Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Projeli jsme si metro do Motola. Pojeďte také

PRAHA - Šest týdnů zbývá do zprovoznění nového úseku pražského metra. Hlášení "Příští stanice Nemocnice Motol" uslyší cestující již v pondělí 6. dubna. V předstihu jsme nahlédli do nových stanic.

/TÉMA MĚSÍCE/ - Pojďte se podívat tam, kam se běžný smrtelník ještě nepodívá, a hlasujte, která stanice je nejhezčí...


Vlaková souprava ve stanici Nemocnice Motol (24. února 2015, Jakub Lachout).

Zatímco nové hlášení, které i tentokrát namluvila Světlana Lavičková, už je připravené a zástupci Prahy se dohadovali s Ropidem o definitivní podobě linkového vedení, v pražském podzemí se pilně dokončují nové stanice metra.

Někde se dokončuje dlažba, jinde se dolaďují detaily. Pražské metro se od pondělí 6. dubna rozroste o další 4 stanice a 6,2 kilometru tratí. V rámci speciální nabídky Dopravního podniku hlavního města Prahy se mohli zástupci médií projet novým úsekem metra. A Informační portál Vlčoun.cz rozhodně nemohl chybět.


Interiér stanice Petřiny (24. února 2015, Jakub Lachout).

První stanicí, která pro nás byla zároveň také výchozí, je Nemocnice Motol, která se nachází u stejnojmenné fakultní nemocnice. Nachází se u Kukulovy ulice u zastávky autobusů městské hromadné dopravy s jediným vestibulem. Za stanicí, ve směru z centra, je umístěna soustava výhybek, která umožní obrat vlakových souprav.

Mimo část ranní přepravní špičky sem bude v pracovních dnech vedena pouze každá druhá vlaková souprava. 


Světlý strop odráží světlo (24. února 2015, Jakub Lachout).

Stanice Petřiny je další ze stanic, která se nachází na novém úseku metra. I tato stanice je vybavena jen jedním vestibulem, který bude ústit u dnešní zastávky Obchodní dům Petřiny. Ta se bude nově od 7. dubna jmenovat jen Petřiny, aby lépe korespondovala s přilehlou stanicí metra.

Interiér stanice do hnědé a zelené barvy. Dominantou stanice je obrovský sloup s vybetonovaných názvem stanice.

Vybrané vlaky tady ráno skončí

Za stanicí je ve směru z centra Prahy zřízeno obratiště s obratovou kolejí. Ta bude využívána v pracovních dnech od 6.00 do přibližně 9.30 hodin, kdy tady bude končit každá druhá souprava v rámci pásmového provozu.


Obratová kolej za stanicí Petřiny (24. února 2015, Jakub Lachout).

Předposlední stanicí na novém úseku metra je stanice Nádraží Veleslavín. Jak již název napovídá, je umístěna u železniční stanice Nádraží Veleslavín, kde bude cestujícím sloužit také nový dopravní terminál, kam budou zkráceny některé autobusové linky včetně linky číslo 119 od Letiště. Dominujícím prvkem jsou velké nádražní hodiny.

Vestibul umožní cestujícím výstup jak k vlakovému nádraží, tak i k autobusovému obratišti i na tramvajové zastávky.

Poslední je Bořislavka

Bořislavka je poslední stanicí před současnou konečnou stanicí Dejvická a poslední stanicí, kam jsme se při úterní exkurzi mohli podívat. I tady vestibul umožní výstup především k tramvajovým zastávkám, ale díky podchodu i do okolní zástavby.


Trojlodní stanice Nádraží Veleslavím (24. února 2015, Jakub Lachout).

I tentokrát máme v rámci Tématu měsíce připravenou anketu na hlavní stránce webu. Hlasujte, jak se vám líbí nové stanice metra, respektive která je podle vás ta nejhezčí?

Ropid, který organizuje veřejnou dopravu v metropoli i části Středočeského kraje, uvedl, že provoz metra bude zahájen po slavnostním ceremoniálu ještě v pondělí 6. dubna. Změny v návazné povrchové dopravě se pak uskuteční až od úterý 7. dubna od zahájení denního provozu.


Velké nádražní hodiny zdůrazňují blízkost železniční stanice (24. února 2015, Jakub Lachout).

Dohady o definitivní podobě linkového vedení mají konečně závěr. Poté, co Ropid zveřejnil první návrh, který počítal s přetrasováním dvou třetin tramvajových i autobusových linek, se mezi radnicemi Prahy zvedla vlna nevole. Do situace se vložil i radní pro dopravy Petr Dolínek, který rozhodl o tom, že tak velké změny se neuskuteční. Změní se jen linky, které souvisí se zprovozněním nového metra.

"Jsem velmi rád, že se podařilo tak rychle dosáhnout širší dohody mezi Ropidem a dotčenými městskými částmi na úpravách linek tramvají a autobusů. Díky tomu bude dostatek času na přípravu nových jízdních řádů i na informování cestující veřejnosti," uvedl Dolínek.

Praha 6: Chceme změny promyšlené

Důležité pro občany Prahy 6 je, že radnice uhájila zachování tramvaje číslo 18 na Petřiny, beze změny zůstávají zatím také tramvaje číslo 20 s 22. Radnice také prosadila, že na Patočkově zůstala autobusová obsluha tak, jak je dnes. ‎"Budeme nadále trvat na tom, aby změny MHD byly co nejvíce promyšlené a vyhovovaly co nejvíce občanům,“ řekl Ondřej Kolář, starosta městské části Praha 6.


Vlak s konečnou stanicí Petřiny (24. února 2015, Jakub Lachout).

A jak se tedy změní doprava? Provoz metra A bude od pondělí 6. dubna prodloužen z Dejvické přes stanice Bořislavka, Nádraží Veleslavín a Petřiny do stanice Nemocnice Motol. V pracovní dny od 6.00 do 9.30 hodin pojede v úseku Petřiny – Nemocnice Motol každá druhá souprava stejně, jako od od 9.30 do 20.00 hodin v úseku Dejvická – Nemocnice Motol.

Další změny se uskuteční až od úterý 7. dubna. V tramvajové dopravě se oproti megalomanským změnám uskuteční pouze jedna jediná změna, a sice zrušení linky číslo 2, kterou plně nahrazuje prodloužení metra.


Stanice Bořislavka je také již hotová (24. února 2015, Jakub Lachout).

V autobusové dopravě se odehraje daleko víc změn a úprav. Z těch největších vybíráme například novou trasu linky 108, která pojede z Bílé Hory přes Divokou Šárku a Petřiny k místní poliklinice nebo zkrácení linky číslo 119 z Letiště Ruzyně jen k metru na Nádraží Veleslavín. K metru, ale tentokrát na Bořislavku, bude odkloněna linku číslo 131.

Linka číslo 142 je nové označení pro sloučené linky číslo 214 a 225, která pojede z Nových Butovic přes Velkou Ohradu a Luka na Divokou Šárku, odkud pojede přes Nádraží Veleslavín do Nových Vokovic. "Obsluha Bílé Hory a Staré Ruzyně je nahrazena linkou 108," poznamenal mluvčí Ropidu Filip Drápal a dodal, že linka je nově vedená jako metrobus.

Zkracujeme jen k metru

Zkrácení k novým stanicím metra se dočkají také linky číslo 161 na Bořislavku, 174 ve směru od Velké Ohrady jen na Vypich nebo linka číslo 179. Ta pojede z Vypichu přes Nemocnici Motol a Luka do Třebonic.


Pohled do stanice Nemocnice Motol (24. února 2015, Jakub Lachout).

Počet metrobusových linek rozšíří také linka číslo 184, která pojede z Velké Ohrady přes Nové Butovice a Vypich na Hradčanskou. Častěji pojede také linka číslo 191 v trase Sídliště Petřiny - Ciolkovského - Letiště. "Navíc je zřízena zastávka OC Šestka. Nově budou na linku nasazeny standardní vozy a v úseku Ciolkovského/OC Šestka - Letiště jede pouze část spojů," uvedl Filip Drápal.

Pravděpodobně z důvodu eliminace zpoždění pak Ropid rozdělil stávající linku 294 na dvě samostatné linky. Linka číslo 192 kopíruje dřívější linku 292 a pojede z Malostranského náměstí k Nemocnici Pod Petřínem. Ze Staroměstské na Florenc pak bude jezdit linka 194.

Upravené příměstské linky

Změny se dotknou také příměstských linek řady 300. Linka číslo 312, 316 a 356 tak budou zkráceny jen na Bořislavku, linky číslo 301 a 352 pak čeká prodloužení ze zastávky Luka přes Mládí k Nemocnici Motol a dále na Vypich. Ze Zličína sem bude prodloužená také linka číslo 380 od Berouna.


Červeno zelená Bořislavka (24. února 2015, Jakub Lachout).

Praha teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Redakce Praha:

201 praha
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Martin Röslein

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!