Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Jízdné zdražilo v Teplicích, zdraží i další města

ČESKÁ REPUBLIKA - Řada českých měst reaguje na zvýšené náklady za energie. Před několika týdny se tak zvedla cena jízdného v Příbrami, od 1. července se za nové ceny cestuje v Teplicích a v dalších městech se zdražení teprve chystá...

Důvodem zvýšení cen je ve většině případů nárůst cen energií, některé dopravní podniky ale zvýšené tržby použijí také k obnově vozového parku...


Jízdné v českých městech podražilo či podraží (1. června 2019, Vlčoun(Filip Vlček)

Jako první již od května se zvedla cena jízdného v Příbrami. "Dlouhých jedenáct let město Příbram drželo nastavené ceny jízdného, a to i přesto, že částka, kterou město hradí dopravci za ujetý kilometr se každoročně zvyšuje. To znamená, že provoz MHD budeme v letošním roce z rozpočtu města dotovat částkou téměř 55 milionů korun," popsal současný stav první místostarosta Vladimír Karpíšek. Nově jízdenka pro jednotlivou jízdu u osob od 15 do 60 let stojí 18 korun při platbě v hotovosti či bankovní kartou u řidiče. V případě platby čipovou kartou zaplatí cestující 14 korun. 

Po jedenácti letech se zvedla cena jízdného také v Teplicích. Základní jízdné od července tak stouplo proti tarifu platnému jedenáct let o 4 koruny na 24 korun, cena zvýhodněné jízdenky se zvýšila z 10 na 12 korun. Do nabídky kuponů pak byla přidána novinka, roční jízdné, které bude možné zakoupit za 4300 korun. "Krajský dopravce od 1. ledna letošního roku zdražil jízdné v takvzaných zelených autobusech, takže navýšení cen v Teplicích je částečně i narovnáním vztahu k tarifu Dopravy Ústeckého kraje. Změnu jsme se snažili nastavit s ohledem na složitou energetickou situaci od začátku roku co možná nejcitlivěji," řekl Tomáš Hadviga, náměstek primátora se zodpovědností k městské dopravě.

Čtěte také...
- Expres Příbram: Po jedenácti letech se v MHD zvyšuje jízdné (vydáno 25. dubna 2023)
- Expres Teplice: Od července zdraží jízdenky, přibude i roční (vydáno 28. června 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Teplice podražily jízdné po jedenácti letech (nedatováno, Vlčoun/František Živnůstka)

Na nové ceny jízdného si již od neděle 11. června zvykají cestující také v autobusové dopravě v Moravskoslezském kraji. Navýšení ceny se týká jednotlivého elektronického jízdného placené ODISkou nebo mobilní aplikací ODISapka. Navýšení se dotklo pouze jedné z položek tvořící cenu jízdného, a to základní sazby. Ta se z dosavadních 9 korun zvedla na 10 korun. Jízdné za tarifní kilometr ve výši 1,50 korun zůstává beze změny. Příjemnou novinkou také je, že při úhradě jízdného prostřednictvím bezkontaktní bankovní platební karty bude účtována identická cena, jako při platbě ODISkou, tzn. cena elektronické jízdenky. Při takové platbě cestující sice oproti platbě v hotovosti ušetří, ale stále není výhodnější přestup.

Drobné změny se pak dotknou některých měst. Například v Bruntálu se zvedla cena měsíční jízdenky z 235 korun na 270 korun. Zrušeno pak bylo naopak půlroční jízdné. Velké změny čekají také cestující v autobusech v rámci města Orlová. Tady se nástupní sazba zvedla z 9 na 12 korun a při platbě jízdného v hotovosti pak ze současných 12 korun na rovných 15 korun. Turistům se pak podraží cesta autobusem z Karlovy Studánky na Ovčárnu, kde se zvedla cena z 50 na rovných 80 korun.

Čtěte také...
- Expres Moravskoslezský kraj: Zvedá se jízdné v krajské dopravě (vydáno 12. června 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


V Moravskoslezském kraji došlo k úpravě tarifu v červnu (22. května 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

A další vlna zvýšení cen jízdného přijde od září. Ve Zlíně se ceny jízdenek naposledy měnily v roce 2011. Současný lístek za 12 korun se zruší, současný lístek za 15 korun podraží o 3 koruny a současný lístek za 18 korun se zdraží o 6 korun, avšak nově bude platit 60 minut, což je o 10 minut déle. Jízdenka pro integrovanou dopravu, kdy je možné se na ni svézt například z Vizovic do Zlína vlakem a dále ještě cestovat trolejbusy či autobusy MHD, se pak zvedne nejvíce - ze současných 20 korun na rovných 40 korun. Zdraží také měsíční kupony. "Snažili jsme se při zdražení jednotlivých druhů jízdného vždy zároveň dát i něco navíc. Proto je nejlevnější lístek přestupný a na delší dobu," uvedl zlínský primátor Jiří Korec.

V Olomouci se pak změna dotkne především krátkodobých jízdenek. Základní jízdenku si cestující pořídí od září za 20 korun namísto současných 18 korun. Cena SMS jízdenky pak bude činit 22 korun. Měsíční kupon pro dospělého cestujícího pak vyjde místo dosavadních 350 korun nově na 400 korun, tříměsíční pak podraží z 900 korun na rovnou tisícovku. "I se změnou ceny jízdného zůstává městská hromadná doprava v Olomouci pro cestující cenově dostupnější než doprava ve srovnatelných českých městech," podotkla mluvčí dopravního podniku Anna Sýkorová.

Čtěte také...
Zlíňané si od září za jízdu MHD nemálo připlatí (vydáno 26. června 2023)
Jízdenka v Olomouci od září podraží o 2 koruny (vydáno 11. května 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Zlíňany zdražení teprve čeká, za to vcelku razantní (27. května 2022, Vlčoun/Filip Vlček)

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!