Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Většina krajů i měst už jezdí jako před koronou

ČESKÁ REPUBLIKA - Uvolňování mimořádných protiepidemických opatření a nárůst poptávky po cestování je důvodem, proč kraje i jednotlivá města pokračují v návratu veřejné dopravy do normálního režimu.

Praha, Brno, Zlín, Ostrava a další tak uzavírají početný seznam měst, kde se začala městská hromadná doprava postupně obnovovat...


Posílený je od minulého týdne provoz metra (8. září 2016, František Živnůstka)

Hlavní město Praha ve spolupráci s ROPIDem již od minulého týdne rozšířílo večerní provoz městské dopravy. Pro zlepšení dostupnosti Pražanů bydlících v okolí stanic metra oproti současnému stavu pražské metro jezdí o hodinu déle, v 10minutových intervalech, bez návaznosti na povrchovou dopravu. "Poslední spoje metra tak z konečných stanic nově vyjíždí mezi 23.10 a 23.15 hodin," uvedl tiskový mluvčí ROPIDu Filip Drápal. Ten doplnil, že vybrané noční autobusové linky budou v období provozu metra operativně zajíždět ke stanicím Letňany, Skalka a Roztyly.

Změny čekají také cestující ve Středočeském kraji. "Od pondělí 7. prosince se obnoví veškerý autobusový provoz do 21.00 hodin. K opětovnému posílení vlakových spojů ve špičkovém období dojde od 13. prosince," informuje radní pro oblast veřejné dopravy Petr Borecký. S rozvolňováním vládních opatření se předpokládá, že vzroste i zájem o využívání veřejné hromadné dopravy. S návratem většiny studentů do škol, s otevřením obchodů, restaurací a služeb se očekává, že v předvánočním období dojde ke zvýšení poptávky.

Noční vlaky z Prahy letos nejspíš už nevyjedou

Na železnici dojde od 13. prosince v plném rozsahu k návratu posílení spojů formou zdvojených souprav na příměstských tratích pro navýšení kapacity. Nadále však bude trvat prodloužení intervalu na 60 minut po 21.00 hodině, na co se musí cestující již nyní připravit. "Zrušení víkendových spojů z Prahy v 02.30 hodin potrvá i po 13. prosinci a s velkou pravděpodobností bude prodlouženo až do roku 2021," upozornil radní Petr Borecký.


Obnovuje se i regionální doprava (nedatováno, OAD Kolín)

Do normálu se již v průběhu minulého týdne vrátily také tramvajové a autobusové linky v Brně. "K obnovení provozu u dalších linek MHD dojde v souladu s uvolňováním vládních opatření," podotkla tisková mluvčí Dopravního podniku města Brna Hana Tomaštíková. Od 30. listopadu jsou opět v provozu školní linky š85 až š88 a školních spoje na linkách číslo 52, 65 a 70. Na vybraných autobusových linkách v exponovaných časech a směrech přibyly posilové spoje. Linka 78 opět obsluhuje zastávky Modřice, Decathlon a Modřice, XXXLutz. Obnoven je také provoz olomoucké městské dopravy včetně nočních linek.

Po přestávce vynucené epidemií se vracejí do provozu školní spoje, ale také většina ostatních autobusových spojů i ve Zlínském kraji. "Již od pátku 4. prosince 2020 byl v oblasti Kroměříž zahájen plný provoz všech linek. K obnovení ostatních školních spojů na území celého Zlínského kraje pak dojde od pondělí 7. prosince, kdy zároveň bude obnovena většina ostatních spojů," upřesnil náměstek hejtmana pro dopravy Radek Doležel. Nadále zůstane omezen provoz linek dálkových, kdy pojedou pouze vybrané spoje, a to až do konce letošního roku. 

Ve Zlíně doufají v navýšení počtu cestujících

Navyšovat počty spojů začne také Dopravní společnost Zlín - Otrokovice. Ta předpokládá, že se v nejbližších dnech po vládou vyhlášeném uvolnění nejpřísnějších protikoronavirových omezení začne zvyšovat i počet cestujících v trolejbusech a autobusech MHD. Přestává platit prázdninové či letní omezení, které bylo v pracovních dnech zavedeno od 19. října. "Budeme od pondělí jezdit v pracovních dnech podle jízdních řádů, které platily letos už od 1. září do 17. října, než bylo přijato omezení. Cestující samozřejmě musí v MHD nadále používat ochranné roušky," upřesnil ředitel Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice Josef Kocháň.


Zlínská městská doprava se vrátila do normálu (21. července 2015, Filip Vlček)

Také Dopravní podnik Ostrava postupně ruší některá opatření druhé vlny epidemie koronaviru. Cestující tak již mohou do všech vozidel nastupovat i předními dveřmi a přibývají i nové spoje. Dále si cestující opět musí sami otevírat dveře pomocí samoobslužného tlačítka. S platností od pátku 4. prosince byl opět zahájen provoz autobusové linky číslo 91. Nadále platí povinnost mít v MHD zakrytá nos a ústa. Otevřeny jsou také již všechny prodejny jízdních dokladů. "Tak, jak se postupně budou rozvolňovat všechna opatření přijatá vládou, chceme postupně i my vrátit cestování MHD na takou úroveň, na jakou byli a jsou zvyklí naši cestující," řekl generální ředitel Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys.

Ve většině dalších krajů došlo k obnovení běžného provozu již v průběhu předchozích týdnů. Některé kraje, společně s dopravními podniky, obnovily provoz hned po prvním rozvolnění opatření a návratem žáků prvních tříd v polovině listopadu, k dalšímu rozsíření provozu pak došlo předminulý týden. 

Čtěte také...
- Kraje i města obnovují plný rozsah dopravy (vydáno 30. listopadu 2020)
- Kraje se vrací do běžného dopravního režimu (vydáno 19. listopadu 2020)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Také v Ostravě se postupně obnovuje plný systém MHD (18. července 2014, Filip Vlček)

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!