Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Arriva přiznala neodjeté spoje, slibuje nápravu

PLZEŇSKÝ KRAJ - Dnes končí pomyslné hájení nového dopravce v Plzeňském kraji. Arriva se přitom minulý týden potýkala s nedostatkem řidičů, což se projevilo tím, že některé spoje nevyjely. Dopravce slíbil nápravu a pokračuje v náboru řidičů.

Cestující ale pouze nekritizují. Pochvalují si například moderní vozový park i nízkopodlažnost usnadňující nástup maminek s kočárky...


Některé autobusy z Plzně vůbec nevyjely (15. června 2020, Filip Vlček)

"Minulý týden v úterý, ve středu a ve čtvrtek jsme kvůli vysoké nemocnosti řidičů nedokázali zajistit stovku spojů z celkových téměř deseti a půl tisíce, což je necelé jedno procento. V plzeňské provozovně nás trápí vyšší nemocnost zaměstnanců," potvrdil Informačnímu portálu Vlčoun.cz tiskový mluvčí společnosti Arriva Střední Čechy Jan Holub. Dokazuje to také dlouhý výčet neodjetých spojů na webu Integrované dopravy Plzeňského kraje, podle kterých se s největší absencí spojů potýkaly oblasti Kralovicka, Žihelska, Nýřanska a Blovicka.

Cestující si stěžují především na bloudění neznalých řidičů, nutnost navádění řidičů cestujícími a z toho vyplývající vysoká zpoždění. "Častěji přijede se zpožděním i klidně o půl hodiny, než na čas. Zvláštní je, že ČSAD Autobusy Plzeň zvládá jezdit na čas," stěžoval si například Oleg Šlezinger. Podobně negativní zkušenost měla i Veronika Klegová. "Při cestě do práce měl autobus jen 15 min zpoždění, při cestě z práce 45 min. Jde vám to skvěle," uvedla na sociální síti.


Řidiči podle cestujících ze začátku i často bloudili (15. června 2020, Filip Vlček)

Stížnosti cestujících postřehl také Krajský úřad Plzeňského kraje. "Stížnosti jsou na neodjeté či zpožděné spoje, a dále na nepochopení tarifu," uvedla hlavní problémy v autobusové dopravě tisková mluvčí Plzeňského kraje Alena Marešová. Doplnila, že do 15. července se na dopravce vztahuje pomyslná doba hájení, tedy doba, kdy Arrivě nebudou menší prohřešky pokutovány. Mluvčí zároveň ale doplnila, že dopravce s krajem intenzívně komunikuje a všechny očekávané výpadky hlásí. "Arriva komunikuje velmi intenzivně, jeho zástupce jednou či vícekrát denně, pracovní skupina po Skypu operativně podle potřeby, pravidelná jednání se uskutečňují jednou týdně."

Arriva pokračuje v náborové kampani

Arriva Střední Čechy problémy připouští, a pro eliminaci dalších potíží změnila dispečerské řízení a organizaci práce v provozovně, aby k výpadkům nedocházelo. "Navíc pokračujeme opět v náboru řidičů, abychom dokázali zastoupit kolegy na nemocenské," potvrdil Jan Holub. S platností od 16. července budou neodjeté spoje intenzívně řešeny podle uzavřené smlouvy o zajištění dopravní obslužnosti včetně všech důsledků. "Dopravci hrozí sankce za nevyjeté spoje," uzavřela Marešová.


Okrajové části Plzeňského kraje se často ocitly bez spojení (15. června 2020, Filip Vlček)

S problémy se Arriva potýkala hned od prvních dnů. Například se nesprávně načítaly Plzeňské karty, což dopravce s organizátorem krajské dopravy a dodavatelem odbavovacího systému rychle vyřešil. "K případným přeplatkům se stavíme čelem a cestující mohou chybně vydané jízdenky reklamovat v našich informačních centrech v Plzni a ve Stříbře," poznamenal Jan Holub s tím, že mezi dalšími komplikacemi, které se odrážely v pravidelnosti provozu, byly také uzavírky a opravy silnic. Uzavírky sice přetrvávají, ale již ne v tak mohutném množství. Arriva analyzuje data o skutečných jízdních dobách, aby na konci prázdnin jízdní řády odpovídaly reálnému provozu.

Kromě kritiky nový dopravce dostává i chválu. Cestující oceňují flotilu nových autobusů, jejich nízkopodlažnost a snadnou dostupnost pro rodiče s kočárky nebo cestující na invalidních vozících. "Jsme za to velmi rádi, protože za flotilou tří stovek autobusů se skrývá náročná práce našich lidí, POVEDu i Plzeňského kraje, kdy jsme všichni dělali maximum proto, aby i na Plzeňsku jezdily moderní autobusy a fungovala jedna jízdenka pro autobusy i vlaky," uzavřel Jan Holub.


Nejvíce postiženou oblastí bylo Kralovicko (15. června 2020, Filip Vlček)

Arriva Střední Čechy zajišťuje autobusovou dopravu v Plzeňském kraji na základě výběrového řízení od 14. června, kdy vystřídala dosavadního dlouholetého dopravce ČSAD Autobusy Plzeň. Nový dopravce cestující vozí ve 145 standardních autobusech Iveco Crossway, dále v 92 standardních autobusech značky MAN, 66 kapacitních autobusech značky Setra a ve 12 malých autobusech Dekstra. Každý pracovní den odveze Arriva Střední Čechy cestující na 235 linkách čítajících dohromady téměř 3800 spojů, dopravce také zajišťuje městskou hromadnou dopravu v některých městech.

Čtěte také...
- Nová doprava v Plzeňském kraji jede bez potíží (vydáno 1. července 2020)
- ČSAD Autobusy Plzeň v kraji pějí labutí píseň (vydáno 12. června 2020)
- Arriva se připravuje na start v Plzeňském kraji (vydáno 8. června 2020)
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Řidiči podrobně neznali tarif, což zpomalilo nástup cestujících (15. června 2020, Filip Vlček)

Plzeňský kraj teď

zdroj: http://www.zaktv.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Plzeň - Slunečno.cz

Plzeň na youtube:

Redakce Plzeň:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- Jakub Klimeš

Kontakt na redakci:
- plzensky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!