Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Na Nádraží Veleslavín se už rozjely eskalátory

PRAHA - Cestující mířící z Prahy na Letiště Václava Havla se už na Nádraží Veleslavín nemusí tahat se zavazadly. Po třech letech od zprovoznění nového úseku metra se stanice konečně dočkala eskalátorů. 

Další stanice na modernizaci čekají, Dopravní podnik hlavního města Prahy se zaměří na Anděl, Karlovo náměstí či Opatov...


Pohled na nové eskalátory na Nádraží Veleslavín (12. dubna 2018, Metrostav).

"Nádraží Veleslavín je tranzitní stanicí při cestě na letiště a byla samozřejmě chyba, že nebyla již dříve vybavena eskalátory. Jsem ráda, že se nám to společně s Dopravním podnikem hlavního města Prahy podařilo napravit. Pro cestující je to zásadní krok směrem k lepšímu komfortu v pražské městské hromadné dopravě," řekla před spuštěním eskalátorů primátorka Prahy Adriana Krnáčová. "Od uvedení stanice metra Nádraží Veleslavín do provozu bylo jasné, že vzhledem k tomu, že je stanice klíčová pro spojení na letiště, je absence eskalátorů velkou chybo," doplnil náměstek pro dopravy Petr Dolínek.

Nové pohyblivé schody ve stanici metra Nádraží Veleslavín mezi podchodem a nástupními zastávkami autobusů v obratišti jsou uvedeny do zkušebního provozu od pátku 12. dubna. Pohyblivé schody budou provozovány tak, že jedny pojedou nahoru a druhé směrem dolů do podchodu. "Vybudováním eskalátorů ve stanici metra Nádraží Veleslavín představenstvo splnilo v termínu zadání od dozorčí rady," doplnil generální ředitel dopravního podniku Martin Gillar.


Eskalátory usnadní výstup cestujících se zavazadly (12. dubna 2018, Metrostav).

Byla realizována dvojice eskalátorů šíře 80 centimetrů umožňující pohyb schodů nahoru i dolů. Dostavba eskalátorů byla navržena do stávajících železobetonových konstrukcí podchodu stanice, aby nebyla narušena statika objektu a celé stanice metra a i provozování přilehlých místností v podchodu. Hledalo se takové technické a konstrukční řešení, které bylo ze statického hlediska realizovatelné a aby byl minimálně narušen provoz a přesun cestujících.

V rámci doplnění dvojice eskalátorů byl také doplněn přístřešek autobusu ve směru Slaný. Odhadované celkové náklady akce činily před zahájením 33 milion, finální částka bude ještě vyčíslena. Zhotovitelem byl Metrostav. V návaznosti na novinku se zastávky pro linky 119 a 225 vrátily do autobusového obratiště.

S přestupem na linku k letišti se nepočítalo

V době přípravy projektu V.A se předpokládalo, že bude před zprovozněním metra V.A již v provozu modernizovaná trať Praha - Kladno s připojením na letiště. Tato drážní stavba měla být řešena tak, že veškeré přepravní vazby s nově budovaným metrem V.A budou probíhat v podzemních vestibulech i podchodech, tj. samotný výstup na povrch nebyl původně zamýšlen pro přestup na autobusy směřující na letiště. Nakonec se investice nerealizovala.


Jeden eskalátor pojede nahoru, druhý dolu (12. dubna 2018, Metrostav).

V Pražském metru ale letos nejde o jedinou novinku. Na Dejvické již probíhá modernizace osvětlení všech prostor stanice, na nástupišti budou postupně tři zábory a většina prací se uskuteční bez omezení provozu. Pouze po dobu čtyř víkendů bude stanice uzavřena pro nástup i výstup cestujících a vlaky budou stanicí pouze projíždět. První taková výluka se uskutečnila již o Velikonocích, další se uskuteční v měsíčních intervalech.

Na Karlově náměstí přibudou výtahy

Na Andělu proběhne modernizace trojice pohyblivých schodů v jižním vestibulu Na Knížecí. Společně s tím tady proběhne také rekonstrukce eskalátorového tunelu. Na Karlově náměstí pak pražský dopravní podnik plánuje modernizaci eskalátorů ve výstupu na Karlovo náměstí, kdy bude v provozu jen výstup na Palackého náměstí. Nově pak bude realizováno bezbariérové zpřístupnění stanice kaskádou osobních výtahů z Václavské ulice.


V součanosti probíhá také postupná oprava Dejvické (7. dubna 2015, Jakub Lachout).

V rámci rekonstrukčních prací připravuje dopravní podnik také modernizaci stanice Opatov na trase C společně s bezbariérovým zpřístupněním stanice kaskádou osobních výtahů. I tady nebude provoz stanice omezen. "Předpokládané termíny samotné realizace zatím nelze v této fázi u uvedených staveb kromě Dejvické predikovat, na Andělu možná začne realizace až v roce 2019," doplnila mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. Společně s tím pak dopravní podnik pokračuje i ve výměně pražců v nejstarších úsecích metra.

Čtěte také...
- I letos v pražském metru opraví stovky pražců (vydáno 31. ledna 2018)
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Nejen na Dejvcké se ale bude opravovat a modernizovat (7. dubna 2015, Jakub Lachout).

Praha teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Redakce Praha:

201 praha
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Martin Röslein

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!