Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Vandalové mají utrum. Vozy ohlídají kamery

PLZEŇ - Plzeňské městské dopravní podniky nainstalují postupně do svých autobusů, trolejbusů a tramvají kamery sledující dění uvnitř vozů. Mají zvýšit bezpečnost cestujících i zaměstnanců a působit tak zejména preventivně.

Jde o jeden z desítek unikátních projektů konceptu Smart City Plzeň, který má zjednodušovat a zpříjemňovat život Plzeňanům...


Interiér vozidel budou v Plzni snímat kamery (29. května 2016, Jakub Klimeš).

"Předpokládáme, že kamery budou mít zejména preventivní charakter, a že se tedy výrazně omezí počet případů napadení, kapsářství a výtržnictví. Ve vozech bude vždy rozmístěno 5 až 8 kamer dle velikosti vozidla," řekl primátor města Plzně Martin Zrzavecký. Podle Roberta Houdka, koordinátora bezpečnosti Plzeňských městských dopravních podniků, již proběhl zkušební provoz. A úspěšně.

Kamery budou lokálně nahrávat záznam na vnitřní SD kartu a nahrávky uloží na centrální městské úložiště vždy na konečné stanici, případně v depu, pomocí Wi-Fi připojení. Záznamy se tak z kamer dostanou na pult městské policie většinou s nejdéle půlhodinovým zpožděním. Do budoucna se počítá s online přenosem, kdy by bylo zajištěno přímé spojení s policií. "Již více než rok mají řidiči k dispozici nouzové tlačítko, po jehož stisknutí dojde k okamžitému přednostnímu volání na dispečink, kde se v systému zároveň automaticky zobrazí informace o vozidle," doplnil Houdek s tím, že lokalizace vozidla je zjistitelná ihned.


Kamery budou instalovány také do tramvají (vydáno 7. července 2016, Jakub Klimeš).

"Na využití kamerového sledování uvnitř vozů mají Plzeňské městské dopravní podniky právní posudek. Záznamy nebudou v majetku firmy, bude je zpracovávat jen policie, vedle prevence tak budou samozřejmě sloužit také k vyšetřování případných incidentů. Garantovaná minimální doba uložení dat bude tři týdny," upřesnil dopravně-provozní ředitel Plzeňských městských dopravních podniků Jiří Ptáček.

Náklady na instalaci kamer budou hrazeny v rámci vlastní investiční politiky dopravce, částka v předpokládané výši zhruba 20 milionů korun pokryje pořízení zařízení a jejich instalaci do stávajících vozů. Tato instalace se nebude týkat vozidel, kterým se blíží termín vyřazení z vozového parku. Nová vozidla budou mít ve veřejné soutěži požadavek na integrovaný kamerový systém jako součást palubního počítače. Náklady na provoz kamer jsou minimální. Všechna vozidla by mohla být kamerami osazena během následujících dvou až tří let.


Každý vůz bude snímat 5 až 8 kamer (8. července 2016, Jakub Klimeš).

Kamerový systém se osvědčil v řadě českých měst. Zatímco v Brně jsou jimi tramvaje vybavovány postupně podle povolení Úřadu pro ochranu osobních údajů, v Ostravě jimi byly vybaveny všechny nově pořizované tramvaje, trolejbusy a autobusy. I v těchto městech mají kamery spíše preventivní charakter, nicméně například v Ostravě již vedly k dopadení několika pachatelů trestné činnosti.

Čtěte také...
- Další tramvaje nahrávají, co se děje ve voze (vydáno 7. dubna 2015).
- Cestování ostravskou MHD bude bezpečnější (vydáno 7. listopadu 2016).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Starší vozy před vyřazením již kamery nedostanou (30. června 2016, Jakub Klimeš).

Plzeňský kraj teď

zdroj: http://www.zaktv.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Plzeň - Slunečno.cz

Plzeň na youtube:

Redakce Plzeň:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- Jakub Klimeš

Kontakt na redakci:
- plzensky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!