Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Triumfální průvod zakončil oslavy MHD v Praze

PRAHA - Průvod historických i současných tramvají a pracovních vlaků v neděli 20. září zakončil velkolepé oslavy 140. výročí městské hromadné dopravy v Praze. V průvodu nechyběla ani slavná Mazací tramvaj.

Průvod si natáčely a fotily tisíce zájemců i samotných cestujících, a u toho Informační portál Vlčoun.cz nemohl chybět...


Průjezd konvoje na nábřeží kpt. Jaroše (20. září 2015, Jakub Lachout).

Výročí 140 let od zahájení městské hromadné dopravy v Praze bylo věnováno dost článků. Za všechny zmiňme dvě nejdůležitejší akce, a sice podobně fenomenální průvod autobusů, který ulicemi hlavního města projel začátkem června, a nedávné slavnostní představení kabiny tramvaje T3 v Kralovství železnic v Praze.

Čtěte také...
- Staré i nejnovější autobusy projely Prahou (vydáno 10. června 2015).
- 140 let MHD v Praze: Kabina tramvaje i průvod (vydáno 16. září 2015).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Průjezd konvoje na nábřeží kpt. Jaroše (20. září 2015, Jakub Lachout).

První vozidla dorazila na Smetanovo nábřeží v 9.00 hodin a postupně přijížděly další od nejstarších po nejnovější s tím, že konec kolony s nejmodernějšími tramvajemi končil na Mánesově mostě poblíž křižovatky Klárov.

Clkem tak lidé mohli zhlédnout přes tři desítky tramvají všech typů a využití. Součástí výstavy byly také technické vozy starající se o každoděnní bezproblémový provoz tramvají, nechyběla tak i Mazací tramvaj, která v posledních týdnech sklízí na sociálních sítích velký úspěch. Jen její facebooková stránka čítá několik tisíc fanoušků.


Průjezd konvoje na nábřeží kpt. Jaroše (20. září 2015, Jakub Lachout).

Dopravní podnik hlavního města Prahy umožnil zájemcům se svézt v tramvajích, které byly součástí průvodu. V 10.30 tak byly tramvaje uzavřeny, aby byly připraveny pro samotný průvod. Do historických vozů pak byli vpouštěni už jen majitelé místenek, veřejnosti byly pro nástup zpřístupněny tramvaje ze současného běžného provozu.

Po 11.00 hodině se pak celá kolona dala do pohybu a během hodinové vyjížďky absolvovala trasu přes Národní třídu a Václavské náměstí k Náměstí Republiky, odkud pokračovala přes Strossmayerovo náměstí na Výstaviště Holešovice.


Průjezd konvoje na nábřeží kpt. Jaroše (20. září 2015, Jakub Lachout).

Vozidla v průvodu znázorňovala historický vývoj tramvajové dopravy v Praze. Mezi prvními vozy tak byly například Ringhoffer ev.č. 351, priátorský vůz ev.č. 200 či prostorný dvounápravový vůz ev.č. 297 pochází z předposlední dodávky vozů, jež Praha dostávala.

Následovaly vozy krapet modernější, jako jsou například vozy T1 a T2. Protože tyto vozy jsou vybaveny tyčovým pantografem, tak za tyto vozy byl připojen ještě vozík, ve kterém pracovníci dopravního podniku dohlíželi na bezproblémový průjezd pantografu. Po nich už následovaly veřejnosti známé 'té trojky' a pracovní vozy, mezi kterými byly historické montážní plošiny i cvičná tramvaj.


Průjezd konvoje na nábřeží kpt. Jaroše (20. září 2015, Jakub Lachout).

Závěr konvoje patřil současnosti, takže lidé viděli i nyní provozované tramvaje od rekonstruovaných T3R.P přes nízkopodlažní modifikaci této tramvaje po tramvaje 14T a 15T včetně poslední modernizované verze 15T4.

Po dojezdu na obratiště Výstaviště Holešovice pak bylo možné si tramvaje ještě jednou prohlédnout a případně ještě vyfotit.


Průjezd konvoje na nábřeží kpt. Jaroše (20. září 2015, Jakub Lachout).

Na závěr nám dovolte malé shrnutí. Výročí 140 let městské hromadné dopravy v Praze pojal Dopravní podnik hlavního města Prahy velkoryse. Už jen průběžně doplňovalý web http://www.mhd140.cz/ obsahující základní i detailnější informace, který vznikl díky iniciativě pracovníků dopravního podniku, je v současné době nevyčerpatelnou studnicí zajímavých informací, a to včetně jednotlivých popisů tramvají, které se zúčastnily sobotního průvodu. Ten je právem nazýván triumfální akcí.

Informační portál Vlčoun.cz proto vyjadřuje obrovské díky a respekt všem pracovníkům pražského dopravního podniku, kteří se na přípravě této fenomenální akce jakkoli podíleli. Díky!


Průjezd konvoje na nábřeží kpt. Jaroše (20. září 2015, Jakub Lachout).

Praha teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Redakce Praha:

201 praha
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Martin Röslein

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!