Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Ostravská MHD má kamery ve většině vozidel

OSTRAVA - Dopravní podnik Ostrava doplnil více než tisícovku kamer do zbývajících 142 vozidel městské hromadné dopravy. Od dubna tak do ulic města vyjíždí všechny vozy s kamerovým systémem.

Jedinou výjimkou jsou vozy, u kterých se v brzké době předpokládá jejich vyřazení. Záznamy z kamer jsou u policie stále vyhledávanější...


Kamery pomáhají odhalovat trestnou činnost (23. května 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

V rámci poslední soutěžené zakázky bylo nainstalováno do každého vozidla pět až deset kamer podle typu vozu tak, aby byl pokryt celý vnitřní prostor. Navíc má každé vozidlo dvě kamery monitorující prostor před a za vozidlem. Záznamy z kamer uchovává Dopravní podnik Ostrava po dobu pěti dnů a nemůže je zveřejňovat, ani poskytovat veřejnosti na vyžádání. Se záznamy pracují proškolení zaměstnanci speciálního pracoviště v Dohledovém centru dopravního podniku. Záznamy mohou být archivovány nebo následně vydány pouze na žádost Policie ČR nebo správním orgánům při šetření události.

"Dopravní podnik Ostrava se stává lídrem mezi velkými provozovateli MHD v ČR s takto intenzivním pokrytím svých vozů kamerami se záznamem. Již 97,9 procent cestujících vítá strategii dopravního podniku mít v každém voze kamerový systém. Kamery také většina z nich považuje za klíčový prvek v oblasti bezpečnosti. A to je pro nás zásadní. Kamery chrání naše cestující i naše zaměstnance. Jsou užitečné nejen jako prevence kriminality, ale mohou být použity například i k doložení pojistných událostí," uvedl generální ředitel Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys.

Čtěte také...
Cestování ostravskou MHD bude bezpečnější (vydáno 7. listopadu 2016)
Ostrava ztrojnásobí počet vozidel s kamerami (vydáno 30. července 2018)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Těmito kamerami jsou vybavena téměř všechny vozy (23. května 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Nejnověji nainstalované kamery v rámci zakázky za více než 22 milionů korun mají údajně kvalitnější obraz, díky čemu dopravní podnik věří, že urychlí a zjednoduší práci pracovníků všech složek Integrovaného záchranného systému. "Vybavení všech vozidel MHD kamerami považujeme za významný milník právě v oblasti bezpečnosti a prevence kriminality. Kromě kamer se ve vozidlech MHD a na zastávkách pohybují asistenti přepravy a strážníci, kteří k pocitu bezpečí cestujících také přispívají," doplnil primátor města Jan Dohnal.

Poptávka po záznamech ze strany Policie České republiky rok od roku roste. Podle statistických údajů, které Dopravní podnik médiím poskytl, se počet žádostí po poskytnutí kamerových záznamů skutečně zvedá a například v roce 2021 jich dopravní podnik evidoval 701, o rok později pak již 884 a v loňském roce přesáhl tisícovku, konkrétně 1040. Mezi roky 2021 a 2023 tak došlo k nárůstu počtu žádostí od Policie České republiky až o 30 procent. 


Kamery jsou v tramvajích, trolejbusech i autobusech (23. května 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

"Kamerový systém, který je dnes už součástí každého městského hromadného dopravního prostředku v Ostravě, je velkým pomocníkem i pro práci policistů. Kamery mohou působit jednak preventivně, ale také nám napomáhají odhalovat protiprávní jednání. Přispívají velkou měrou ke ztotožnění podezřelých osob či svědků různých událostí, u kterých se nepodařila zjistit jejich identita. Mimo jiné může být kamerový záznam použit jako důkazní prostředek," vysvětlil pak ředitel Městského ředitelství policie Ostrava Antonín Řezníček.

Dopravní podnik Ostrava má ve svém vozovém parku celkem 569 vozidel. Kamery mají všechna vozidla, vyjma těch s plánovaným vyřazením, kterých je aktuálně zhruba sedm procent. Tato vozidla jsou využívána zejména jako zálohy, například v případech potřeby operativních změn v dopravě, jako jsou mimořádnosti a plánované výluky. Systém bezpečnosti cestujících MHD navíc posiluje i stále se rozšiřující metropolitní síť kamerových dohledů na zastávkách a dalším veřejném prostoru.

Čtěte také...
DP Ostrava dovybaví všechny vozy kamerami (27. září 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Ve vozech s plánovaným vyřazením kamery nejsou (23. května 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!