Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

V Mariánských Lázních mění trolejové vedení

MARIÁNSKÉ LÁZNĚ - Výraznou obnovou prochází nejen vozový park, ale i potřebná infrastruktura trolejbusové dopravy v Mariánských Lázních. V centru města tak došlo ke zmodernizování měnírny i zastaralého trolejového vedení...

Zatím poslední výrazná obnova vozového parku pak proběhla v roce 2020, v následujících dvou letech dopravce očekává dodání dvou elektrobusů...


Parciální trolejbus vjíždí do úseku bez trolejí (28. ledna 2023, Vlčoun.cz/František Živnůstka)

Pro budoucí fungování trolejbusové dopravy bylo důležitým mezníkem provedení modernizace měnírny proudu a části trolejového vedení ve městě v letech 2022 a 2023. Měnírna proudu v Mariánských Lázních slouží již od roku 1952 a její modernizace byla nutná. "Díky dotačnímu programu byla získána investiční dotace ve výši 85% a celková částka na modernizaci byla nižší, než předpokládaných 27 milionů korun," potvrdil Informačnímu portálu Vlčoun.cz Zdeněk Suchan, jednatel společnosti Městská doprava Mariánské Lázně. 

Technologie měnírny proudu tady prošla kompletní modernizací, následně zkušebním provozem a aktuálně je plně provozuschopná a bude sloužit podle předpokladu dalších 30 let. V budově měnírny proudu je také umístěno společné Infocentrum pro městskou a regionální veřejnou dopravu, které dobře slouží cestující veřejnosti.


Centrum města během modernizace trolejí (28. ledna 2023, Vlčoun.cz/František Živnůstka)

Průběžně pak ve městě probíhá rekonstrukce trakčního vedení, nejvýznamnější rekonstrukce ale proběhla současně s modernizací měnírny. Nové trolejové vedení tak visí mezi samotným centrem a Kolonádou včetně zpětného směru od Kolonády po City Service, dále v Úšovicích, a to etapovitě nejprve od Úšovické křižovatky po dopravní podnik a následně od dopravního podniku po obratiště Antoníčkův pramen. Další dílčí úseky mají následovat. "Stále se také posuzuje možná výstavba trakčního vedení v ulici Husova, čímž by se zkompletovaly troleje ve městě," zmínil Suchan.

Obě stavby, a to jak modernizace měnírny, tak rekonstrukce trolejového vedení s rozpočtem 53 milionů korun jsou součástí projektu podporovaného z dotačního Operačního programu doprava 2. "Pro spolufinancování ve výši 8 milionů korun byla uzavřena úvěrová smlouva," doplnil Zdeněk Suchan. Ten pro Informační portál Včloun.cz také uvedl, že připraven je i investiční plán společnosti do roku 2030, který bude projednán společníky a vedením města Mariánské Lázně v průběhu června.


Vůz linky 7 u vozovny pod novými trolejemi (6. května 2023, Vlčoun.cz/František Živnůstka)

Zajištění plně bezemisní dopravy v lázeňském městě je cílem společnosti Městská doprava Mariánské Lázně i do budoucna. Právě obnova samotné infrastruktury i obnově vozového parku je důležitým krokem. Vozový park městské dopravy byl výrazněji obnoven v roce 2020 nákupem osmi zbrusu nových trolejbusů s náhradním bateriovým pohonem, díky kterým mohl být vyřazen poslední trolejbus typu 14Tr i vozy typu 24Tr. V následujících dvou letech pak budou pořízeny také dva elektrobusy s příslušnou nabíjecí infrastrukturou, které umožní vyřadit starší autobusy. 

Čtěte také...
- Mariánské Lázně se loučily s trolejbusem 14Tr (vydáno 24. července 2019)
SORky se v Mariánských Lázních osvědčily (vydáno 30. října 2019)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Jeden z autobusů dodaných před pěti lety (6. května 2023, Vlčoun.cz/František Živnůstka)

Karlovarský kraj teď

zdroj: http://www.cheb.cz/

zdroj: https://www.chmi.cz/

Počasí Karlovy Vary - Slunečno.cz

Redakce Karlovy Vary:

205 karlovarsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- karlovarsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!