Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Zlíňané si od září za jízdu MHD nemálo připlatí

ZLÍN - Cestující, kteří využívají trolejbusy a autobusy městské dopravy, si od září musí připlatit. Třeba měsíční jízdenka zdraží o 110 korun na nových 490 korun, nepřestupní jízdenka za 12 korun bude zrušena úplně...

Důvodem pro navýšení cen jízdného je především zvýšení cen vstupních nákladů za energie, jízdné se ve Zlíně naposledy zvedalo v roce 2011...


Jízdné v MHD se zvedne až o 30 procent (27. května 2022, Vlčoun/Filip Vlček)

S platností od 1. září se ve Zlíně změní ceny jízdného. Ty se naposledy měnily v roce 2011, přitom se od té doby mnohonásobně zvedly ceny nákladů například za energie. Navrhovanou úpravou cen a druhů jízdenek by se měly roční příjmy z jízdného MHD zvýšit minimálně o 10 milionů korun. Současný lístek za 12 korun se zruší, současný lístek za 15 korun podraží o 3 koruny a současný lístek za 18 korun se zdraží o 6 korun, avšak nově bude platit 60 minut, což je o 10 minut déle. Nejlevnější lístek tak bude stát 18 korun, avšak bude přestupný a platný 30 minut. 

"Úprava cen jízdného je nezbytná, neboť od posledního zvýšení v roce 2011 došlo k výraznému nárůstu cen energií a dalších nákladů souvisejících s provozováním MHD. Snažili jsme se při zdražení jednotlivých druhů jízdného vždy zároveň dát i něco navíc. Proto je nejlevnější lístek přestupný a na delší dobu, junior pasy až do 26 let, zatímco senior pasy jsou již od 65 let a časové kupony jsou zdraženy procentuálně nejméně," uvedl primátor Korec s poznámkou, že v porovnání se srovnatelnými městy vychází zlínské ceny jako nejnižší a zůstane u toho i po navrhovaném zvýšení.


Nepřestupní dvacetiminutová jízdenka úplně zanikne (27. května 2022, Vlčoun/Filip Vlček)

Cena časových kuponů se zvýší v průměru o 30 procent. Měsíční kupon tak místo dosavadních 380 korun bude stát 490 korun, což je v porovnání s jinými městy stále ještě jedna z nejnižších cen na Moravě. Například v Brně vyjde měsíční jízdenka na 550 korun, v Ostravě za rovnou pětistovku. Třeba v Olomouci ale měsíční kupon vychází na 400 korun. V ostatních městech pak jízdné vychází přibližně stejně, v Teplicích tak měsíční kupon stojí 580 korun, v Ústí nad Labem stojí 620 korun a v Liberci 530. Stejnou cenu, jako bude ta nová ve Zlíně, mají například v Jihlavě. 

Roční junior a senior pasy budou stát 600 korun s tím rozdílem, že junior pasy budou platné pro občany s trvalým bydlištěm ve Zlíně až do 26 let (v současnosti platí jen pro povinnou školní docházku, čili zhruba do 15 let) a senior pasy budou platné pro občany už od 65 let (v současnosti od 70 let) navíc bez nutnosti trvalého bydliště ve Zlíně. Novinkou je zavedení pasu za 600 korun na rok také pro zákonného zástupce s trvalým bydlištěm ve Zlíně na rodičovské dovolené, případně už na mateřské dovolené.


Měsíční kupon pak podraží z 380 na 490 korun (27. května 2022, Vlčoun/Filip Vlček)

Zlínský kraj teď

zdroj: http://cam-zl.nwt.cz/

Počasí Zlín - Slunečno.cz

Redakce Zlín:

213 zlinsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- zlinsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!