Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Akce Zažít MHD jinak přilákala tisíce zájemců

PRAHA - V rámci Evropského týdne mobility se ve středu na Smíchovském nádraží uskutečnila akce Zažít MHD jinak, jejímž cílem bylo ukázat veřejnou dopravu v netradičním světle.

Smyslem akce je také podpořit myšlenku multimodální dopravy, čili kombinace MHD přes železnici až třeba po cyklistiku...


Tak trochu jiná zastávka na Smíchovském nádraží (16. září 2015, ROPID).

"Díky široké spolupráci s ostatními partnery akce se podařilo tento rušný dopravní terminál proměnit v důstojnější a příjemnější místo pro přestup mezi metrem, vlakem, tramvajemi či autobusy," uvedl Petr Dolínek, náměstek pražské primátorky a radní pro dopravu. Dodal, že podobně by město rádo pokračovalo i na dalších místech.

Autobusový terminál MHD je v průběhu září barevně oživován street-artovými umělci z uskupení Artwise, kteří pojali revitalizaci celého prostoru jako improvizace na téma 'smích'. Na tramvajové zastávce vznikla květinová a mozaiková výzdoba díky studentům Střední průmyslové školy dopravní v Motole a Střední odborné školy zahradní a stavebnické na pražském Jarově.


O svezení tramvají EVO1 byl velký zájem (16. září 2015, ROPID).

Tato zajímavá myšlenka zkrášlit veřejný prostor byla žáky školy přijata velice příznivě a žáci bez velkých pokynů začali stanici vylepšovat ve spolupráci s učiteli a učitelkami odborného výcviku.

"Z reakcí zapojených žáků je zřejmé napjaté očekávání, jak veřejnost přijme jejich návrh na zkulturnění veřejného prostranství. Z mého pohledu je to i důkaz, že mladí lidé jsou schopni odvést dobrou práci a propagovat řemeslnou zručnost veřejně," vysvětlil ředitel Střední průmyslové školy Dopravní v Motole František Novotný.


Prezentován byl také systém informací o možnostech přestupů (16. září 2015, ROPID).

Akce ukázala běžné i netradiční možnosti kombinace různých druhů dopravy, ať už se jedná o dopravu veřejnou (MHD a železnice) nebo individuální (cyklistická, pěší). "I proto byla akce Zažít MHD jinak vybrána jako první ze série aktivit v rámci pražského Evropského týdne mobility. Těší nás velký zájem lidí i spolupracujících subjektů a jsme rádi, že není lidem veřejný prostor lhostejný," uvedl ředitel ROPID Petr Tomčík.

Ukázali elektrobus i Evičku

Po celý den si mohli cestující vyzkoušet také nový elektrobus, testovaný na linkách MHD nebo se nechat vyvézt tramvají s kolem na Barrandov. Poprvé se také mohli cestující svézt tramvají EVO1, která se v Praze testuje.

"Všechny tyto aktivity jsou ukázkou moderního přístupu dopravního podniku k technickým novinkám a vyjadřujeme tím také podporu čistým druhům dopravy po Praze. Dopravní podnik hlavního města Prahy se snaží o neustálé vylepšování MHD v Praze a věřím, že cestující tuto snahu ocení," dodal generální ředitel pražského dopravního podniku Jaroslav Ďuriš.


Cyklohráček pendloval ze Smíchova do Řeporyj (16. září 2015, ROPID).

"Novinkou pro cestující, kterou oficiálně představujeme, jsou také informační LCD panely v autobusech, které umí zobrazovat informace o přestupech v následující zastávce, a to v reálném čase včetně případných zpoždění. Zároveň spouštíme také testování automatického sčítání cestujících v autobusech," dodal Tomčík.

Podpora udržitelné městské hromadné dopravy a zlepšení terminálu Smíchovského nádraží jako důležitého dopravního uzlu podle starosty Prahy 5 Radka Klímy plně odpovídá snaze městské části o zvyšování kvality života na Praze 5. "V současnosti pracujeme na zapojení našich občanů do diskuze o změnách nádraží a jeho okolí, a to včetně otázky bezpečnosti této oblasti," uzavřel Klíma.


V trase Smíchovské nádraží - S9dliště Barrandov jezdila Cyklotramvaj (16. září 2015, ROPID).

V rámci akce Zažít MHD jinak si mohli dále návštěvníci vyzkoušet dětský výletní vlak Cyklohráček, novou houpačku na autobusové zastávce, zúčastnit se dopravního závodu 140 kilometrů / 140 minut s MHD nebo si třeba půjčit něco na čtení v bibliobusu Oskar. Za poloviční vstupné mohli lidé navštívit také nedaleké Království železnic, kde byl v sobotu slavnostně zprovozněn kokpit tramvaje T3.

Čtěte také...
- 140 let MHD v Praze: Kabina tramvaje i průvod (vydáno 16. září 2015).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Vyzdobený vstup do stanice metra (16. září 2015, ROPID).

Praha teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Redakce Praha:

201 praha
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Martin Röslein

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!