Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Asistenti dopravy se osvědčují, zavádí je Zlín

ZLÍN, OTROKOVICE - Službu takzvaných asistentů dopravy si vyzkoušela v prvním srpnovém týdnu Dopravní společnost Zlín - Otrokovice. A protože se test osvědčil, zavede je dopravce do běžného provozu.

Čtyři revizoři kontrolovali jízdní doklady, radili a prodávali jízdenky cestujícím, vykazovali ty bez lístku, a to vše bez pokut...


První kontrolní akce se osvědčila, budou další (21. července 2015, Filip Vlček).

Po dva dny jezdili začátkem srpna čtyři pracovníci přepravní kontroly v trolejbusech na linkách směřujících na sídliště Jižní Svahy a opačně s reflexními vestami v roli tzv. asistentů dopravy. Jejich úkoly byly podobné jako o revizorů, ale neudělovali černým pasažérům pokuty, nýbrž umožňovali jim dodatečně si opatřit nebo označit jízdenky, případně si bez postihu vystoupit. Jedině pokud by narazili na falšované nebo pozměňované jízdní doklady, museli by udělit i sankci.

"Dlouhodobě zdůrazňujeme, že naším cílem a smyslem přepravní kontroly není vybírat pokuty, ale naučit všechny cestující, aby si kupovali jízdenky. Služba asistentů dopravy je jednou z forem, jak toho dosáhnout. U asistentů dopravy převažuje složka výchovná a preventivní nad složkou represivní. Vždy nám jde ale o to, aby ve vozech MHD nejezdili lidé bez platné jízdenky," vysvětlil ředitel Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice Josef Kocháň. 

Výsledky první akce: Deset lidí muselo ven!

Hned během prvního dne testování nové služby zkontrolovali čtyři asistenti dopravy v oblasti Jižních Svahů na 1200 cestujících. Vyloučili z přepravy 10 černých pasažérů. Ve třech případech prodali cestujícím jízdenky za 20 korun, čtyři cestující si pod dohledem asistentů označili vlastní jízdenky. "Kontrolovali jsme cestující ve vozidlech během jízdy. Pokud si některý černý pasažér nechtěl nebo nebyl schopen dodatečně zakoupit jízdenku, přikázali jsme mu, aby si na nejbližší zastávce vystoupil. Na následující zastávce jsme kontrolovali i další spoj, abychom zamezili tomu, že si černý pasažér znovu nastoupí v naději, že kontroloři už jsou pryč,“ popsal postup práce vedoucí oddělení přepravní kontroly Milan Máčala.


Dopravní společnost plánuje kontrolovat cestující v MHD (21. července 2015, Filip Vlček).

Opakovaný nástup stejného černého pasažéra však asistent v tento den ani následujícího kontrolního dne nezaznamenali. „Pokud by nastala situace, že cestující bez jízdenky odmítne vystoupit, trolejbus by na nejbližší zastávce zůstal stát a čekalo by se na vyřešení případu městskou nebo státní policií,“ doplnil vedoucí dopravního úseku Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice Pavel Nosálek.

Běžná přepravní kontrola včetně důsledného uplatňování všech sankcí podle smluvních přepravních podmínek bude ve vozidlech městské dopravy Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice nadále pokračovat, jak byli cestující zvyklí. Jen čas od času, zcela nepravidelně ji budou doplňovat také asistenti dopravy. Asistenti mohou cestujícím také poradit s plánováním trasy přepravy nebo s výběrem nejvýhodnější jízdenky, ale mohou rovněž upozorňovat na nutnost dodržování dalších ustanovení smluvních přepravních podmínek. Službu asistentů dopravy zavedly v posledních letech i některé jiné dopravní podniky, například v Ostravě nebo Ústí nad Labem, a mají s ní příznivé zkušenosti.

Čtěte také...
- Asistenti přepravy kontrolují také v noci (vydáno 26. dubna 2018).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Pokuty udělovat nebude, vykazovat z vozů ale může (21. července 2015, Filip Vlček).

Zlínský kraj teď

zdroj: http://cam-zl.nwt.cz/

Počasí Zlín - Slunečno.cz

Redakce Zlín:

213 zlinsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- zlinsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!