Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Jízdenka v Olomouci od září podraží o 2 koruny

OLOMOUC - O dvě koruny se od září zvedá cena základní jízdenky v Olomouci. Úprava čeká také cenu předplatných dlouhodobých kuponů. Tarif pro olomouckou městskou dopravu se naposledy výrazněji zvedl před 12 lety... 

Mezi hlavními důvody je udržení stávajícího rozsahu městské dopravy i plánované investice, chystá se třeba nákup nového odbavovacího systému...


Provoz MHD v Olomouci se prodražuje (14. prosince 2020, Vlčoun.cz/Filip Vlček)

Změna se dotkne především krátkodobých jízdních dokladů, méně dopadne na měsíční, čtvrtletní a ostatní dlouhodobé kupony. Základní jízdenku si cestující v prodejnách dopravního podniku, trafikách a v automatech nebo mobilní aplikaci pořídí od září za 20 korun namísto současných 18 korun. Za zlevněné jízdné nově zaplatí 10 korun namísto 9 korun. Cena SMS jízdenky pak bude činit 22 korun. Měsíční kupon pro dospělého cestujícího pak vyjde místo dosavadních 350 korun nově na 400 korun, tříměsíční pak podraží z 900 korun na rovnou tisícovku.  

Důvodů pro změnu cen jízdného v Olomouci je hned několik. Dopravní podnik potřebuje mít finanční prostředky na elektrifikaci autobusového provozu, potřebuje také modernizovat tramvajový vozový park a tratě. Vyšší jízdné pomůže také pořídit nový odbavovací systém. Kromě toho jsou důvody pro zvýšení cen jízdného také udržení stávajícího rozsahu dopravy a navýšení cen elektrické energie po ukončení fixace koncem letošního roku. "I se změnou ceny jízdného zůstává městská hromadná doprava v Olomouci pro cestující cenově dostupnější než doprava ve srovnatelných českých městech," podotkla mluvčí dopravního podniku Anna Sýkorová. 


Zvýšení cen pomůže obnovit vozový park tramvají (14. prosince 2020, Vlčoun.cz/Filip Vlček)

Dopravní podnik města Olomouce původně navrhoval jízdné 22 nebo 24 korun, ale městští radní nakonec rozhodli o postupném navyšování, které odráží rostoucí ceny vstupů a nároky na plánované investice. Městská doprava je nejvíce dotovanou službou města. Vlastní výnosy dopravního podniku činí pouze 30%, zbývajících 70% kompenzuje město z vlastního rozpočtu, což je pro rok 2023 zhruba 405 milionů korun. Cena jízdného se naposledy výrazně zvedala v roce 2011, drobné změny cen jednotlivých jízdenek pak proběhly v roce 2020, kdy došlo také ke zlevnění ročního kuponu. 

"Od roku 2020 však došlo k rozšíření poskytovaných služeb v řadě oblastí, z čehož nejdůležitější je prodloužení a obsluha tramvajové trati na Nové Sady. Současně s tímto navýšením provozních nákladů se na hospodaření DPMO, a.s. projevují i dopady energetické krize a inflace. Radu města Olomouce se nám podařilo přesvědčit, že navýšení ceny jízdného a zvýšení výnosů je nezbytné pro financování dalších připravovaných investičních projektů," vysvětlil předseda představenstva Dopravního podniku města Olomouce Jaroslav Michalík.

Více informací...
- Úprava tarifu MHD od 1. 9. 2023 (vydáno 10. května 2023)
  (zdroj: www.dpmo.cz)


Nové ceny přispějí také k rozvoji dalších projektů (14. prosince 2020, Vlčoun.cz/Filip Vlček)

Olomoucký kraj teď

zdroj: https://www.chmi.cz/

Počasí Olomouc - Slunečno.cz

Redakce Olomouc:

212 olomoucky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- olomoucky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Olomouc na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!