Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Metro za týden sveze první lidi do Motola

PRAHA - Už za týden budou moci obyvatelé Prahy obdivovat čtyři nové stanice pražského metra. Vlaky po 15.00 hodině začnou přepravovat cestující z Dejvické přes Bořislavku, Nádraží Veleslavín a Petřiny do Motola.

Připravují se na to nejen zaměstnanci dopravního podniku, ale také informační prvky ve stanicích i zastávkách MHD...


(24. února 2015, Jakub Lachout).

Podle oficiální facebookového provozu Pražské integrované dopravy bude provoz metra s cestujícími zahájen po slavnostním ceremoniálu na velikonoční pondělí přibližně v 15.00 hodin odpoledne. Webové stránky Ropidu se pak začínají plnit novými jízdními řády metra, tramvají a městských i regionálních autobusů.

Metro v pondělí, autobusy v úterý

Zatímco provoz metra bude zahájen již v pondělí odpoledne, linkové vedení návazné povrchové dopravy se změní až v úterý od ranního výjezdu. Mezi důvody je například to, aby se změny neudály uprostřed prodlouženého víkendu.

V povrchové dopravě se upraví pouze trasy autobusů. Řada linek je zrušena, některé budou sloučené s jinou linkou a jezdit pod jiným číslem, jiné naopak vzniknou. V tramvajové dopravě dojde jen k jediné změně, a sice ke zrušení tramvajové linky číslo 2, která dnes spojuje Divokou Šárku a Petřiny.


(24. února 2015, Jakub Lachout).

Nejzásadnější změny v autobusové dopravě zasáhnou obyvatele Prahy 6. Řada autobusových linek, které ve směru od Divoké Šárky jela na Dejvickou, nyní svojí jízdu utne u stanice metra Nádraží Veleslavín. Naopak k metru Bořislavka bude prodloužena linka číslo 131, která už tak nebude zajíždět na terminál Bořislavka.

Zkrácena bude linka číslo 174, která ve směru z Velké Ohrady pojede nově jen na Vypich. Zároveň bude omezen její provoz a nasazeny budou autobusy standardní délky. Relaci z Velké Ohrady na Hradčanskou nahradí v rychlejší trase přes Nové Butovice metrobusová linka číslo 184 obsazená kloubovými autobusy. Z ulic zmizí linky číslo 241 a 225, které v trase Nové Butovice - Velká Ohrada - Luka - Nádraží Veleslavín - Nové Vokovice nahradí linka číslo 142.

Mění se názvy zastávek

Kvůli lepšímu místopisnému označení se pak změní některé názvy zastávek. Zastávka Bořislavka se změní na Na Pískách, protože Bořislavka nahradí současnou Horoměřickou u metra. Obchodní dům Petřiny ponese nové jméno Petřiny, protože se nachází u metra, a současná konečná tramvají se bude nově jmenovat Sídliště Petřiny.


(24. února 2015, Jakub Lachout).

Zlepšení komfortu se dočkají také cestující ve směru z Letiště Václava Havla. Autobusová linka číslo 119, který každý den přepraví více než 14 tisíc cestující, bude nově zkrácena k Nádraží Veleslavín, čímž se zkrátí jízdní doba ze současných 21 minut na 15 minut. Zkrácením bude navíc daleko méně ovlivněna kolonami na Evropské ulici. Pražský radní pro dopravu navíc slíbil, že nově bude na každý spoj metra navazovat minimálně jeden autobus na letiště.

Aktivně se do nového spojení Prahy s letištěm zapojilo také samotné Letiště. "Počínaje 8. dubnem bude cestujícím u stanice metra Nádraží Veleslavín k dispozici naše asistenční služba, která jim bude pomáhat se zavazadly a směrovat je k zastávce autobusu číslo 119," uvedl Václav Řehoř, předseda představenstva Českého aeroholdingu.

Airport Expres pojede i nadále

Cestujícím i nadále budou k cestě na letiště dále slouži expresní 'stovka' od stanice metra Zličín i speciální autobusová linka Airport Expres AE, která spojuje letiště s Dejvickou a Hlavním nádražím. Kromě toho bude z letiště vedena linka číslo 191 na Petřiny (jízdní doba 24 minut) a Anděl (48 minut), v noci pak linka číslo 510 směrem na Petřiny, I.P.Pavlovu a Na Beránku.


(24. února 2015, Jakub Lachout).

Pracovníci Dopravního podniku hlavního města Prahy mezitím dokončují přeznačování map a schemat, které už tak ve většině stanicích i soupravách metra znázorňují trasy metra s novým úsekem zelené linky z Dejvic do Motola.

O změně dopravy jsou již nyní cestující kromě tištěných materiálů informováni také hlášením ve stanicích či na webových stránkách dopravce. V případě stanice metra Dejvická budou cestujícím mířícím na letiště určeny velkoformátové cedule ve dvou jazykových mutacích umístěné na místě původní zastávky linky číslo 119.

Čtěte také...
Metro už jezdí do Motola, ukazují schemata (vydáno 18. března 2015)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


(24. února 2015, Jakub Lachout).

Naposledy Praha měnila linkové vedení v souvislosti s metrem po prodloužení trasy C z Ládví do Letňan v roce 2008. Stejně, jako tehdy, tak i nyní si je Praha i dopravní podnik vědom velkého zásahu do sítě veřejné dopravy.

"Otevření čtyř nových stanic metra A znamená pro cestující a návštěvníky Prahy zejména zkvalitnění dopravy na severozápadě města. Pro nás je to další krok k rozšíření a zkvalitnění sítě veřejné dopravy. Chápeme zároveň, že půjde o změnu v dopravě a bude potřeba, aby cestující měli veškeré informace. V prvních dnech po otevření tak budou na nových stanicích připraveni informátoři dopravního podniku, kteří ochotně cestujícím poradí s dopravním spojením," uvedl generální ředitel dopravního podniku Jaroslav Ďuriš.

Přibude letadélko i hlášení

Pražský dopravní podnik také na nová schémata umístil piktogram letadla ke stanici metra Nádraží Veleslavín s tím, že na možnost přestupu na autobus číslo 119 upozorní také vlakový rozhlas po odjezdu ze stanice Bořislavka.


(24. února 2015, Jakub Lachout).

Provoz v novém úseku metra bude pásmový. To znamená, že ne všechny vlaky pojedou v celé trase. Každý druhý spoj v ranní špičce nepojede až do Motola, ale skončí už na Petřinách, přibližně od 9.30 až do ukončení odpolední špičky pak každá druhá souprava bude končit na Dejvické. V době od 6.00 do zhruba 19.00 hodin pak budou zaveden pásmový provoz také na opačném konci trasy A v úseku Skalka - Depo Hostivař.

Dlouho očekávané zprovoznění nového úseku metra na trase A vyvolává otázku, kam se rozvoj metra posune dál. Pražská primátorka Adriana Krnáčová v lednu prohlásila, že s prodloužení metra z Motola na ruzyňské letiště se už nepočítá. Že by snad začaly přípravy na stavbu nové trasy metra D...?

Čtěte také...
Projeli jsme si metro do Motola. Pojeďte také (vydáno 25. února 2015)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


(24. února 2015, Jakub Lachout).

Praha teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Redakce Praha:

201 praha
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Martin Röslein

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!