Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

DP Ostrava dovybaví všechny vozy kamerami

OSTRAVA - Zvýšení bezpečnosti ve vozidlech MHD zajistí nově kamery v téměř šesti stech vozech Dopravního podniku Ostrava. Kamerami se záznamem dovybaví podnik 127 autobusů, 10 trolejbusů a 6 tramvají.

Dopravní podnik se tak stane prvním veřejným dopravcem v ČR, který má celý vozový park pokrytý kamerami, s výjimkou vozů s plánovaným vyřazením...


Malé, ale o to důležitější jsou kamery ve vozech MHD (nedatováno, DPO/archiv)

Celkem bude do všech vozů instalováno zhruba tisíc kamer. Každý dovybavený dvanáctimetrový autobus bude mít pět kamer, stejně i každý trolejbus. Na jednu velkokapacitní tramvaj připadne kamer deset, aby byl pro zvýšení bezpečnosti cestujících pokrytý prostor uvnitř celého vozidla. Každé vozidlo bude mít i dvě kamery monitorující prostor před a za vozidlem. V tomto týdnu proběhl podpis smlouvy mezi dopravním podnikem a dodavatelem, instalace by měla proběhnout do několika měsíců.

"Bezpečnost cestujících v MHD je pro nás prioritou. Věříme, že právě tímto krokem přispějeme k jejímu zvýšení. Že jsou kamery pro naše cestující důležité, ukazují i každoroční průzkumy, kdy 99 procent cestujících naši strategii vítá, více než 89 procent z nich kamery dokonce považuje za klíčový prvek bezpečnosti při cestování MHD, druhým je přítomnost asistentů přepravy," řekl ředitel nákupu a investic Dopravního podniku Ostrava s tím, že nové kamery nabídnou ještě kvalitnější obraz. "Budou také připraveny pro případné budoucí propojení se systémem Genetic. Ten je nyní používán u městských kamer například na zastávkách a umožňuje online náhled," dodal. 


(23. května 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Dodavatelem je společnost Master IT a cena zakázky je více než 22 milionů korun. "Chceme bezpečnější Ostravu, a proto tento krok vnímáme jako významný posun v pocitu bezpečí obyvatel ve veřejném prostoru. Záznamy z kamer ve vozidlech městské hromadné dopravy již pomohly Policii ČR v řešení stovek případů. Dopravní podnik Ostrava eviduje jen za rok 2022 téměř 900 žádostí policistů o kamerové záznamy. Každý rok navíc poptávka po těchto datech roste," zdůraznil pak ostravský primátor Jan Dohnal.

Kamery mají automaticky od výroby instalována všechna nová vozidla dopravního podniku od roku 2018. Aktuálně má Dopravní podnik Ostrava ve svém vozovém parku téměř 570 vozů. A o tom, že dopravní podnik řeší bezpečnost cestujících aktivně, svědčí také proběhlá kontrolní akce Asistentů přepravy s městskými strážníky minulý pátek večer. Zkontrolováno bylo 1724 cestujících na 57 spojích mezi Karolinou a Křižíkovou, z nichž 216 bylo vyloučeno pro jízdu bez platného jízdního dokladu nebo pro opilost. V podobných akcích pak bude dopravní podnik i nadále pokračovat. 

Čtěte také...
- Expres Ostrava: Asistenti přepravy vyloučili každého osmého (vydáno 26. září 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Asistenti přepravy zvyšují kvalitu cestování v MHD (nedatováno, DPO/archiv)

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!