Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Třináct Urbanwayů doplní v srpnu ještě dva

OPAVA - Už téměř dva měsíce vozí cestující v opavské městské hromadné dopravě 13 nových autobusů s pohonem na zemní plyn. Nové Urbanwaye doplní v závěru srpna zbývající dva vozy, a dodávka bude kompletní.

V průběhu srpna pak bude dokončena také výstavba vlastní plnící stanice zemního plynu v areálu kylešovické vozovny...


Urbanway ev.č. 169 u zastávky Divadlo (24. července 2015, Filip Vlček).

Dodávky nových autobusů pro opavský dopravní podnik začaly v závěru května a do konce června bylo dodáno celkem 13 vozů. Protože v areálu vozovny není zatím dokončena výstavba stacionární plnící stanice zemního plynu, tak již koncem května zapůjčila společnost Vítkovice doprava svojí mobilní plničku, kterou tady instalovala během několika hodin.

S autobusy se mohou cestující svézt na všech autobusových linkách v Opavě a podle reakcí jsou s nimi lidé spokojeni. Zmiňují například tišší provoz, nízkopodlažnosti, ale stranou nezůstává ani ekologie. A vcelku spokojení jsou také samotní řidiči.


Zastávku Divadlo opuští ev.č. 173 se jménem Slunečník (24. července 2015, Filip Vlček).

Poslední dva vozy z patnáctikusové série mají dorazit koncem srpna, čímž bude celá dodávka kompletní. "Autobusy se budou jmenovat Školáček a Květinka a jejich křest se uskuteční na začátku školního roku," potvrdil Informačnímu portálu Vlčoun.cz tiskový mluvčí Městského dopravního podniku Opava Jaromír Šimánek.

Nákupem nových vozů, jejichž cena se pohybuje okolo 5,5 milionu korun za kus, se tak opavský dopravní podnik stal jedním z mála v České republice s výhradně nízkopodlažním autobusovým vozovým parkem.

Vyřadí stejný počet starých autobusů

Protože podmínkou přidělení dotace ale bylo vyřazení stejného počtu starších autobusů, vozovnu tak opustí nebo již opustilo celkem 15 vozů. "Půjde o vozy typu Karosa, Citybus, Solaris i Sor," poznamenal Šimánek s tím, že si vzhledem k podmínkám přidělení dotace podnik nemůže nechat ani jedno z vozidel jako historické. Z Kylešovic tak zmizí i legendární Karosa ev.č. 111, kterou dopravní podnik využíval spíše jako servisní vozidlo.


Podjezdem domu se do zastávky Divadlo dostává Kočičák (24. července 2015, Filip Vlček).

Pro zajištění bezproblémového provozu autobusů Urbanway byla v červnu zahájena výstavba stacionární plnící stanice zemního plynu, která by měla skončit v průběhu srpna. Po jejím dokončení bude možné vrátit společnosti Vitkovice doprava mobilní plničku, díky které je zajištěno provizorní plnění autobusů v současné době.

"Investice v hodnotě zhruba 22,4 milionu korun je financována ve výši 10% z vlastních zdrojů Městského dopravního podniku Opava. Největší část nákladů je ale pokryta z prostředků Evropské unie," dodal tiskový mluvčí Jaromír Šimánek.


Zadní část opavských Urbanwayů (24. července 2015, Filip Vlček).

Nejen autobusy jsou ale novinkou v Opavě. Připomeňme, že již na začátku června byly při konání Dne otevřených dveří slavnostně představeny dva zbývající trolejbusy ev.č. 312 a 313, které cestující poznají podle pojmenování Květa a Opasaurus.

Dodáním těchto trolejbusů byla dokončena obnova trolejbusového vozového parku po ničivém požáru v roce 2013. Při něm byla zničena prakticky celá hala vozovny v Kylešovicích a v ní shořelo celkem sedm trolejbusů různých typů a další trolejbusy i autobusy byly poškozeny kouřem. Škodu tehdy dopravní podnik vyčíslil na 48 milionů korun a do opravené haly s novým protipožárním systémem vjely první vozy až 13 měsíců po požáru.


Opět zastávka Divadlo s vozem ev.č. 163 a palmami (24. července 2015, Filip Vlček).

Třináct nových autobusů Iveco Urbanway bylo představeno Opavanům ve čtvrtek 25. června. Slavnostního aktu se účastnily také děti opavských základních škol, kteří vymysleli zajímavá jména. Denně tak lze v ulicích potkat například Zaječáka, Tukanbus nebo Jeníčka.

Čtěte také…
V Opavě pokřtili třináct nových Urbanwayů (vydáno 26. června 2015).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Studánka je jméno autobusu ev.č. 172 (24. července 2015, Filip Vlček).

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!