou variantách, které se od sebe mírně odlišují. Například barevností textů nebo způsobem znázornění aktuální stanice či vysvětlivek bezbariérovosti jednotlivých stanic. "Na základě četných připomínek přibyl do základního rozcestníku s názvy konečných stanic metra hned zkraje nástupiště údaj, kterým směrem se nachází centrum. Novým užitečným pomocníkem jsou také vertikální seznamy stanic metra relevantní pro daný směr hned u prvního průchodu ze střední lodě od eskalátorů k jednotlivým nástupištím, kterým říkáme vertikální teploměry," vysvětlil Tomáš Machek, spoluautor nového designu ze studia Side2.

Veškerá grafika informačních tabulí je s ohledem na harmonogram projektu a načasování vlastní revitalizace stanice instalována na stávající nosiče, prototypy nových lépe osvětlených nosičů se budou teprve testovat ve stanici Palmovka. "I ve stanici Jiřího z Poděbrad budeme realizovat uživatelské průzkumy s cílem najít finální podobu většiny prvků, aby bylo možné přistoupit k tvorbě komplexního manuálu pro všechny stanice metra a následně po otestování nových nosičů zahájit postupnou celopražskou obměnu informačních a navigačních tabulí v metru," dodává ředitel ROPIDu Petr Tomčík.


Schema metra ve vybraných soupravách (2. listopadu 2023, ROPID)

Nejen navigační systém ve stanicích prochází proměnou. Od začátku listopadu jsou ve 3 soupravách na každé lince metra vylepeny v nové grafické podobě také schemata linek metra nad dveřmi, dále zjednodušená schémata Prahy se zakreslením páteřních tras MHD vedle dveří a také nová podoba informací o smluvních přepravních podmínkách PID. V těchto testovacích soupravách je nová grafika vždy na jedné straně vozu a pro srovnání zůstanou tytéž informace na druhé straně v původní grafice.

Kromě výrazně odlišné barevnosti v podobě tmavého podkladu oproti světlému je podlouhlé schéma nad dveřmi uspořádáno tak, aby byl základní orientační prvek Prahy v podobě Václavského náměstí umístěn přímo uprostřed schématu ve vodorovné poloze. Nové schéma se také liší způsobem označení bezbariérových stanic. Ve zjednodušeném schématu páteřních linek MHD na stěnách vedle dveří přibyl detail centra se zvýrazněním hlavních pamětihodností i městské zeleně. Novou grafiku ve vozech metra bude ROPID testovat pomocí uživatelských průzkumů přímo v jednotlivých soupravách metra, kde bude u cestujících ověřovat čitelnost a přehlednost. Po zapracování výsledků průzkumu by měly všechny vozy metra získat finální podobu těchto informací cca na jaře příštího roku.


Nové schema metra a tramvajových linek užívané v metru (2. listopadu 2023, ROPID)

Změnami na Palmovce, ve stanici Jiřího z Poděbrad nebo schématy přímo v devíti soupravách metra to nekončí. V následujícím období plánuje ROPID ve spolupráci s designéry a Dopravním podnikem hlavního města Prahy vyzkoušet novou grafiku také na lince metra C, konkrétně ve stanici Chodov, a dokončit proměnu celé stanice Palmovka včetně testování prototypů nových nosičů jak na nástupišti, ve vestibulu, tak i u vstupů na povrchu.

Ještě do konce letošního roku přibydou v ulicích Prahy také takzvané 'totemy', které zdálky zvýrazňují vstupy do stanic metra nebo železnice, konkrétně u stanic metra Kobylisy a Malostranská a také u vlakové zastávky Praha-Eden. V souvislosti s připravovaným otevřením nové železniční zastávky Praha-Rajská zahrada 10. prosince 2023 bude zprovozněna i první část pěší lávky, která spojí nová vlaková nástupiště s okolím. A na právě této lávce bude použita navigace Čitelné Prahy včetně dálkových totemů pro zvýraznění existence vlakové zastávky ze vzdálenějšího okolí.

Čtěte také...
Revitalizace stanice Jiřího z Poděbrad skončila (vydáno 3. listopadu 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Detail na teploměr stanic na dané trase metra (2. listopadu 2023, ROPID)

Praha teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Redakce Praha:

201 praha
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Martin Röslein

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!