Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Kloubový Mikulášský trolejbus Opavany zaujal

OPAVA - Speciální Mikulášsko-pekelný trolejbus opět vypravil Městský dopravní podnik Opava. Letos to byla jízda netradiční, dopravce si od časopisu Československý dopravák pronajal kloubový vůz typu Škoda 15Tr.

Nasazení kloubového trolejbusu - jediného v Opavě - byl dobrý krok, o jízdu zvláštním spojem byl totiž nebývale velký zájem...


Kloubový Mikulášský trolejbus na točně Městský hřbitov (5. prosince 2018, Filip Vlček).

Počasí letošní Mikulášsko-pekelné jízdě přálo. Od rána bylo jasno, a tak není divu, že hned první spoj krátce po půl druhé odpoledne byl už v centru města zaplněný malými cestujícími, kteří toužili osobně vidět Mikuláše, anděla a uvěřit, že existují i čerti. Na Mikulášský trolejbus Městský dopravní podnik Opava vypravil zapůjčený kloubový trolejbus ev.č. 81 typu Škoda 15Tr, který v majetku časopisu Československý dopravák. 

Trolejbus Mikulášsko-pekelné jízdy pendloval po trase trolejbusové linky číslo 201 mezi vozovnou v Kylešovicích přes Východní nádraží do centra Opavy a dále k Nemocnici na obratiště Městský hřbitov. V trolejbuse, o jehož úžasnou výzdobu se postarali zaměstnanci dopravního podniku, nechybělo ani peklo. Šlo o zadní část trolejbusu, která tam symbolicky rozdělovala vůz na první polovinu pro běžné cestující a hodné děti, a zadní půlku určenou pro děti zlobivé.


Mikuláš při zpovídání dětí (5. prosince 2018, Filip Vlček).

V pekle nechyběl kotel na zlobivé děti, stůl pro staré karbaníky včetně hracích karet a kniha hříchů. Hodné děti pak od anděla nebo Mikuláše, kterého se výborně zhostil dispečer Městského dopravního podniku Opava Michal Gilík, čekala sladká odměna. Ve voze panovala skvělá atmosféra, všichni cestující dostávali od průvodčího speciální pamětní jízdenky, akce se dostala také do večerního vysílání České televize.

Trolejbus se na lince číslo 201 protočil celkem pětkrát, v závěru spoje většinou se zpožděním. Důvodem byl velký počet cestujících, kteří se chtěli speciálním trolejbusem svézt. Absurdní je, že zmíněné zpoždění svědčí především o tom, že o tuto akci byl enormní zájem. 


Čert měl kotel na zlobivé děti. Ani jednou jej ale nepoužil (5. prosince 2018, Filip Vlček).

Kloubový trolejbuse se na Mikulášsko-pekelné jízdě objevil vůbec poprvé. Jde o trolejbus, který odkoupil časopis Československý dopravák od Dopravního podniku měst Chomutov a Jirkov za účelem symbolického rozloučení s trolejbusy typu 14Tr v Opavě. To se konalo v polovině listopadu a do Opavy přilákalo desítky dopravních nadšenců ze všech koutů republiky, akci si tehdy ale nenechaly ujít další stovky Opavanů. Následně odstavený trolejbus se pak rozhodl Městský dopravní podnik Opava využít právě ke speciální mikulášské akci.

Všem zaměstnancům Městského dopravního podniku Opava, kteří se jakkoli podíleli na přípravě této netradiční, ale stále oblíbenější akce, patří obrovský dík. Informační portál Vlčoun.cz si troufá konstatovat, že takovou akci právě opavský dopravní podnik posunul zase o laťku výš. Nezbývá, než se těšit na to, co dopravní podnik připraví nového zase v příštím roce. Taková akce má totiž obrovský smysl a velmi kladnou odezvu.


Mikulášský trolejbus byl plný už od prvních zastávek (5. prosince 2018, Filip Vlček).

Historie Mikulášských trolejbusů v Opavě se začala psát v roce 2015, kdy jej Městský dopravní podnik vypravil vůbec poprvé. Cestující se s trojicí Mikuláš, čert a anděl mohli svézt na pravidelných spojích trolejbusové linky číslo 201, na kterou dopravní podnik vypravil trolejbus ev.č. 308 se jménem "Andělský". Abnormální zájem o svezení se tímto trolejbusem byl pomyslným závazkem pro opakování akce každý rok. Následovala ale roční přestávka, kdy pod novým vedením dopravního podniku byla akce přepracována na Andělský trolejbus. V roce 2016 se ale Mikulášský trolejbus vrátil a v drobných obnovách se tradice drží dodnes. 

Čtěte také...
- Mikulášský trolejbus v Opavě předčil očekávání (vydáno 7. prosince 2015).
- Andělský trolejbus připomněl blížící se Vánoce (vydáno 24. prosince 2016).
- Opava se symbolicky rozloučila s trolejbusy 14Tr (vydáno 14. listopadu 2018).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Nechyběl ani anděl, na snímku u vstupu do pekla (5. prosince 2018, Filip Vlček).

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!