Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Nová doprava v Plzeňském kraji jede bez potíží

PLZEŇSKÝ KRAJ - Cestující v Plzeňském kraji si zvykají na zbrusu novou autobusovou dopravu. Dopravce Arriva Střední Čechy se zprvu potýkal s menšími problémy, rozjezd ale proběhl bez vážnějších komplikací.

Pomocí novému dopravci bylo také, že k němu přešla většina řidičů od ČSAD Autobusy Plzeň. Kromě autobusů se tak mnohde nic nezměnilo...


Nové autobusy u plzeňského terminálu (15. června 2020, František Živnůstka).

Ke změně dopravce došlo v polovině června. V rámci výběrového řízení, které vyhlásil Plzeňský kraj, tak společnost ČSAD Autobusy Plzeň nahradila na následujících deset let Arriva Střední Čechy. "Ještě nikdy žádný kraj nevysoutěžil jen jednoho dopravce, který by zajišťoval autobusovou dopravu pouze novými autobusy a s tak velkým komfortem pro cestující," řekl Pavel Čížek, náměstek hejtmana pro oblast dopravy. doplnil, že všechny autobusy jsou v jednotné modré barvě se žlutým a bílým prvkem a s logem Plzeňského kraje, takže je lidé na první pohled dobře poznají.

Potížistkou byla Plzeňská karta

V první dny však nebyl náběh nového dopravce úplně bez potíží. Především na větších dopravních uzlech si cestující stěžovali, že chybí informátoři. Plzeňský kraj totiž se změnou dopravce mnohde upravoval také trasy jednotlivých linek. "Nevím, odkud mi jede můj autobus domů," uvedla například seniorka Miroslava Stehlíková. K ní se terminálu u plzeňského hlavního nádraží přidal její manžel. "Je škoda, že tu není někdo, kdo by nám dokázal poradit," řekl Jan Stehlík.


Jeden z nových autobusů v Kralovicích (15. června 2020, František Živnůstka).

Menší komplikace během zahájení provozu nových autobusů Informačnímu portálu Vlčoun.cz potvrdil také tiskový mluvčí Arrivy Jan Holub. "V prvních dnech se například chybně načítaly Plzeňské karty, to jsme ale rychle s dodavatelem i POVEDem vyřešili," uvedl Holub, který zároveň ale podotkl, že dopravce každý den vypraví na 3800 spojů a nějaká drobná klopýtnutí nebo zpoždění kvůli uzavírkám a omezením na silnicích jsou. "Není to ale nic zásadního," dodal.

Dopravce také uvedl, že dál pracuje na tom, aby byli cestující se službami a novými autobusy a jejich vybavením spokojeni. Kladně také hodnotil, že část řidičů přešla od tehdejšího dopravce k Arrivě Střední Čechy. "Vážíme si i výkonů, které teď naši zaměstnanci na Plzeňsku odvádí a snaží se, aby se vše správně a co nejlépe zajelo. Jsme rádi, že k nám má většina zaměstnanců předchozího dopravce důvěru a pracuje teď v našem týmu," uzavřel Holub. 

Víte, že...
...každý pracovní den odveze cestující téměř 3800 spojů?
...zajišťován bude provoz na 236 linkách, včetně pěti linek MHD?
...autobusy budou využívat na 2340 zastávek?


Crossway zachycený na lince 345 v Žihli u nádraží (15. června 2020, František Živnůstka).

Arriva Střední Čechy na linky vypravuje nové autobusy a v regionální dopravě nabízí vysoký komfort přepravy. Největší zastoupení má Iveco, který do Plzeňského kraje dodal 145 autobusů Crossway, cestující se ale setkají také s 92 autobusy značky MAN, s 66 kapacitními autobusy značky Setra a 12 malými autobusy Dekstra. Autobusy jsou nízkopodlažní, klimatizované, s bezpečnostními pásy, pohodlnými sedačkami nebo větším prostorem na nohy. Lidé si během jízdy mohou dobít telefon nebo se na páteřních trasách připojí k WiFi, za jízdenku zaplatí platební nebo Plzeňskou kartou.

Autobusy za 1,5 miliardy korun

"Arriva za tři stovky nových autobusů pro Plzeňský kraj zaplatila téměř jeden a půl miliardy korun. Autobusy máme v pěti provedeních, od těch nejmenších pro dvacítku pasažérů a obsluhu malých sídel až po ty kapacitní, kde si i na vytížených linkách pohodlně sedne 55 cestujících," zdůraznil generální ředitel společnosti Arriva Daniel Adamka. Kromě regionální dopravy nově Arriva zajišťuje také městskou dopravu v Domažlicích, Rokycanech, Stříbře, Sušici a v Tachově. 


Jeden z minibusů zachycený v Rokycanech (15. června 2020, František Živnůstka).

Nový dopravce přitom není v Plzeňském kraji úplným nováčkem. "Jezdíme v okolí Domažlic nebo na linkách přijíždějících ze Středočeského kraje od Hořovic a Příbrami. Cestující budou vozit čtyři stovky řidičů. Většina z nich k nám přišla od stávajícího dopravce, jsme za to moc rádi, protože jde o zkušené profesionály. Cestujícím se tak na řadě míst tvář jejich řidiče nezmění," řekl ještě před zahájení provozu ředitel Arrivy Střední Čechy František Soumar.

Novinkou jsou spoje na zavolání

Z některých malých obcí cestují lidé jen párkrát za měsíc. "Pokud je u spoje nebo u zastávky v jízdním řádu symbol telefonu, cestujícím stačí půl hodiny před odjezdem spoje zavolat na číslo 378 035 477 a autobus pro ně přijede," podotýká Zdeňka Kmochová, jednatelka a ředitelka společnosti POVED, která dopravu v kraji organizuje. Organizace tím chce vyjít vstříc, a proto aby si na nový systém dopravy zvykli, všechny spoje označené jako na zavolání pojedou až do konce července bez nutnosti volat na uvedené číslo. "I když si je tedy cestující nezavolají, do konce července pro ně přijedou," ubezpečila Kmochová. 


Cestující se dočkali kvalitnějších vozů i spojů (15. června 2020, František Živnůstka).

Plzeňský kraj teď

zdroj: http://www.zaktv.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Plzeň - Slunečno.cz

Plzeň na youtube:

Redakce Plzeň:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- Jakub Klimeš

Kontakt na redakci:
- plzensky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!