Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

140 let MHD v Praze: Kabina tramvaje i průvod

PRAHA - Pražská městská hromadná doprava letos oslavuje 140 let. Zatímco některé doprovodné akce již proběhly, na další se zájemci z řad veřejnosti mohou těšit, dojde na den otevřených dveří i tramvajový průvod.

Velmi zajímavé bylo například slavnostní představení kokpitu tramvaje T3 v Království železnic na pražském Smíchově...


Jaroslav Ďuriš při představení kabiny tramvaje T3 (12. září 2015, Jakub Lachout).

Psalo se 23. září roku 1875, kdy byl položen základ městské hromadné dopravy v Praze - cestující začala pravidelně vozit otevřená koněspřežná tramvaj. Tuto neděli 20. září 2015 bude 'koňka' hrát ústřední roli i při výročí 140 let od zahájení pravidelného provozu MHD v Praze. Historická tramvaj zaujme čelní místo tramvajového průvodu Prahou, kterým budou po týdnu plném akcí spojených s historií i současností MHD zakončeny oslavy jubilea.

"Přeji všem Pražanům, aby si náležitě užili oslavy 140 let MHD v Praze, a mohu všem garantovat, že město bude pokračovat v další modernizaci a zvyšování komfortu pro cestující," uvedl Petr Dolínek, náměstek pražské primátorky a radní pro dopravu.


Ovládací pult kokpitu pražské 'tétrojky' (12. září 2015, Jakub Lachout).

Uplynulou sobotu se uskutečnila jedna z prvních akcí spojených s výročím MHD v Praze. Po několika měsících intenzivních příprav doplnil rozsáhlou expozici největší modelové železnice funkční kokpit tramvaje T3. Nový přírůstek v Království železnic potěší zejména děti, které si v muzeu oblíbily 'Bobinu', tedy lokomotivu typu 141.

Nejen děti, ale i nadšení 'šotouši' se mají opravdu na co těšit – v kokpitu je připravena projekce jedné reálné tramvajové trati a postupně k ní v průběhu roku přibudou další. Do budoucna by měly být tratě promítány přímo na přední okna kokpitu a návštěvníci budou mít možnost zpomalovat či zrychlovat průjezd městem. Kromě kokpitu Království železnic předvede návštěvníkům i novou světelnou mapu páteřních tramvajových linek.


Interiér části tramvaje s monitory o pražské MHD (12. září 2015, Jakub Lachout).

Po dalších drobnějších doprovodných akcích se pak v sobotu 19. září uskuteční tradiční Den otevřených dveří Dopravního podniku. Tentokrát brány svých závodů otevřou v depu metra Hostivař, autobusové garáži Hostivař a tramvajové vozovně Strašnice. V jednotlivých provozovnách se vedle typů vozů metra, tramvají a autobusů představí i vozidla, která zajišťují opravy a udržování dopravní cesty. Návštěvníci budou mít dále možnost nahlédnout do dílen a provozů, které jsou využívány k denním opravám a ošetřením vozů.

Expozice současných vozů tramvají, včetně těch nejmodernějších, bude doplněna také o historické vozy. Připraven bude i stánek Infocentra, prezentace řídicích a informačních systémů, své místo bude mít i téma životního prostředí či Střední průmyslová škola dopravní. Navštívit bude možné i zázemí Hasičského záchranného sboru.


Hned první den budila kabina tramvaje velký zájem (12. září 2015, Jakub Lachout).

Pomyslnou třešničkou na dortu bude triumfální průvod historických i současných tramvají, které budou doplněny i o několik technických vozů, starajících se o každodenní bezproblémový provoz tramvajové sítě. Celkově se do průvodu zapojí 36 typů kolejových vozidel. Příjezd vozidel je plánován na 9.00 hodin. V úseku od Mánesova mostu si zájemci budou moci prohlédnout současné vozy. Na Smetanově nábřeží  až k mostu Legií budou přistaveny historické vozy.

"Až do 10.30 hodin, kdy dojde k uzavření tramvají a jejich přípravě na odjezd, budou mít návštěvníci volný přístup do jednotlivých vozů a možnost fotografování," poznamenal tiskový mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl. Od 10.45 hodin bude do historických vozů umožněn vstup pouze cestujícím s místenkami. Veřejnosti budou pro nástup zpřístupněny tramvaje ze současného běžného provozu.

Unikátní kolona pojede přes centrum na Výstaviště

Přibližně v 11.00 hodin vyrazí celá kolona na hodinovou vyjížďku. Tramvaje projedou zastávkami Národní třída, Lazarská, Václavské náměstí, Masarykovo nádraží, Náměstí Republiky, Strossmayerovo náměstí a svou pouť zakončí ve smyčce Výstaviště Holešovice.


Průvodu před deseti lety dominovala koňka (29. září 2005, databanka portálu).

Kromě toho dopravní podnik připravil i řadu dalších doprovodných aktivit. Mezi nimi zmíníme například fotosoutěž zabývající se výročím MHD v Praze. Bohatý program oslav výročí přinese mnoho příležitostí, kdy se dají pořídit zajímavé fotografie. Dopravní podnik se rozhodl nejlepší fotografy ocenit zajímavými cenami. "Účastníci fotosoutěže mohou zasílat maximálně 3 fotografie z akcí pořádaných k výročí 140 let MHD se stručným popiskem na adresu fotosoutez@dpp.cz (předmět e-mailu: DPP 140)," upřesnil Štábl. Dodal, že desítka nejlepších si odnese zajímavé ceny.

Kromě toho Dopravní podnik hlavního města Prahy připravil také novou knihu. V ní vybral osobnosti, které se výrazně zasloužily o pražskou hromadnou dopravu, stejně jako několik profesí, které byly dříve běžné, ale dnes už přežívají jen ve vzpomínkách. Mezi vybranými zajímavostmi nechybí ani nejvýznamnější pražská vozidla nebo stavby, které změnily vzhled Prahy.


Vystavené tramvaje před deseti lety na Mánesově mostě (29. září 2005, databanka portálu).

"Více než 3 miliony lidí, kteří denně využívají pražskou MHD, nás zavazují k tomu, abychom naše služby dále inovovali, modernizovali a snažili se o maximální pohodlí našich cestujících. Chtěl bych všem cestujícím, ať už jezdí metrem, tramvají nebo autobusem, poděkovat a zvu všechny příznivce MHD, aby 140. výročí oslavili společně s námi," řekl Jaroslav Ďuriš, generální ředitel dopravního podniku.

A pokud by bohatý program někomu nestačil, může si v Infocentrech Dopravního podniku zakoupit zmíněnou brožuru ´140 osobností, událostí a zajímavostí z historie pražské MHD. "Zajímavosti veřejné dopravy tak mohou zájemci studovat i po skončení oslav," dodal Ďuriš.


Prvním, kdo usedl za pult tramvaje, byl generální ředitel DP (12. září 2015, Jakub Lachout).

Praha teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Redakce Praha:

201 praha
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Martin Röslein

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!