Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Vyřazené ostravské T6A5 zamířily do Konotopu

OSTRAVA - Vyřazené ostravské tramvaje T6A5, které v běžném provozu dojezdily letos v červnu, čeká nový domov. První šestice vozů byla naložena a odvezena do Konotopu na Ukrajině, kde pomůže obnovit zdejší provoz.

Do válkou zasaženého města bude odvezeno celkem 25 tramvají. Před zprovozněním musí ještě projít nutnými technickými úpravami...


Tramvaje připravené před naložením v Martinově (14. prosince 2023, DPO)

První várka tramvají odjíždí v těchto dnech naložená na nákladních vozech do ukrajinského města Konotop. Jde o již dříve vyřazené vozy typu T6A5 Dopravního podniku Ostrava. Ve válkou zasaženém Konotopu budou sloužit k obnově a posílení tramvajové dopravy. O daru rozhodla v červnu rada města Ostravy. Tramvaje budou odváženy v následujících týdnech postupně po šesti kusech. Nakládka jedné tramvaje trvá zhruba dvě hodiny, kvůli výšce tramvaje se již dříve demontovaly například pantografy.

"Všechny darované tramvaje již v Ostravě splnily svoji historickou roli. V rámci strategie cílené a koncentrované pomoci ukrajinskému městu Konotop jsme rádi, že i díky technické spolupráci můžeme přispět k obnově tramvajového provozu tam, kde je to za potřebí," uvádí Daniel Morys, generální ředitel Dopravního podniku Ostrava. Tramvaje pojedou naložené na nákladních vozech, které si zajistila ukrajinská strana díky finančnímu daru Ministerstva zahraničních věcí ČR ve výši 3 miliony korun.


Tramvaje poputují do ukrajinského Konotopu (14. prosince 2023, DPO)

"Vozy použijeme pro obnovu a posílení tramvajového provozu ve městě. Chceme je využívat pro zintenzivnění přepravy na páteřních trasách. Jsme rádi, že v této pro nás nelehké době, se najdou lidé s velkým srdcem, kteří chtějí pomoci. Nejvíce tuto pomoc ocení občané našeho města. Jejich jménem vám děkujeme," doplnil Artem Semenikhin, starosta Konotopu. Poslední tramvaje by z Ostravy měly odjet do konce ledna 2024. Nedlouho poté, záleží na aktuální situaci při přejíždění hranic, dorazí všechny na Ukrajinu. Do tamního provozu se pak dostanou až po nutných technických úpravách, jako například uzpůsobení podvozku na jiný rozchod kolejí.

"Cítíme odpovědnost za to, aby v těchto těžkých chvílích pro Ukrajinu Česko dále pomáhalo. Darování tramvají je mimo jiné cenné i v tom, že kromě samotné pomoci při obnově poničeného vozového parku je vhodnou formou propagace českých výrobků a českých firem, které mohou mít po skončení konfliktu výhodnou startovací pozici při obnově země," uvedla k projektu vrchní ředitelka sekce mimoevropských zemí, ekonomické a rozvojové spolupráce Kateřina Sequensová.


Vozy T6A5 dojezdily v Ostravě letos v červnu (14. prosince 2023, DPO)

Město Ostrava se stalo partnerským městem ukrajinského Konotopu. "Kromě 25 tramvají jsme již dříve darovali konotopským občanům, kteří se vypořádávají s následky války, celkem 10 autobusů a humanitární pomoc. I díky darům z Ostravy tak může fungovat městská hromadná doprava tohoto města," doplňuje Břetislav Riger, náměstek primátora pro dopravu.

Tramvaje T6A5 v Ostravě dojezdily definitivně v závěru letošního června. Ve čtvrtek 29. června tak byly poslední provozní tramvaje vypraveny na dvě pořadí linky X3, která jezdila jen v ranní a odpolední špičce. Po zátahu poslední tramvaje T6A5 se pak přiblížilo oficiální vyvrcholení celé rozlučkové akce. V 18.15 hodin do smyčky Nádraží Vítkovice dorazila první vlašťovka v podobě sólo tramvaje. Následovala souprava, která se postavila za přistavený sólo vůz. Pro mnohé byl pak nečekaným překvapením příjezd třívozového soupravy tramvají ve složení 1125 + 1121 + 1120, která se postavila na druhou kolej smyčky Nádraží Vítkovice. Zájemci pak měli možnost si všech šest tramvají typu T6A5 důkladně prohlédnout.

Čtěte také...
Ostravské T6A5 dojezdily ve velkolepém stylu (vydáno 3. července 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Nákladní vozy je poté odvezou do Ukrajiny (14. prosince 2023, DPO)

Tramvaje T6A5 ale z Ostravy úplně nevymizela. Kromě tisíců fotografií si Dopravní podnik Ostrava ponechal jeden vůz tramvaje Tatra T6A5 ve své sbírce v Depozitáři historických vozidel. Ten bývá zpřístupňován při vybraných kulturních akcích, jako je například Ostravská muzejní noc na přelomu května a června, a nebo třeba Den ostravských dopraváků zkraje září.

Tatra T6A5 je čtyřnápravová tramvaj, která byla v letech 1991 až 1998 vyráběna firmou ČKD Tatra v Praze pro český a slovenský trh. Celkem bylo vyrobeno 296 těchto vozů, které dodnes jezdí v Praze, Brně, Ostravě, Bratislavě a Košicích. Největší zastoupení měla ve své době Praha, kde se prohánělo až 150 tramvají tohoto typu. Následovala Ostrava s 38 vozy a končilo Brno s dvacítkou tramvají. Díky jejich postupnému odprodeji z Prahy se ale s těmito vozy mohou potkat cestující také v ukrajinské Charkově a v bulharské Sofii. A teď bude možné se potkat i s těmi ostravskými na běžných linkách v ukrajinském Konotopu. 

Čtěte také...
V republice jezdilo přes dvě stě tramvají T6A5 (vydáno 29. června 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Do Konotopu poputuje celkem 25 ostravských tramvají (14. prosince 2023, DPO)

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!